Stephanie om utlandspraktiken: Nu vet jag vad jag vill jobba med inom vården
Varför valde du att studera till sjuksköterska?
– Min dröm är att bli operations- eller anestesisjuksköterska. Att få uppleva processen där en patient kommer in riktigt sjuk för att sedan, förhoppningsvis, kunna komma hem frisk igen, är fascinerande. Det ger min en bra känsla, att vara del av teamet som hjälper patienten till att må bättre. Som sjuksköterska träffar du många patienter och alla har sin egen historia. Det är viktigt att ta hand om patienter som är i en utsatt situation på ett värdigt sätt och jag tror att jag kan ge den omvårdnaden till patienten.
I höstas åkte du på praktik till Belgien. Vad var det som lockade?
– Jag var nyfiken på hur det är att jobba inom sjukvården i andra länder. Jag är från Nederländerna, men studerar här i Sverige och har jag ingen erfarenhet av vården utanför Sverige. Dessutom bor min familj bara 16 mil från min praktikplats, så jag kunde träffa dem när jag var ledig.
Vad fick du göra på praktiken?
– Jag praktiserade på en vårdavdelning för ortopedi- och kärlkirurgi och fick tillsammans med min handledare sköta omvårdnaden av patienter. Det kom in patienter som hade varit med i olyckor och brutit någonting, men det kom även in sorgliga fall med unga drogpåverkade patienter som hade hoppat från balkongen för att de trodde att de kunde flyga. På avdelningen fanns också patienter med kärlproblem och som behövde operation för att få ett bättre blodflöde. Jag fick vara med vid en ryggoperation och en tåamputation. Det var speciellt men också lite obehagligt.
Hur upplevde du praktiktiden och vistelsen i Belgien?
– Praktiken var väldigt lärorikt, men också ganska tung med hög arbetsbelastning. Det är vanligt att man jobbar åtta dagar i sträck och det är sjuksköterskorna som gör alla arbetsuppgifter på avdelningen. Jämfört med arbetsförhållandena i Sverige så är trycket inte lika högt här hemma.
– På fritiden passade jag på att besöka olika städer i Belgien tillsammans med min familj. Vi passade på att smaka på choklad som Belgien är känt för och testa olika sorters belgisk öl.
Hur blev du bemött av personal och patienter?
– Sjukhuset ligger i en liten stad som inte har så många turister och de flesta invånarna har bott där hela sina liv. Både personalen och patienterna var lite förvånade över att jag som kommer från Nederländerna hamnat på praktik just där. När jag då berättade att jag bor och pluggar i Sverige blev de ännu mer förvånade. När det var hög arbetsbelastning upplevde jag emellanåt ett barskt bemötande från personalen, men jag förstod att det var för att de var stressade och att det inte var personligt mot mig. Något som skiljer sig från sjukvården i Sverige är att det finns en tydlig hierarki i Belgien, mötet mellan sjuksköterskor och läkarna är inte som jag är van vid här hemma. Läkarna kunde vara hårda i sitt bemötande. Patienterna däremot var väldigt trevliga och tacksamma för den vård de fick.
Hur bodde du?
– Det var svårt att hitta boende för de två månader som praktikperioden pågick, men jag fick hjälp av koordinatorn på högskolans partnerlärosäte i Belgien och fick bo hos hemma hos en familj som bodde nära sjukhuset. De var mycket välkomnande och tog bland annat med mig ut på restaurangbesök och en konsert.
Vad tar du med dig för erfarenheter från praktiken?
– Efter praktiken känner jag att jag skulle vilja jobba på en ortopedavdelning här i Sverige och se hur det är. Jag har fått mer erfarenhet av hur man vårdar patienter efter operation och vad man ska ha koll på. Jag kan också tänka mig att längre fram utbilda mig till specialistsjuksköterska inom operation eller anestesi.
Vad har du för tips till andra som läser till sjuksköterska och som funderar på att göra praktik utomlands?
– Jag kan varmt rekommendera att göra praktik utomlands. Även om två månader känns långt, så går tiden fort. Vår internationella koordinator på högskolan hemma i Borås ger jättebra vägledning. Att få bo hemma hos en familj kan jag också rekommendera, för att bo själv i ett rum någonstans kan nog kännas lite ensamt. Vill man träffa andra studenter så finns den möjligheten också.
Läs mer
Erasmus+ praktik och stipendium
Text: Solveig Klug
Foto: Privat
Publiceringsdatum: 2024-01-04