Drömmen om Italien blev verklighet

Utbildningsprogram: Textilekonomutbildningen  
Partnerlärosäte: University of Bologna 

Vad var det som fick dig att välja en utbytestermin?

För mig kändes det som en otroligt privilegierad möjlighet att få komma ut i världen, träffa människor från andra kulturer och samtidigt studera något jag är genuint intresserad av. Utbytet, som man hör av ordet i sig, innebär utbyte av så mycket – kunskap, tankar och perspektiv – och ger lärdomar och insikter för livet

Jag såg det också som en chans till personlig utveckling, att lämna tryggheten i Borås för att utmana mig själv. 

 

Vad fick dig att välja University of Bologna?

– University of Bologna, som ett av världens äldsta universitet, är dels väldigt anrikt och prestigefyllt vilket direkt fångade mitt intresse. När jag sedan upptäckte att Campus Rimini erbjuder studier inom 'Fashion Studies' blev valet självklart. Jag ville fördjupa mina kunskaper inom mode- och textilbranschen ur ett internationellt perspektiv.

Dessutom älskar jag Italien. Att få bo här och uppleva kulturen på plats stärkte mitt beslut. Att få studera mode i Italien var en dröm helt enkelt!

Vilken är den största skillnaden mellan att studera i Borås och Rimini?

Den största generella skillnaden är att studierna här har ett mer kulturellt och brett perspektiv på mode. De kurser jag läser ingår i masterprogrammet 'Communication Strategies for Fashion Design' och mina klasskamrater har väldigt olika akademiska bakgrunder med koppling till mode. Det leder till att kurserna och föreläsningarna får ett väldigt brett förhållningssätt.

– I Borås är kurserna, ur mitt perspektiv, tydligare och man vet vad man förväntas kunna redan från start medan här växer det fram med tiden. Dessutom har de en helt annan syn på punktlighet här – lektionerna varken startar eller slutar i angiven tid och deadlines kan flyttas fram och tillbaka. Det är generellt en avslappnad attityd som är lite ovant och till och med frustrerande till en början, men det är bara att vänja sig vid det och så småningom lär en sig att uppskatta dess charm.

Vad läser du för kurser?

– Jag läser enbart kurser inom 'Fashion studies', som är en del av masterprogrammet FAST. Föreläsningarna innehåller ofta diskussioner och workshops där vi analyserar olika fenomen inom mode och dess koppling till samhället. Studierna blir därför mer filosofiska snarare än teoretiska eftersom det handlar om att se mode och kläder ur ett brett perspektiv och förstå deras funktion i samhället.

Hur är det att bo i Rimini?

– Rimini är en relativt liten stad vid kusten, strategiskt belägen vilket gör det enkelt att resa till andra städer i Italien med tåg. Staden har en otrolig charm och det är nära till allt. Jag uppskattar att det är så pass litet att man enkelt kan ta sig till och från olika evenemang och att man snabbt lär känna staden och känner sig hemma.

– En fördom är nog att det inte finns så mycket att göra, men jag skulle säga att det beror på hur man ser det. Jag anser att det finns ett stort utbud av nöjen i Rimini, såsom restauranger, barer, museum och självklart den otroligt långa stranden som gör Rimini unikt. Jag är så nöjd med att bo i Rimini, det passar mig helt perfekt!

Vad har varit den största utmaningen hittills?

Att anpassa sig till en ny kultur och att hantera de motgångar som uppstår längs vägen. En utbytestermin ställer krav på eget ansvar och det kan kännas frustrerande stundtals eftersom allt är nytt och man vet varken vet vad man själv kan förvänta sig eller vad som förväntas av en. Särskilt utmanande har jag upplevt det eftersom jag gör denna resa på egen hand utan någon riktig trygg punkt att luta mig mot. Förutom allt stöd hemifrån Sverige, såklart.

– Men utmaningarna är också en del av resan och för varje problem man löser – stort som smått – växer man som person. Den största lärdomen är, enligt mig, att våga fråga och be om hjälp. Man upptäcker snabbt att de flesta är väldigt hjälpsamma och att allt går att lösa.

Har du några råd till studenter som funderar på att göra ett utbyte?

– Att åka! Och lita på det klyschiga citatet att 'allt löser sig', för det gör det verkligen.

– Självklart är det en utmaning och ställer krav på ens egen förmåga att vara lösningsorienterad och självständig, men det ger så mycket tillbaka. Jag är så stolt och tacksam att jag åkte, även ensam. Överväger man att inte åka för att det känns obekvämt eller svårt, vill jag verkligen uppmana till att våga - för det är så värt det!

Läs mer om utbytesstudier här 

Text: Gustav Kibe
Foto: Adobe Stock och Privat

Publiceringsdatum: 2025-03-20