Porträtt Amin Omrani

Amin Omani

Årets alumn 2023

Årets alumn 2023 – Amin Omrani

– Min karriär har till mångt och mycket handlat om entreprenörskap och bolagsbyggande, många gånger i vitt skilda branscher. Det har varit extremt kul och lärorikt men också utmanande, berättar Amin Omrani.

Han är grundare och VD för koncernen Rebellion, en företagsgrupp som består av 17 affärsenheter och omsätter cirka 1,1 miljarder.

– Majoriteten av bolagen finns i Sverige men man har också verksamhet i Danmark och Finland. Totalt arbetar cirka 400 personer i gruppen. Målet är att fortsätta växa, såväl organiskt som genom förvärv, kommande år, förklarar han.

Karriären började med studier i Borås

Men hur hamnade du i den världen och hur ser din koppling till Borås ut?

– Jag växte faktiskt upp i Borås till stor del. Att jag sedan valde att studera på högskolan beror på att det var här den utbildning jag var intresserad av fanns, nämligen Industriell Ekonomi. På den tiden var jag också aktiv i Borås Judoklubb och tävlade i landslaget och jag flög på Borås Segelflygklubb. Så jag har ganska starka rötter i Borås och ville kunna fortsätta kombinera mina engagemang och intressen med studierna.

Efter studierna i Borås var tanken att han skulle doktorera på Chalmers. Men i samma veva erbjöds han ett jobb som affärsutvecklare i bolaget Serendipity i Stockholm.

– Det lät spännande och jag valde att hoppa på det tåget. Det blev tio lärorika år där jag jobbade i olika roller.

Bygger bolag från grunden

Så småningom fick han förtroendet att ta VD-rollen i Serendipity. Affärsidén var att starta nya bolag, med grund i svensk spjutspetsforskning, inom en rad olika områden, från avancerade keramiska material till ortopediska implantat och bioläkemedel. Flertalet av bolagen som byggdes noterades på Nasdaq under resans gång.

– Vi byggde verkligen från grunden, från en idé, och jobbade med allt från affärsutveckling till kapitalanskaffning och kundbearbetning. Det var extremt lärorika år och i en mycket entreprenöriell miljö med högt tempo, berättar han.

2019 lämnade Amin Omrani Serendipity för att grunda Rebellion, vars idé är att förvärva och utveckla nischade bolag inom industri och infrastruktur. I dag är Rebellion hans enda operativa engagemang.

"Jag tror alla människor måste känna att de har ett syfte, mål och sammanhang för att må bra och gör du tillräckligt många aktiviteter så hittar du rätt till slut.”

Vad har du haft för relation till högskolan efter studierna?

– Jag flyttade till Stockholm ganska kort efter studierna och tappade kontakten med skolan. Men något jag uppskattade mycket under studietiden var det nära samarbetet som programmet hade med näringslivet, i såväl Borås som grannkommunerna. Det gav en inblick i företagande och tände lågan i mig att jobba med att bygga bolag. Högskolan ligger i en region med många stora och små bolag och med god entreprenörsanda och det tycker jag att högskolan försöker ta vara på. Det är nog något som jag gärna hade fortsatt med själv från näringslivssidan om jag drev verksamhet i närområdet.

Vad är det bästa du tagit med dig från högskolan?

– Vännerna och minnena är nog det som väcker de varmaste känslorna. Timmarna vi satt i biblioteket och pluggade tillsammans inför tentor och alla de roliga saker som vi hittade på efter föreläsningarna. Vi är några från utbildningen som fortfarande håller kontakten och ringer varandra då och då. Studietekniken förbättrades också så klart, och det tar jag med mig på så vis att jag snabbt kan sätta mig in nya saker.

Hur ser branschen ut där du är verksam?

– Jag är involverad i olika branscher och förutsättningarna är olika i varje bransch och på varje marknad. Tar man infrastruktursegmentet till exempel, så har det ju under många år gynnats av låga räntor och växt väldigt fint. Men marknadsklimatet har drastiskt förändrats senaste året och det är betydligt tuffare där nu. Men det finns ett underliggande behov av att bygga och renovera i Sverige och när förutsättningar blir bättre så kommer det att ta fart igen.

– Industrisegmentet tuffar på ganska oförändrat och visar stor motståndskraft i ett hårdare ekonomiskt klimat. Sedan finns det också en del skillnader länderna emellan. Gemensamt för de branscher som Rebellion är verksam i är att det är traditionella branscher med låg teknikrisk och att det finns ett stort underliggande behov av tjänsterna och produkterna.

Vad är det som har drivit dig fram till där du är i din karriär i dag?

– Det är en stor nyfikenhet och en gnutta prestationsångest. Jag brukar säga att prestationsångesten är min drivkraft men också ibland min nemesis. Jag har alltid haft en inneboende drivkraft att vilja nå långt med vad än jag har tagit mig an. Under ungdomsåren var det judon, sen blev det studierna och sedan har företagandet tagit över. Jag tror alla människor måste känna att de har ett syfte, mål och sammanhang för att må bra. Det har funnits stunder i livet där det inte varit helt tydligt vad det syftet och målet är för mig, men då har jag alltid bara hittat på något nytt att lägga fokus och energi på och gör du tillräckligt många gånger aktiviteter så hittar du rätt till slut. 

Vad betyder det för dig att utnämnas till Årets alumn?

– Det är väldigt hedrande och jag tackar ödmjukast för utnämningen. Det är flera gamla studiekamrater som hört av sig efter utnämningen och det har fått mig att tänka tillbaka på min studietid och sänt mig på en nostalgitripp med många härliga minnen. Jag hoppas att detta kan inspirera och sporra andra som antigen funderar på att vidareutbilda sig eller är studenter och funderar på steget efter avslutad utbildning.

Amin Omrani
Aktuell som: Årets Alumn 2023 Högskolan i Borås
Kommer från: Född i Iran, uppväxt i Borås
Jobbar som: VD på Rebellion (är grundare till bolaget)
Studier vid Högskolan i Borås: Industriell Ekonomi med inriktning maskin följt av magisterutbildning i logistik under åren 2005–2009.
Gör på fritiden: Tränar, umgås med vänner och familj, läser och försöker hålla i gång mitt flygintresse och flyger så ofta som tid och väder tillåter.

Motivering till Årets Alumn 2023

Amin Omrani är inte bara en lysande förebild, utan även en inspirerande kraft som tydligt visar att utbildning öppnar dörrar för goda karriärmöjligheter och möjliggör dessutom ett ansvarsfullt företagande. Amins karriär har varit imponerande. Hans driv har inte bara gjort avtryck inom Serendipity Group, där han tillbringade tio år varav fyra år som VD, utan också genom att starta Rebellion, en företagsgrupp främst baserad i Sverige.

Amin Omrani är en framstående investerare och entreprenör som har utsetts till en av Sveriges supertalanger inte bara en, utan två gånger. Hans framgångar och prestationer står som bevis för hans skicklighet och dedikation till sitt arbete. Allra viktigast är dock hans roll som inspirationskälla för unga talanger inom området. Genom sitt engagemang i nätverk som arbetar med att uppmuntra unga människor i utsatta områden, har han visat att det är möjligt att övervinna svårigheter och lyckas, oavsett bakgrund. Hans framgångar bekräftar att potentialen inom varje individ fungerar som en viktig länk mellan akademisk framgång och samhällspåverkan.”

Läs mer

Läs även intervju med Jerker Kryander, som också utsetts till Årets alumn 2023

Text: Solveig Klug
Foto: Anders Modin