Välkommen till magisterprogrammet i arbetsvetenskap!
Vad roligt att du valt att läsa vårt program!
Magisterprogrammet är en distansutbildning; för distansundervisning använder vi oss av webbkonferenssystemet Zoom.
Introduktionen för hela programmet äger rum måndagen den 1 september mellan kl. 09.00–12.00 i Zoom. Onsdagen den 3 september startar sedan kursen Organisations- och ledarskapstrender i ett hållbarhetsperspektiv kl. 09:15–12:00 i Zoom. Länk till Zoom kommer finnas i Canvas som är den lärplattform vi använder vid Högskolan i Borås. Via Canvas kommer du kunna hämta all information som behövs för första kursen i utbildningen.
För att komma åt lärplattformen Canvas, som i denna kurs administreras av Högskolan i Borås, behöver du som är antagagen i Göteborg eller Karlstad mejla uppgifter om namn, personnummer och e-postadress och uppge att du läser magisterprogrammet i arbetsvetenskap men är antagen vid annat lärosäte så får du tillgång till information angående första kursen via lärplattformen Canvas.
Mejla till: A2@hb.se
Vid programintroduktionen den 1 september inleder vi med att beskriva programmets olika delar och att gå igenom program, kurser, upplägg, examinationsmoment, webbaserade kursverktyg, kurslitteratur och presenterar programmets lärare och studenter. Programmet startar med kursen Organisations- och ledarskapstrender i ett hållbarhetsperspektiv, 15 hp.
Schema (första terminen)
Kurslitteratur
Vad gäller kurslitteratur så är det särskilt två böcker som vi råder dig till att skaffa i god tid och det är:
Eweje, Gabriel & Bathurst, Ralph J. (red.) (2019 [2017]). CSR, Sustainability, and Leadership. New York and London: Routledge.
Scott, W. Richard (2013). Institutions and organizations: ideas, interests, and identities. 4. Uppl. Thousand Oaks, Calif.: SAGE Publications, Inc.
Dessa finns även i digitala versioner på de flesta Universitets- och högskolebibliotek.
Kontakt
Har du frågor var god kontakta någon av följande personer:
Programansvariga lärare
Erik Ljungar (kursansvarig kursen Organisations- och ledarskapstrender i ett hållbarhetsperspektiv)
Tfn: 033-435 41 27
Mejl: erik.ljungar@hb.se
Lotta Dellve (programansvarig vid Göteborgs universitet)
Tfn: 0763-450114
Mejl: Lotta.dellve@gu.se
Jonas Axelsson (kursansvarig Forskningsmetoder)
Tfn: 054–700 19 45
Mejl: Jonas.Axelsson@kau.se
Administratörer
Fredrik Ros (utbildningsadministratör Högskolan i Borås)
Tfn: 033-435 47 06
Mejl: A2@hb.se
Viktoria Holm (studievägledare Göteborgs universitet)
Tfn: 031–786 47 96
Mejl: viktoria.holm@gu.se
Ropak Sandy (fakultetsadministratör Karlstads universitet)
Tfn: 076–128 39 19
Mejl: ropak.sandy@kau.se
Programmets mål
Det övergripande syftet med magisterprogrammet i arbetsvetenskap är att du på vetenskaplig grund ska vidareutveckla din förmåga att behandla frågor om arbetsmarknad och arbetsorganisation ur ett både nationellt och internationellt perspektiv. I detta ingår att även kunna bearbeta frågor om förhållandet mellan, å ena sidan, krav på ekonomisk effektivitet och, å andra sidan, krav på socialt ansvar, individers strävan efter arbetstillfredsställelse, utveckling i arbetet och självförverkligande.
Undervisningsformer
Undervisningen ges företrädesvis via webben (Zoom; Canvas). Dessutom förekommer individuella och gruppvisa arbetsuppgifter som inte är schemalagda. Antalet träffar kommer att framgå av schemat för respektive kurs. Undervisningen innehåller moment av individuella och gruppvisa självständiga arbeten och har en problembaserad karaktär.
