Varmt välkommen till Högskolan i Borås och vår nätbaserade kurs om Svenska som andraspråk!
Kursen riktar sig främst till dig som i din yrkesutövning möter elever med svenska som andraspråk inom skola och utbildning. Kurslitteraturen omfattar forskning om både barn, ungdomar och vuxna. Observera att egen språkfärdighetsträning inte ingår i denna kurs, utan du behöver ha goda kunskaper i svenska språket för att klara studierna.
Kursens syfte är att ge en ämnesteoretisk och praktisk pedagogisk beredskap för undervisning av elever i ämnet svenska som andraspråk. I kursen får du kunskap om olika faktorer som påverkar inlärning av ett andraspråk. Du studerar även grammatik och fonetik ur ett andraspråksperspektiv så att du som lärare kan förklara grammatiken för andraspråkselever och bedöma deras språkliga utveckling. Kursen är indelad i fem delkurser som till viss del bygger på varandra. I sista delkursen får du bekanta dig med begreppet litteracitet och fördjupa dig i hur andraspråkselevers läs- & skrivutveckling kan stöttas på olika sätt i undervisningen.
Delkurs 1: Flerspråkighet på individnivå och i ett samhällsperspektiv (5hp)
Delkurs 2: Det svenska språksystemet ur ett andraspråksperspektiv (7,5 hp)
Delkurs 3: Andraspråksinlärning och språkutveckling (5hp)
Delkurs 4: Bedömning av språklig kompetens (5hp)
Delkurs 5: Grundläggande litteracitet ur ett andraspråksperspektiv (7,5 hp)
Denna kurs är nätbaserad och genomförs på distans. Våra träffar sker via Zoom.
På vår lärplattform Canvas finns information om kursen och här lägger lärarna ut inspelade föreläsningar och läshänvisningar.
Schema: Föreläsningarna är ofta filmade och kan ses under en längre tidsperiod. Vi använder högskolans Zoom-konto för att träffas online. För att verksamma lärare ska kunna deltaga så är undervisningen förlagd till olika veckodagar, mån-tors, sen eftermiddag/kväll. Vid workshops, muntliga redovisningar och seminarier behövs datorutrustning som har webbkamera och mikrofon samt bra internetuppkoppling. Hitta gärna en avskild plats att sitta på så att andra i din närhet inte stör.
Kurslitteratur: I kursplanen finns en litteraturlista med en del av litteraturen angiven. Observera att litteraturlistan kan uppdateras. Under varje moment på Canvas kommer det finnas en mer detaljerad litteraturlista som ansvarig lärare ska lägga ut minst tre veckor före momentet startar. Som distans-student har du tillgång till högskolans bibliotek där du kan söka artiklar, låna böcker och läsa om akademiskt skrivande och hur man refererar enligt Harvardsystemet. Tänk på att beställa litteraturen i god tid så att du kan börja läsa när delkursen startar.
För första momentet i delkurs 1 behöver du införskaffa en del litteratur. Se litteraturlista i kursplan samt läshänvisningar under delkurs 1 i Canvas.
- Vi rekommenderar att du köper: Hyltenstam, K. & Lindberg, I. (2013) Svenska som andraspråk: i forskning, undervisning och samhälle. 2. uppl. Lund:
Studentlitteratur.
Boken innehåller många intressanta artiklar som berör flera ämnesområden i flera delkurser.
- För att få kunskap om viktiga begrepp kan du börja gärna läsa Skolverkets kunskapsöversikt om flerspråkighet: Svensson, G., Svensson, J., Strazer, B. & Wedin, Å. (2018). Greppa flerspråkigheten: en resurs i lärande och undervisning. Stockholm: Skolverket. Den finns att ladda ner på Skolverkets hemsida
Tisdagen den 2 september kl. 18:30-20:30 har vi kursintroduktion online via Zoom., (länk finns på kursens Canvassida). Här får du möjlighet att träffa kursansvarig lärare och undervisande lärare för delkurs 1. Vi kommer att informera om kursens innehåll, litteratur och upplägg på Canvas. Det finns även möjlighet att ställa frågor. För att delta behöver du ha tillgång till en dator med webbkamera samt ett headset. En länk till Zoom-mötet kommer att läggas ut på kursens Canvas-sida. Här finns även ett diskussionsforum där vi ber dig att presentera dig kort. Vi ses!
Vänliga hälsningar,
Gisela Bohlin (kursansvarig lärare)