Genvägar
.
Hoppa till huvudinnehålletHär svarar studenter på några frågor kring Kandidatprogrammet i textilt management inriktning mode och handel.
Praktiken, som är en del av vår fältstudiekurs, sträcker sig över 8-10 spännande veckor. En perfekt möjlighet att applicera dina kunskaper från utbildningen i praktiken!
Som student hittar du din egen praktikplats. En möjlighet är att söka praktikplats via ”Företag söker dig med textilutbildning” på högskolans hemsida. Det är lite som att söka jobb och gå på arbetsintervjuer, så är man ute i god tid och visar intresse blir det enklare att hitta en plats som känns givande och rolig. Ett tips är även att skicka ansökningar till företag du känner dig intresserad av, oavsett om de har annonserat om att de söker praktikant eller inte.
I vissa kurser är undervisningen på engelska och i de andra är litteraturen delvis på engelska. Några kurser läses tillsammans med internationella utbytesstudenter. De vetenskapliga rapporter som används kan vara lite mer avancerade, men alla kan verkligen klara av det! Dessutom är branschen internationell, så det är väldigt bra att få lära sig fackspråk på både svenska och engelska.
Stäng Finns det möjlighet att jobba extra samtidigt som man studerar?
Absolut! Många av våra studenter jobbar extra för att få praktisk erfarenhet. Att balansera arbete och studier är möjligt, men det kräver bra planering för att du ska kunna njuta av fritid och samtidigt lyckas i dina studier.
Utbildningen är bred eftersom det inte är en yrkesutbildning. Det gör att man kan använda utbildningen inom många olika yrkesområden, vilket är kul. Flera av våra studenter jobbar till exempel med inköp, hållbarhetsfrågor eller marknadsföring hos modeföretag. Det går även att arbeta som butiksutvecklare, säljare mot både konsument och företag, som brand/key account manager eller att arbeta med marknadsföring mot konsument. Det är bara några exempel! Läs gärna mer om några av våra alumner här.
Ja, höstterminen i årskurs tre är en utbytestermin där det är möjligt att studera utomlands. Några exempel på länder där studenterna tidigare studerat är: Sydkorea, Taiwan, Danmark, Skottland, Brasilien, Nederländerna, Frankrike och Mexico. Skolan uppmuntrar verkligen en termin utomlands under studierna.
Stäng Vad är skillnaden mellan Kandidatprogrammet i textilt management och Textilekonomprogrammet?
Båda programmen delar kurser men fokuserar på olika områden. Textilt management har större fokus på marknadsföring och modekonsumentbeteende, medan Textilekonomprogrammet har tonvikt på logistik, inköp, och textil produktion.
Under utbildningen kommer du att få träna mycket på att redovisa dina arbeten. Redovisningarna i olika former och innehåller både skrivuppgifter, muntliga presentationer i olika former och visuella redovisningar. Visuella redovisningar innebär till exempel att göra ett inlägg i social media, att göra en poster eller göra ett bildspel.
För att visa vad du lärt dig i kurserna blir du examinerad och under utbildningen kommer du att möta många olika sätt att bli examinerad. De vanligaste formerna av examinationer är skriftliga tentor på skolan, inlämningar av texter och muntliga presentationer. Texter och muntliga presentationer genomförs både enskild och i tillsammans i grupp.
Stäng Vad innebär ”textilt management” och vilka kurser ingår i utbildningen?
Textilt management handlar om att förstå modebranschen och våra kurser täcker allt från hur kläder skapas till hur modeföretag fungerar och hur företag marknadsför kläder och mode.
Det ingår en del matematik i utbildningen eftersom den handlar om företag och konsumenter i modevärlden och där är matematik ett viktigt redskap, till exempel för att beräkna kostnader och försäljningspris för ett plagg eller att göra en budget för ett företag. Den matematik som ingår handlar främst om ekonomisk redovisning och budgetering, statistik från konsumentundersökningar och är i huvudsak de fyra räknesätten.
En vanlig dag varierar väldigt mycket eftersom man under en vecka oftast har fyra till sex lärarledda lektioner. En lektion kan vara en föreläsning, en workshop där man jobbar praktiskt med något, seminarium (ett diskussionspass) eller en laboration där man lär sig om hur ett plagg blir till. I övrigt pluggar man på egen hand (självstudier) eller tillsammans med pluggkompisar genom att läsa kurslitteratur, arbeta med övningsuppgifter eller förbereda sig inför lektioner. I många kurser ingår också grupparbeten så vissa dagar arbetar tillsammans med andra. Studierna innebär således stort egenansvar.
Nej, Textilhögskolan och Högskolan i Borås har ett citycampus vilket innebär att skolan ligger samlad i anslutning till Borås city. Lektionerna genomförs både i Textile Fashion Center där Textilhögskolan finns och i lokaler där övriga högskolan finns. Mellan högskolans byggnader är det cirka 200 meters gångavstånd. Du lär dig snabbt att hitta bland byggnaderna och se gärna filmen som presenterar Textilhögskolans lokaler.
Tempot är olika i olika kurser och varierar därför under de tre året. Oftast läser du två kurser samtidigt under tio veckor och byter sedan till två andra kurser. Kursernas upplägg varierar också vilket innebär att du ibland behöver pugga mer på campus, ibland mindre.