Välkommen till utbildningen i modedesign!
Jag hälsar dig varmt välkommen som ny student på Textilhögskolan i Borås! Du träffade mig på provdagen; Jan Tepe heter jag och är er programsamordnare och det ska bli roligt att träffa er igen! Nedan finns lite information om förberedelser och studiestart. Läs den noggrant så att du kan förbereda dig väl.
Om programmet och kommande termin
Under de kommande åren kommer du att få kunskap och färdigheter inom bland annat textilproduktion, praktiska och teoretiska designmetoder, hur du strukturerar och definierar din egen designprocess, hur mode speglar det samhälle vi lever i, och hur vi kommunicerar via kläder. Du kommer att arbeta med både kortare och längre designprojekt, tillsammans med klasskamrater och externa partners eller på egen hand, utforska dina idéer både praktiskt och teoretiskt, och beskriva ditt arbete i skriftlig form. Vår ambition är att ge dig en utbildning med hög standard och att ge dig verktyg och förutsättningar för att möta de förväntningar vi har på dig och din utveckling.
Du har säkert fått besked om att vi erbjuder en förberedande kurs. Den ingår inte i programmet utan ges i samband med terminsstart under kalenderveckorna 34–35 (med start den 19 augusti). Jag rekommenderar att du deltar i den. På kursen kommer du att tränas i att arbeta med olika typer av svårare mönsterdesignlösningar och detaljsömnad, kunskaper som hjälper dig inom de kommande programkurserna.
Under den första veckan kommer olika aktiviteter att planeras, både introduktioner och informationsträffar. Ta chansen att delta i de introduktionsaktiviteter som erbjuds för att snabbt komma igång med studentlivet. Tider och platser för de olika introduktionsaktiviteterna och de lektioner/föreläsningar du har hittar du via länken till schemat som finns längre ner på denna sida. Eftersom schemat ändras då och då är det bra att kolla schemat regelbundet.
Tisdagen den 3 september träffas vi för en officiell introduktion med programsamordnaren. Under den dagen kommer vi att prata om programmets struktur: kurserna, labben och lite om hur det är att studera modedesign hos oss. Mötet står med i schemat. Länk till schemat
Programspecifik information
- Du kommer att få ett eget skrivbord och sitter tillsammans med de andra modeklasserna. Efter varje termin är det ert ansvar att klassrummen töms och städas och efter vårterminens slut måste allt flyttas ut. Jag bestämmer ordningen på platserna och de måste respekteras.
- MD3 är just nu ute på praktik och kommer tillbaka i november igen. Platser är reserverade för dem.
- Kommunikation under kurserna sker via mail och lärplattformen Canvas där mappar för inlämningar finns. Det kan variera beroende på kursansvarig och hur de vill jobba.
Kurspoäng
Kurspoäng räknas 1,5 hp = 1 studievecka/40h arbetsvecka, där ca 12-16 timmar avsätts för undervisning medan resten ägnas åt självständigt arbete. Håll koll på dina poäng, då kurserna inom programmet är kopplade till varandra. Det innebär att tidigare kurser måste vara godkända för att du ska kunna gå efterföljande kurser. Kurspoäng är kopplade till CSN.
Provdocka
Provdocka finns för alla studenter och lånas/ hyrs ut per termin. Göran Jansson, göran.jansson@hb.se (tekniker) som har sitt kontor inne på administrationen på plan 4, kommer kunna tillhandahålla en till dig.
Materialkostnader
Allt material du använder för att skapa i labbet måste du betala för. Betalning Det föredras att du betalar omgående, dock senast när beloppet överstiger 300 kr. Du kan antingen betala med betalningstjänsten Swish eller med kort i studentreceptionen i universitetets huvudbyggnad.
Kurslitteratur
Kursansvariga informerar om eventuella inköp av kurslitteratur, vilket då även listas i kursplanerna.
Arbetsmoral
Kom i tid och var förberedd till föreläsningar, handledningar och presentationer. Dyker du inte upp till handledningar ges ingen ny tid. Presentationer, seminarier och redovisningar sker öppet inför klass och lärare. Alla kurser hålls på engelska.
Introduktioner till labben
För att kunna ta del av labben måste du gå introkurserna för våra labb. Det är väldigt viktigt att du är med på dem, annars tillåts du inte vara i labben. Schema för introduktionerna kommer att läggas upp på KronoX.
Arbeta i labb
Ta väl hand om utrustningen du använder. Rengör utrymmet efter att du är klar med ditt arbete i labbet. Rapportera omedelbart till våra tekniker om något går sönder eller inte fungerar som avsett. Kom i tid när du har schemalagda sessioner med tekniker.
Datasalar
Du har tillgång till datorer och skrivmaskiner. Ingen mat och dryck i labb och datasalar.
Öppettider
Universitetslokaler kl. 7–24
Labb kl. 7–17
Du är mer än välkommen att kontakta mig om du har några frågor.
// Jan Tepe, programsamordnare
Registrera dig och skapa studentkonto
Du måste registrera dig för att inte förlora din plats på det program eller de kurser du har blivit antagen till.
När du registrerar dig på ett program eller kurs innebär det att du bekräftar din plats och har bestämt dig för att studera. Information skickas till CSN så att studiemedel kan betalas ut.
Du måste vara registrerad för att få delta i utbildningen och för att resultat ska kunna rapporteras in från tentamen, laborationer eller andra studieprestationer.
Samtidigt som du registrerar dig skapar du ditt studentkonto. Med studentkontot får du tillgång till de system du behöver för dina studier, exempelvis lärplattformen. Du får också tillgång till en studentmejl.
Följ instruktionerna om hur du registrerar dig och skapar ditt studentkonto
Så här hittar du ditt schema
Schema i KronoX
Ditt schema inklusive hänvisning till plats för träffar hittar du i det digitala schemaverktyget KronoX. Notera gärna att ändringar i schemat kan ske med kort varsel. Ha därför som vana att kontrollera schemat i KronoX regelbundet.
Lärplattformen Canvas
På webbsidan Ny student hittar du mycket bra information, bland annat om lärplattformen, Canvas, som du får tillgång till efter att du registrerat dig och skapat ditt studentkonto. Det är på lärplattformen vi lägger upp information om kurserna och där en hel del kommunikation mellan lärare och studenter samt mellan studenter sker.
Läs mer på Ny student
Inspark och preppvecka
Varje termin inleds med en inspark. Det är Studentkåren i Borås som ansvarar för de aktiviteter som ordnas.
Läs mer på studentkårens webb
Veckan innan utbildningarna drar i gång erbjuder högskolan ett antal informationspass som är bra för dig som är ny student att ta del av. Det kan finnas många frågor och funderingar inför terminsstart och här har du möjlighet att få svar på dina frågor och känna dig reda inför starten på dina studier.
Läs mer om preppveckan
Frågor
Om du har frågor som rör din utbildning så kan du kontakta vår administration.
Vi har telefontid måndag–fredag, kl. 10:00-12:00. Du kan även kontakta oss via e-post. För att vi ska kunna hjälpa till så snabbt som möjligt är det viktigt att du i ämnesraden skriver vilken utbildning eller kurs du ska läsa.
Utbildning inom textil, teknik och ekonomi (A1)
- Telefon: 033-435 4011
- E-post: a1@hb.se