Genvägar
.
Hoppa till huvudinnehålletVad roligt att du vill studera här på Högskolan i Borås! Här hittar du svar på de vanligaste frågorna för dig som blivande student.
Ja, absolut! Vi har lokaler i tre byggnader: Balder, Sandgärdet och Textile Fashion Center. Salens namn börjar alltid med en bokstav som berättar i vilken byggnad den ligger i och den första siffran säger vilken våning. Resterande siffror är numret på rummet. Salarna ligger (oftast, ibland är det förvirrande) i ordning.
A-E = Balder
H-L = Sandgärdet
S-U = Textile Fashion Center
Här kan du får mer information om våra byggnader Balder, Sandgärdet och Textile Fashion Center
Inför terminsstart så kör ordnar studentkåren en inspark för dig som är ny student. Du får uppleva en massa roligt under en-två veckor och får möjlighet att lära känna nya personer!
All information om insparken och schemat för alla aktiviteter hittar du på Studentkåren i Borås webbplats.
Insparken börjar lite innan själva terminen startar. Veckan inför terminsstart har vi även en en preppvecka där du bland annat får möjlighet att ställa frågor till oss via en chatt. Här kan du läsa mer om preppveckan och annat som är viktigt för dig som ny student.
Studentlivet i Borås är generellt mer personligt än i större universitetsstäder, med nära avstånd till allt du behöver vilket brukar uppskattas av våra studenter.
Allt du behöver veta som studiemedel hittar du hos CSN, som sköter studiebidrag och studielån. Läs mer på CSNs webb.
I Borås finns flera fastighetsbolag som hyr ut studentbostäder. Vi har samlat information på webben för att underlätta för dig som letar studentbostad.
Läs mer på vår sida om studentboende.
Det finns också en gemensam bostadsportal för studenter i Borås.
Prova att söka i Bostadsportalen.
Lycka till med bostadsjakten!
Nej, det stämmer bra. Ditt välkomstbrev hittar du på Kurs- och programtorget under din utbildning. På samma ställe hittar du också kursplaner med litteraturlistor, schemalänk och annan information som rör terminstart och din utbildning. Bra va?
Och för att göra det ännu smidigare: varsågod, en direktlänk till Kurs- och programtorget.
Ja, du måste även registrera dig och skapa ett studentkonto.
När du registrerar dig bekräftar du en sista gång att du vill börja på din utbildning.
Registreringsdatumet ligger nära terminsstart och då vet vi att du verkligen kommer att ta din plats. Om du inte registrerar dig inom utsatt tid går din plats till en annan student.
Du kommer att få information via e-post om hur du registrerar dig och när det ska ske. Mer information för dig som är ny student finns på webben. Till sidan för nya studenter.
Ja, om du är reserv kan du erbjudas en plats 1-2 veckor efter kursstart.
I vissa fall kan du även göra en sen anmälan på antagning.se. Är anmälan stängd på antagning.se så går det inte att göra en sen anmälan.
Schemat ska vara klart ca 3-4 veckor innan kursstart.
Ditt schema finns på webben, du söker fram det här. Ett tips är att hitta ditt program via Schemaguiden.
Det första antagningsbeskedet kommer i mitten av juli om du har sökt till höstterminen, och mitten av december om du har sökt till vårterminen. Om du har sökt en sommarkurs kommer beskedet i början av maj.
På vår webb kan du hålla koll på vad du behöver göra och när. Till webbsidan Viktiga datum.
Lycka till!
Att studera på högskola är ganska annorlunda mot att plugga på gymnasiet. Om du läser en utbildning på helfart, så är det ungefär 40 timmar i veckan. Du har inte undervisning hela tiden, utan du läser en hel del på egen hand.
Du har större frihet att lägga upp dina studier och planera in det du ska göra. Det kan vara föreläsningar, grupparbeten eller uppgifter som du ska lämna in. När du läser på högskolan fördjupar du dig mer, och det är ofta stora textmängder som ska läsas in. Så det skiljer sig en hel del, men de flesta som går på högskola tycker att det är fantastiskt kul!
När du börjar studera vid Högskolan i Borås finns det stöd och hjälp att få inom många olika områden.
Under din tid som student kan du t.ex. vända dig till oss om du behöver hjälp med akademiskt skrivande, studieteknik, muntlig presentation, studievägledning, samtalskontakt med kurator och studentombudsman eller stöd vid läs- och skrivsvårigheter/dyslexi och andra funktionsvariationer.
Här kan du läsa vidare om stöd och hjälp vid Högskolan i Borås.
Om du uppfyller förkunskapskraven till den utbildning du sökt kommer dina meriter att värderas. Det innebär att dina meriter från gymnasieskolan, komvux, folkhögskolan, tidigare högskolestudier, resultat från högskoleprovet eller meriter från arbetslivet ges ett värde inför urvalet då platserna fördelas mellan de sökande.