Terminsstart/terminsslut
Magisterprogrammet börjar måndag 1 september kl. 0900–12:00 och avslutas 7 juni, 2026. Examensarbetarna kommer att examineras 4–5 juni 2026 (OBS! Dessa datum kan komma att ändras).
Två olika plattformar inom kursen: Zoom och Canvas
Zoom är ett webbkonferenssystem med möjligheter att över nätet kommunicera i tal, bild, chat samt möjlighet att dela information som Powerpoint etc. Vi kommer att informera mer om Zoom i samband med programstarten i början av höstterminen.
Läs mer om Zoom
Canvas är en webbaserad lärplattform som ger möjlighet både för lärare och studenter att sprida information och kommunicera med varandra såväl i realtid (chat) som vid skilda tidpunkter.
Läs mer om Canvas
Akademin för vård, arbetsliv och välfärd, Högskolan i Borås
Vid Akademin för vård, arbetsliv och välfärd bedrivs utbildning och forskning inom vårdvetenskap, vård- och omsorgsadministration, arbetsvetenskap och offentlig förvaltning. Ämnet arbetsvetenskap finns representerat på avancerad nivå samt på grundnivå inom ramen för personalvetarprogrammet Organisation och Personalutvecklare i samhället (OPUS).
Läs mer om Akademin för vård, arbetsliv och välfärd
Adress och telefon
501 90 Borås
Tfn 033-435 40 00
Kontaktinformation
Programansvarig: Erik Ljungar
Tfn: 033–435 41 27
Mejl: erik.ljungar@hb.se
Utbildningsadministratör: Fredrik Ros
Tfn: 033–435 47 06
Mejl: A2@hb.se
Göteborgs universitet – Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap
Inom det flervetenskapliga ämnet arbetsvetenskap finns utbildning på alla nivåer: ett treårigt arbetsvetarprogram, ett magisterprogram i samarbete med Karlstad och Borås och ett forskarutbildningsprogram. Förutom undervisning finns en omfattande forskningsaktivitet med många forskningsprojekt i flera olika kunskapsområden inom arbetslivsforskning. Vid institutionen finns också uppdrags- och utvärderingsverksamhet nära kopplad till näringsliv, offentlig verksamhet och samhälle.
Läs mer om Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap
Adress och telefon
Box 720
405 30 Göteborg
Besöksadress: Skanstorget 18
Tfn vx: 031–7860000
Kontaktinformation
Studievägledare: Viktoria Holm
Tfn 031–786 4796
Mejl: viktoria.holm@gu.se
Programansvarig: Lotta Dellve
Tfn: 0763–450114
Mejl: lotta.dellve@gu.se
Kursansvarig: Christina Mauléon
Mejl: christina.mauleon@gu.se
Kursansvarig: Karin Allard
Mejl: karin.allard@gu.se
Karlstads universitet – Avdelningen för arbetsvetenskap
Inom arbetsvetenskap utbildar och forskar vi i frågor som rör det moderna arbetslivet. Vi ger kurser på följande nivåer: Grundnivå, avancerad nivå och forskarutbildningsnivå. Kurserna på grundnivå är obligatoriska för dem som läser inom programmet Personal och arbetsliv. 15 personer arbetar vid ämnet arbetsvetenskap. Till dessa kommer 11 externa doktorander. Totalt finns 13 forskarstuderande. På grundnivå och avancerad nivå har vi ungefär 150 helårsstudenter.
Adress och telefon
Arbetsvetenskap
Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap
Karlstads universitet
651 88 Karlstad
Ttn (vx): 054–700 10 00
www.kau.se
Kontaktinformation
Programansvarig: Jonas Axelsson
Tfn: 054–700 19 45
Jonas.Axelsson@kau.se
Administratör: Ropak Sandy
Tfn: 076–128 39 19
Ropak.Sandy@kau.se