Erasmus+ studier
Erasmus+ är ett EU-program som möjliggör för studenter inom högre utbildning att genomföra en utbytestermin vid ett annat europeiskt lärosäte. Studierna ska pågå vid ett av högskolans partnerlärosäten inom Erasmus+.
Om du har frågor om Erasmus+ studier är du välkommen att kontakta exchange@hb.se .
Nominering till utbytesstudier inom Erasmus+
Akademierna vid Högskolan i Borås har avtal om studentutbyte med olika högskolor och universitet i Europa. Det är din akademi som avgör om du ska bli nominerad till utbytesstudier vid ett partnerlärosäte inom Erasmus+. Kontakta den internationella koordinator som ansvarar för ditt utbildningsområde för att få mer information eller lämna in en intresseanmälan för utbytesstudier (obs! endast öppen under vissa perioder). Om du blir nominerad till utbytesstudier vid ett Erasmus+ partnerlärosäte så kommer du automatiskt att få mer information om Erasmus+ och vad du behöver göra före, under och efter utbytet.
Här hittar du information om vart du kan åka på utbytesstudier.
Godkända länder
I Erasmus+ deltar alla EU:s medlemsländer*, Island, Liechtenstein, Nordmakedonien, Norge, Serbien och Turkiet.
*Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Tjeckien, Tyskland, Ungern och Österrike.
I vissa fall kan studenter även bli nominerade till Erasmus+ studier vid lärosäten i Schweiz och Storbritannien.
Finansiering - Erasmus+ stipendium
Eftersom stipendierna inte är obegränsade så kan vi på förhand inte garantera ett stipendium men det är mycket sannolikt att alla studenter som deltar i Erasmus+ studier kan få ett stipendium.
Stipendiet är finansierat av EU och är ett bidrag som är avsett att täcka merkostnader i samband med utlandsvistelsen. 70% av stipendiet utbetalas i anslutning till terminsstart och resterande 30% betalas ut efter terminsslut. Det är möjligt att motta Erasmus+ stipendium samtidigt som du mottar CSN. Som Erasmusstudent betalar du inga studieavgifter till det utländska lärosätet.
För läsår 2024-2025 är stipendienivåerna 510-560 euro per månad (30 dagar).
Extra stipendium för studenter som reser miljövänligt: Engångsbelopp à 50 euro samt upp till 4 extra finansierade dagar för resan. Med miljövänligt resande menas resande som sker med tåg, buss eller delad bil (minst två personer som samåker).
Extra stipendium för studenter som har barn: 250 euro per månad.
Extra stipendium för studenter som har en långvarig (minst 6 månader) eller permanent funktionsnedsättning: 250 euro per månad.
Stöd vid funktionsnedsättning
Om du har en funktionsnedsättning och vill delta i Erasmus+ studier är det viktigt att du i god tid innan utbytet kontaktar samordnare för pedagogiskt stöd för att se över vilket stöd du kan komma att behöva under utbytesstudierna. Observera att du behöver ha ett NAIS-besked för att kunna få stöd från Högskolan i Borås.
Det finns möjlighet att få extra stipendium vid långvarig (minst 6 månader) eller permanent funktionsnedsättning. Beloppet är 250 Euro per månad (30 dagar). Information om vilket underlag som behöver skickas in för att kunna få det extra stipendiet skickas till studenter som har blivit nominerade till utbytesstudier vid ett Erasmuslärosäte. Kostnader som uppstår till följd av funktionsnedsättning ska i första hand bekostas med det extra stipendiet. Om kostnaderna överstiger det beloppet finns det möjlighet att ansöka om extra medel från Erasmus+. En sådan ansökan görs av International Office i samråd med samordnare för pedagogiskt stöd och studenten.
Vid frågor om pedagogiskt stöd är du välkommen att kontakta högskolans samordnare för pedagogiskt stöd.
Vid alla andra frågor som rör Erasmus+ studier är du välkommen att kontakta International Office.
Krav
- Du ska vara programstudent vid Högskolan i Borås.
- Du ska studera på heltid vid ett av högskolans partnerlärosäten via ett Erasmusavtal.
- Du ska bo i värdlandet under hela den fysiska mobilitetsperioden.
- Värdlandet ska vara ett annat land än det du bor i under dina ordinarie studier.
- Du ska få dina utlandsstudier tillgodoräknade i enlighet med Learning Agreement.
- Du får inte ha något annat stipendium finansierat av EU under samma tidsperiod.
- Den fysiska mobiliteten ska pågå i minst 2 månader (60 dagar) men inte längre än 12 månader (360 dagar).
- Om du tidigare har gjort Erasmuspraktik och/eller -studier på samma utbildningsnivå får inte den sammanlagda tiden bli mer än 12 månader (360 dagar). Även mobilitet som har genomförts via ett annat lärosäte inom högre utbildning än Högskolan i Borås räknas in i de tolv månaderna.
Dokument vid deltagande
Alla Erasmusstudenter ska skicka in följande dokument:
- Grant Agreement
- Learning Agreement - Before the Mobility
- Vid behörighet för extra stipendium: underlag enligt instruktion
- Utbetalningsorder
- Certificate of Attendance
- Transcript of Records
Mer information samt mallar skickas till studenter som blivit nominerade till utbytesstudier inom Erasmus+.
Språkstöd
Alla Erasmusstudenter har möjlighet att göra språktest och/eller språkövningar i EU:s system för språkstöd Online Language Support (OLS). Du kan göra övningar i undervisningsspråket eller det lokala språket i värdlandet. Mer information om språkstöd skickas till studenter som nominerats till utbytesstudier inom Erasmus+.
Grönt Erasmus+
Miljömässigt hållbara projekt är en av Erasmus+ prioriteringar för Erasmus+ programmet. Fundera gärna över hur du kan göra ditt utbyte så hållbart som möjligt. Tips och information från ”Green Erasmus project” finns på greenerasmus.org.
Tillgodoräknande
Som Erasmusstudent har du rätt att förvänta dig att din högskola erkänner de studiepoäng som du har avklarat under ditt Erasmusutbyte, i enlighet med undervisningsavtalet Learning Agreement. Det är din akademi som beslutar vilka kurser du kan läsa utomlands och få tillgodoräknade efter utbytet. Din akademi ansvarar för tillgodoräknande av dina studier; kontakta den internationella koordinatorn som ansvarar för ditt utbildningsområde vid frågor om tillgodoräknande eller kursval.
Om du blir underkänd i någon av kurserna du har läst under utbytet ska du i första hand göra en omexamination hos mottagande lärosäte. Vissa lärosäten tillåter att studenter gör omexaminationer från Sverige, men inte alla. Om det inte är möjligt att göra en omexamination (t.ex. om du redan är tillbaka i Sverige och mottagande lärosäte inte tillåter distansexaminationer) behöver du, tillsammans med ditt utbildningsprogram, hitta en individuell lösning för hur du ska ta igen poängen. Hör av dig till din internationell koordinator som kan vägleda dig vidare.
Deltagarrapport
Som Erasmusstudent är du skyldig att lämna in en deltagarrapport från EU när utbytet är avslutat. Inbjudan till att fylla i rapporten kommer automatiskt att skickas till din e-post i slutet av utbytesterminen och ska fyllas i senast 30 dagar efter att du har mottagit den.