Grattis till din plats på Systemarkitekturutbildning med inriktning mot programutveckling som ges vid Institutionen för informationsteknologi.
Ni är uttryckligen eftertraktade av näringslivet i Sjuhärad och ni har därmed mycket goda möjligheter till en gynnsam yrkeskarriär. Vi lärare och övriga på högskolan, ser också verkligen fram emot att möta dig som student här i höst!
Vårt första klassmöte kommer att genomföras under vecka 36, se schemat för tid och sal. På klassmötet kommer programansvariga att gå igenom programspecifik information, inklusive en översiktlig beskrivning av alla kurser i programmet. Ytterligare kommer även en kort översikt om Institutionen för Informationsteknologi.
Läs mer om Institutionen för informationsteknologi
Schema
Schema i KronoX
Du börjar dina studier med kurserna Informationssystem och data samt Programmeringsteknik i C# enligt schemat i KronoX. Notera att ändringar i schemat kan ske med kort varsel. Ha därför som vana att kontrollera schemat i KronoX regelbundet.
Du hittar all information du troligtvis behöver, som ny student, på webbsidan Ny student. Nedanför presenteras viktig information kring starten av utbildningen.
Ny Student
Varmt välkommen till Högskolan i Borås!
Håkan Sundell och Johannes Sahlin, programansvariga
Registrering, skapa studentkonto, lärplattform etc.
På fliken Praktisk information nedan kan du läsa mer om hur du registrerar dig, skapar ditt studentkonto och om lärplattformen Canvas.
Rekommendation kring utrustning
Övergripande så tillhandahåller Högskolan i Borås möjligheten att använda datorer på campus för de behov som finns i utbildningen, i en hög utsträckning. Men, det kan finnas undantag för vissa kurser där behoven inte fullständigt möts. Därför rekommenderar vi att antingen ha med en egen laptop till Högskolan, eller ha en stationär dator hemma. Det är naturligtvis mer flexibelt att ha en laptop, i och med att man då inte blir bunden till att använda de medialokaler som finns. Att inneha sin egen dator ger självklart även en full kontroll över program och inställningar, vilket kan vara fördelaktigt i kurser inom t.ex. artificiell intelligens, där speciella krav utöver det vanliga kan förekomma. Det är inte ett måste att införskaffa sig en laptop till utbildningen, då Högskolans utrustning täcker behovet till en hög grad, men det kan underlätta och vara mer bekvämt att ha en egen laptop under utbildningen.
Rekommendationer kring operativsystem
Utbildningen är formad efter försättningen att datorer med Windows 10 eller 11 används. Högskolan i Borås (datorsalar) och stora delar av lärarresurserna använder Windows 10/11 som lösning och innehar främst expertis inom användningen av Windows 10/11 i kombination med de verktyg som finns i utbildningen.
Utbildningen använder Visual Studio i stor utsträckning och vissa moment i utbildningen kräver specifika utvecklingsplattformar, som t.ex. Windows Presentation Foundation (WPF) som enbart går att köra på datorer med operativsystemet Windows. Därför behöver man kunna använda Windows 10/11 inom utbildningen.
Med detta sagt är det inte omöjligt att använda Mac genom utbildningen. Men det kommer innebära att studenter som väljer att använda Mac och OSx kommer ha begränsade möjligheter till hjälp från lärare och dessutom stöta på problem när kurser börjar behandla plattformen WPF. Det är dock möjligt att kring gå denna problematik genom att installera både OSx och Windows 10/11 på Mac, genom användningen av program som t.ex. Boot Camp Assistant. Men Högskolan kommer inte tillhandahålla någon sådan support, utan det får hanteras på egen hand.
Nedan presenteras några alternativ som kan användas för att köra Windows 10/11 på Mac:
- Boot Camp Assistant
- VirtualBox
- VMWare
- Parallels
- Dual Boot
Rekommendationer kring hårdvara
Övergripande fungerar det mesta hårdvarumässigt men det är rekommenderat att inneha ett Nvidia-grafikkort, därför att senare kurser i utbildningen kan kräva stöd för teknologin CUDA, gällande t.ex. maskininlärning. Gällande hårdvaran är det viktigt att ha en tillräckligt kraftfull dator så att utbildningens mer resurskrävande kurser kan genomföras. Verktyg som Unity är ett avancerat program som kräver datorkraft utöver vanliga kontorsdatorer vid spelutveckling. Det är fördelaktigt att ha en dator som även klarar av Virtualisering. Denna teknik används exempelvis i kurser om utveckling av mobila applikationer, för att emulera Android i Windows 10/11.
- Processor: i5 64-bit
- Minne: 8 GB
- Diskutrymme: 1TB
- Grafikkort: Nvidia
- Virtualization technology: Ja
Frågor
Om du har frågor som rör din utbildning så kan du kontakta vår administration.
Vi har telefontid måndag–fredag, kl. 10:00-12:00. Du kan även kontakta oss via e-post. För att vi ska kunna hjälpa till så snabbt som möjligt är det viktigt att du i ämnesraden skriver vilken utbildning eller kurs du ska läsa.
Utbildning inom bibliotek, information, pedagogik och IT (A3)
Telefon: 033-435 40 13
E-post: a3@hb.se