Vad händer när högskolan får kännedom om misstänkt missförhållande?

Hur högskolan får kännedom

Högskolan kan få kännedom om misstänkt missförhållande genom rapport via högskolans interna rapporteringskanal, via anmälan av misstänkt oegentlighet på annat sätt, via uppgifter i extern media eller via högskolans egna kontrollåtgärder.

Vid val av annan rapporteringskanal än högskolans interna gäller inte det formella skydd som är reglerat i lagen (2021:890) om skydd för personer som rapporterar om missförhållanden.

Länk till information om det skydd som uppkommer i det fall lagen om skydd för personer som rapporterar om missförhållanden är tillämplig: Skydd enligt lag

Länk till information om högskolans interna rapporteringskanal: Intern rapporteringskanal

Intern anmälan kan dock ske helt anonymt genom att den anställde t.ex. lämnar en (anonym) skrivelse i förvaltningschefens brevfack på högskolan eller skickar den till högskolan via brevpost.

Mottagningsbekräftelse

I enlighet med lagen om skydd för personer som rapporterar om missförhållanden via högskolans interna rapporteringskanaler ska den rapporterande personen få en skriftlig bekräftelse på att rapporten är mottagen inom sju dagar från mottagandet. Detta gäller under förutsättning att personen inte ha avsagt sig bekräftelse eller att mottagaren har anledning att anta att en bekräftelse skulle avslöja den rapporterande personens identitet.

Bedömning av framkomna uppgifter

När kännedom om misstanke har uppstått har högskolan att bedöma riktigheten i de uppgifter som framkommit för att därefter ta ställning till den fortsatta hanteringen.

I den mån den som rapporterar via den interna rapporteringskanalen samtycker till det kommer muntliga uppgifter att spelas in och läggas till akten.

För undersökning av riktigheten i de påstående som framförts ska lämpliga åtgärder vidtas för att kunna göra en initial bedömning. Följande utredande åtgärder kan bl.a. vidtas (ej en uttömmande beskrivning):

  • Kontakt med av frågan berörda verksamheter inom högskolan
  • Sökande i databaser, system m.m. som högskolan har tillgång till
  • Kontakt med Polismyndigheten och/eller åklagarmyndighet
  • Kontakt med andra av frågan berörda myndigheter

Ställningstaganden

Efter att riktigheten i de påståenden som framställts i rapporten har bedömts ska den av högskolan utsedd behörig person enligt lag om skydd för personer som rapporterar om missförhållande ta ställning kring fortsatt hantering.

Följande ställningstaganden kan tas:

  • Anmälan lämnas utan åtgärd varvid ärendet avslutas
  • Uppgifter behöver överlämnas till någon annan funktion inom högskolan för fortsatt utredning
  • Uppgifter lämnas direkt till annan berörd myndighet t.ex. Polismyndigheten eller åklagarmyndighet

Om slutsatsen av uppföljningen är att det finns anledning att initialt vidta interna åtgärder kommer de åtgärderna i att vidtas i särskild ordning t.ex.

  • Handläggningsordning för hantering av misstänkt oegentligheter inom Högskolan i Borås
  • Arbetsordning för Personalansvarsnämnden vid Högskolan i Borås
  • Ärenden rörande misstänkt diskriminering, trakasserier, kränkande särbehandling eller negativ påverkan på studiemiljön
  • Ärenden rörande misstänkt oredlighet i forskning samt annan avvikelse från god forskningssed än oredlighet

Återkoppling

Den som rapporterar om missförhållanden ska få återkoppling i skälig utsträckning om åtgärder som har vidtagits vid uppföljning av rapporten och om skälen för dessa inom tre månader från bekräftelsen.

Återkopplingen ska i rimlig omfattning innehålla uppgift om följande under förutsättning att det inte föreligger hinder p.g.a. sekretess eller att det kan antas innebära den fortsatta hanteringen försvåras:

  • vilka utredningsåtgärder som vidtagits för att bedöma riktigheten i de påståenden som framställts i rapporten med anledning av rapporten
  • vilka åtgärder som vidtagits för att hantera de rapporterade missförhållandena samt skälen för dessa

Diarieföring och arkivering

Alla handlingar som, enligt tryckfrihetsförordningens bestämmelser, kommer in till högskolan eller som upprättas här diarieförs och arkiveras i enlighet med gällande regelverk.

Alla allmänna handlingar som kommit in till högskolan, de upprättade handlingar som tillför ärendet sakuppgift samt beslut/ställningstagande inom rapporteringskanalen ska diarieföras.