Hej och välkommen till Arbetsrätt 2!
Välkommen till denna distanskurs på Högskolan i Borås. Kursen inleds onsdag 6 november med en översikt som repeterar LAS och MBL. Därefter hålls lektioner varje måndag kl. 18:00-20:00, och dessutom många torsdagar kl. 18:00-20:00. Första måndagslektionen blir således 11 november.
Tekniken som används för dessa videolektioner är Zoom. Du måste vara med i bild för att vara välkommen på lektionerna. Ibland spelas lektionerna in. Inga bilder av studenter, eller lärare, kommer dock att vara med på dessa inspelningar. Jag suddar ut alla som fastnar i bild med ett redigerings-program.
Orsaken till att studenterna måste vara med på video är att jag tycker det är jobbigt att tala med mig själv i mitt kök, och dessutom får jag viktig feedback genom att titta på dom jag talar till. Mitt jobb som universitetsadjunkt går ut på att förstå vad studenterna inte förstår och att försöka förklara det bättre. Det är därför bra att nicka eller skaka på huvudet när jag ställer frågor och det går utmärkt att avbryta och ställa frågor. Närvaro via video gör också att du får göra fjärde inlämningen på distans.
Lektionerna består av, dels föreläsningar där jag presenterar en översikt, dels övningar där ni förbereder och besvarar övningsfrågor. Att i skrift besvara samma typ av frågor är det som utgör examinationen av kursen.
Det är fyra inlämningar med successivt högre krav under kursens gång. Betyget på kursen kommer att utgöras av betyget på den sista inlämningen. Feedback på inlämningarna kommer i huvudsak att vara gemensam. Den som får underkänt på en inlämning får göra en annan uppgift. Det kommer en ny uppgift ett par veckor efter inlämningen är rättad. Vid årsslutet kommer sedan en möjlighet att göra om samtliga uppgifter ytterligare en gång. Muntliga seminarier kommer göras i mindre grupper där studenterna får anmäla sig på nätet.
Litteratur
Jag rekommenderar att försöka köpa kurslitteraturen begagnad i god tid via Studentapan.se eller via någon annan begagnathandel. Ni behöver hänvisa till sidnummer i kurslitteraturen när ni skriver examinationer. Kurslitteratur:
Rehabiliteringsansvaret: En arbetsrättslig handbok, J. Broman B. Ericson C. Öhrn, Norstedts juridik 2023
Nedanstående böcker är kompletterande och behandlar LAS och MBL:
Anställningsförhållandet, Kent Källström, Jonas Malmberg, 2022, Iustus
Den kollektiva arbetsrätten, Kent Källström, Jonas Malmberg, Sören Öman, 2022, Iustus
Vi kommer använda lagtext från nätet. Det kan vara lämpligt att använda lagtext i pappersform, eftersom understrykningar och anteckningar i marginalen hjälper minnet oerhört, och ofta är smidigare än att anteckna digitalt. De lagar vi främst kommer använda är Arbetsmiljölagen (AML) och flera AFS:ar (arbetsmiljöföreskrifter utgivna av Arbetsmiljöverket) främst 2015:4 och 2001:1, samt LAS och MBL.
Välkommen,
Ingvar Gräns, kursansvarig
Registrera dig och skapa studentkonto
Du måste registrera dig för att inte förlora din plats på det program eller de kurser du har blivit antagen till.
När du registrerar dig på ett program eller kurs innebär det att du bekräftar din plats och har bestämt dig för att studera. Information skickas till CSN så att studiemedel kan betalas ut.
Du måste vara registrerad för att få delta i utbildningen och för att resultat ska kunna rapporteras in från tentamen, laborationer eller andra studieprestationer.
Samtidigt som du registrerar dig skapar du ditt studentkonto. Med studentkontot får du tillgång till de system du behöver för dina studier, exempelvis lärplattformen. Du får också tillgång till en studentmejl.
Följ instruktionerna om hur du registrerar dig och skapar ditt studentkonto
Så här hittar du ditt schema
Schema i Kronox
Ditt schema inklusive hänvisning till plats för träffar hittar du i det digitala schemaverktyget KronoX. Notera gärna att ändringar i schemat kan ske med kort varsel. Ha därför som vana att kontrollera schemat i KronoX regelbundet.
Lärplattformen Canvas
På webbsidan Ny student hittar du mycket bra information, bland annat om lärplattformen, Canvas, som du får tillgång till efter att du registrerat dig och skapat ditt studentkonto. Det är på lärplattformen vi lägger upp information om kurserna och där en hel del kommunikation mellan lärare och studenter samt mellan studenter sker.
Läs mer på Ny student
Frågor
Om du har frågor som rör din utbildning så kan du kontakta vår administration.
Vi har telefontid måndag–fredag, kl. 10:00-12:00. Du kan även kontakta oss via e-post. För att vi ska kunna hjälpa till så snabbt som möjligt är det viktigt att du i ämnesraden skriver vilken utbildning eller kurs du ska läsa.
Utbildning inom vårdvetenskap, vård- och omsorgsadministration, arbetsvetenskap och offentlig förvaltning (A2)