Utforskade textildesign genom ett konstnärligt utbyte

Profilbild Rikke och miljöbild från Chelsea College of Arts i London

Vad fick dig att vilja åka på utbyte?

– Jag var nyfiken på nya intryck. Jag tycker att det är roligt att få nya insikter och inspiration – särskilt när man arbetar med design och konst. Jag kommer från Köpenhamn, så att flytta till Borås var redan ett stort miljöombyte, och även om jag verkligen trivs på skolan i Borås så saknar jag pulsen från en större stad. Att åka utomlands är spännande — man får träffa många nya människor och komma in i en ny stad, skola och kultur, vilket är så kul.

Varför valde du just Chelsea College of Arts?

– Jag har alltid varit intresserad av att gå på en konstskola. Jag ville styra mina designstudier i en mer konstnärlig riktning, så Chelsea kändes som ett bra val för att utforska mötespunkten mellan konst, design och textil. Chelsea som konstskola fokuserar inte bara på textildesign – de erbjuder även utbildning inom konst, skulptur, fotografi och grafisk design, vilket jag tyckte var väldigt inspirerande. Jag ser inte textildesign som ett slutet fält, så att kunna träffa studenter och lärare från andra discipliner har varit väldigt insiktsfullt och inspirerande för mig.

Vilka har varit de största skillnaderna mellan att studera textildesign på Chelsea jämfört med Borås?

– Jag skulle säga att Borås och Chelsea är ganska olika. I Borås är vi mycket mer tekniska – vi arbetar i större skala, och skolan har bättre utrustning och maskiner, vilket gör att vi blir väldigt tekniskt skickliga. På Chelsea ligger fokus mer på kreativt tänkande och på att experimentera. På UAL handlar det mer om att utveckla ett koncept eller en berättelse och sedan översätta det till textil. Jag har verkligen uppskattat det mer konceptuella, experimentella och konstnärliga tillvägagångssättet, och jag tror att jag har hittat något jag vill fortsätta att utveckla i mitt framtida designarbete.

– Jag ser också stor potential i att kombinera både konceptuell och teknisk kompetens – i slutändan är design meningsfull för mig när båda delarna finns med. Jag tycker att det är betydelsefullt när något imponerar både tekniskt och konceptuellt.

– Något att nämna är att UAL inte erbjuder samma tillgång till labben. I Borås är vi vana vid att ha fri tillgång och arbeta självständigt i labben, även efter skoltid. På UAL får man bara använda labben när en handledare är närvarande och inte används för föreläsningar eller handledning. Jag tyckte det var ganska svårt att förverkliga mina designidéer inom de begränsade tidsramarna. Det var en besvikelse, och jag kände att jag behövde skala ner mina idéer och min kreativa process ganska mycket. Det blev mer en fråga om vad som faktiskt gick att producera under den tid jag hade tillgång till labben.

Vilka kurser och projekt deltog du i under utbytet?

– Jag fokuserade på stickning under min termin på Chelsea, vilket innebar att lösa designuppgifter utifrån det perspektivet. Deras kurser är uppdelade i ’units’ där jag följde unit 7 och 8. Unit 7 var ’Professional Communication’ och unit 8 var ’Responsible Design Practice’. Båda kretsade kring att skapa meningsfull design och kommunicera den på ett professionellt sätt.

– I unit 7 introducerades vi till AR- och AI-verktyg för att kommunicera våra idéer i 4D. Unit 8 erbjöd två alternativ: antingen att skapa ett designförslag till trädgårdsdesignern Lottie Delamains utställning på Kew Gardens, eller att utveckla ett eget förslag som adresserade ett designproblem på ett ansvarsfullt sätt.

Hur var det att byta Borås mot storstaden London?

– För mig var det en av de bästa delarna med utbytet. Jag älskade det verkligen – London är enormt, och det finns inte en chans att man hinner se allt. Tempot i staden är annorlunda, särskilt inom konst- och kulturscenen, vilket jag saknat mycket i Borås.

– Det är något magiskt med att flytta till London själv – det händer så mycket, så man får verkligen möjlighet att se och uppleva nya saker. Jag har sett massor av konst och utnyttjat kulturlivet, där man kan stöta på rätt nischade och framåtblickande verk.

Vad var den största utmaningen under ditt utbyte?

– De första veckorna är alltid tuffa. Man ska komma till rätta i en ny stad, börja på en ny skola och träffa massor av nya människor. Det tar lite tid att hitta sin rytm och få nya vänner. Dessutom kan boendesituationen i London vara lite svår.

Vad har varit det mest givande med utbytesterminen?

– Det är svårt att välja bara en sak. Att bo i London, vara nära kreativa gemenskaper och träffa så många roliga och intressanta människor har varit fantastiskt. Att få uppleva något nytt har varit väldigt roligt – jag har försökt göra så mycket som möjligt: besökt museer, gått på utställningar, deltagit i kulturevenemang och rest runt i England. Jag skulle säga att jag kom hem med många fina minnen.

Vilket råd skulle du ge till andra studenter som funderar på att åka på utbyte?

– Var nyfiken. Det är verkligen en fantastisk möjlighet att åka utomlands – våga ta chansen och var äventyrlig medan du är där.

Text: Gustav Kibe
Foto: Privat

Publicerad: 2025-07-02