Hej!
Du som läser detta har valt att läsa Bibliotekarieprogrammet på campus. Vi är väldigt glada att kunna välkomna dig till en spännande utbildning!
Höstterminens start
Höstterminen startar måndag 1 september och tisdag 2 september startar Bibliotekarieprogrammet upp med en programintroduktion och kursintroduktion.
Studentintroduktion och annat du behöver veta som ny student på Högskolan i Borås
All information om din utbildning och dina kurser får du som registrerad student via lärplattformen Canvas.
Läs mer om Canvas
Utbildningen
Att studera biblioteks- och informationsvetenskap innebär att du skaffar dig kunskap om hur du navigerar i informationsflöden, hur du värderar information och hur information kan organiseras och tillgängliggöras så att den blir användbar för dig själv och andra. Att vara bibliotekarie handlar ofta om att möta andra människor, att vägleda dem som söker efter information och kulturupplevelser, och att stödja dem i att själva kunna finna och värdera information. Det här är kunskaper som efterfrågas på såväl folkbibliotek, forskningsbibliotek och skolbibliotek som i andra verksamheter. I Bibliotekarieprogrammet kommer du därför att läsa kurser som behandlar bibliotekariens centrala kompetenser: att söka, organisera och förmedla kunskap.
Utbildningen innehåller också kurser som handlar om hur olika typer av bibliotek är uppbyggda och fungerar i samhället, liksom om hur människor använder sig av informationsresurser i vidare mening – digitala tjänster, skönlitteratur eller vetenskapligt material. Förmågan att identifiera och läsa vetenskapliga texter beskrivs ofta som en av nyckelkompetenserna i informations- och kunskapssamhället, liksom att ha grundläggande förmåga att skriva sådana själv. Därför ingår moment i utbildningen om det akademiska hantverket med redskap och metoder som utvecklar din analytiska förmåga. Du tränar på att använda dessa redskap i alla kurser, men särskilt genom att skriva en kandidatuppsats. Under utbildningen erbjuder vi ett antal valbara kurser där du också kan fördjupa dig i något ämne, alternativt bredda dina kunskaper.
Genom studiebesök, gästföreläsare, projektarbeten och många exempel från den svenska biblioteksvärlden kommer du under utbildningen att få kontakt med din framtida arbetsmarknad. Dessutom får du ta del av den professionsnära forskning som genomförs av programmets lärare. Under utbildningen kommer du dessutom att erbjudas möjligheten att träffa en mentor från biblioteksfältet, som kan hjälpa dig att se hur dina kunskaper från utbildningen kan tillämpas i praktiken. Ofta leder kontakten med mentorn till ett ömsesidigt lärande och idéutbyte.
Internationellt nätverk
Vi har ett stort internationellt nätverk som innefattar kontakter med utbildningar i Norden, Europa och andra delar av världen. Som student på Bibliotekarieprogrammet har du möjlighet att delta i internationaliseringen genom att läsa utomlands, genom att skriva din kandidatuppsats som en ”Minor Field Study” i ett utvecklingsland, eller genom att delta i en biblioteks- och informationsvetenskaplig konferens av och för studenter från hela Europa. Dessutom kommer du att träffa lärare och studenter från andra länder under din studietid i Borås.
Vi ser fram emot att träffa dig och hoppas att du kommer att trivas hos oss!
Maria Ringbo, programansvarig
maria.ringbo@hb.se
Erik Joelsson, programansvarig
erik.joelsson@hb.se
Schema och kurslitteratur till programmets första kurs
Schema för kursen Introduktion till biblioteks- och informationsvetenskap hittar du i KronoX, men observera att schemat uppdateras kontinuerligt fram till kursstart.
Schema
Kurslitteraturlista för första kursen, Introduktion till biblioteks- och informationsvetenskap
- Bawden, D., & Robinson, L. (2022). Introduction to information science (Second edition.). Facet Publishing. [Tillgänglig elektroniskt] (392 s.)
- Bjereld, U., Demker, M. & Hinnfors, J. (2018). Varför vetenskap?: om vikten av problem och teori i forskningsprocessen. (4 uppl.). Lund: Studentlitteratur. (151 s.)
- Blomgren, R., Michnik, K.E., Sundeen, J (Red.) (2022). Biblioteksgeografin - en antologi om svenskt biblioteksväsende och biblioteksforskning. Studentlitteratur. (418 s.)
- Sundin, O. (2024). Källkritik: människor, teknik och samhälle. Gleerups Utbildning AB. (184 s.)
Totalt antal sidor: 1145 s.
Tillkommer: Cirka 250 s. litteratur (vetenskapliga artiklar m.m.), enligt kursansvarigas instruktion