Läs- och skrivsvårigheter/dyslexi

Du som har specifika läs- och skrivsvårigheter/dyslexi kan få riktat pedagogiskt stöd under din studietid som till exempel förlängd tid vid examinationer, anteckningsstöd eller möjlighet att få spela in föreläsningar.

Gör så här:

Ansök om riktat pedagogiskt stöd via vårt administrativa system NAIS via www.nais.uhr.se

Det riktade pedagogiska stödet kräver dokumentation som styrker specifika läs- och skrivsvårigheter/dyslexi. Det kan vara en läs- och skrivutredning som gjorts under skoltid eller en utredning från logoped. 

Om du som student saknar dokumentation från utredning eller motsvarande, kan du kontakta samordnare för riktat pedagogiskt stöd och få råd om vad du kan göra då. 

När vi ser att din ansökan är inne och godkänd, kontaktar vi dig för ett samtal om vilka stöd du är i behov av och därefter får du ett så kallat NAIS - besked om de stöd du kan använda i dina studier.

Studenter med upplevd läsnedsättning (inget intyg krävs) kan få tillgång till kurslitteratur på anpassat medium efter möte med bibliotekarie.

Boka möte med bibliotekarie och få mer information om anpassad kurslitteratur /talböcker (hb.se)

Se även kriterierna för att få talböcker på Myndigheten för tillgängliga mediers sida (MTM) - Legimus 

Saknas obligatorisk kurslitteratur i inläst form kan studenten via biblioteket beställa en nyinläsning av boken. (Gäller ej deltagare på tekniskt basår). 

Nyinläsning av böcker tar minst 8 veckor, så det är viktigt att du som student tar kontakt med biblioteket i god tid.

För att lyssna på digital text kan du ladda ner talsyntes ClaroRead Plus eller TorTalk. ClaroRead Plus innehåller också bland annat en rättstavningsfunktion. 

Se mer om ClaroRead Plus (hb.se)

Se mer om TorTalk (hb.se)