Miljöledningssystemets omfattning och avgränsningar (M00)

Ansvar

Ansvaret för arbetsuppgifter kopplat till miljöledningssystemet regleras i M10- Högskolans ordning för miljöledningssystem (HOM) – organisations och beslutsordning.

Inledning

Beskrivning

Enligt Förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter ska de myndigheter som anges i förordningen, inom ramen för sin ordinarie verksamhet, ha ett miljöledningssystem som integrerar miljöhänsyn i myndighetens verksamhet så att man tar hänsyn till verksamhetens direkta och indirekta miljöpåverkan på ett systematiskt sätt.

Högskolan har valt att miljöcertifiera sitt miljöledningssystem enligt ISO 14001- standarden, med krav på det systematiska hållbarhetsarbetet i verksamheten.

Utgångspunkter för strategiskt hållbarhetsarbete

Enligt högskolelagen kap 1 § 5 ska högskolan främja en hållbar utveckling som innebär att nuvarande och kommande generationer tillförsäkras en hälsosam och god miljö, ekonomisk och social välfärd och rättvisa. Inom ramen för miljöledningssystemet innebär detta att högskolan har ett ansvar för att dels minska verksamhetens negativa påverkan miljömässigt, dels bidra till att de globala målen i Agenda 2030-överenskommelsen uppnås.
Vidare ska högskolan enligt Förordning (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter ha ett miljöledningssystem som integrerar miljöhänsyn i myndighetens verksamhet så att man tar hänsyn till verksamhetens direkta och indirekta miljöpåverkan på ett systematiskt sätt.

Utgångspunkten för högskolans arbete med att integrera hållbar utveckling i verksamheten är utöver de krav som ställs i lagstiftning även att ta hänsyn till

  • interna och externa frågor som är viktiga för att kunna bedriva ett systematiskt hållbarhetsarbete 
  • intressentkrav, såväl internt som externt 
  • risker och möjligheter kopplade till högskolans betydande hållbarhetsaspekter (miljöaspekter enligt ISO14001:2015) 

Ytterligare frågor som lägger grunden för hur högskolan formar sitt systematiska arbete är FN:s globala hållbarhetsmål, samt mål på såväl nationell som regional och kommunal nivå.

Miljöledningssystemet

Miljöledningssystemet är uppbyggt kring de för högskolan viktiga interna och
externa hållbarhetsfrågorna utifrån policy för hållbar utveckling, lärosätets vision och mål, enheternas verksamhetsplanering samt system för uppföljning.
Högskolans betydande hållbarhetsaspekter är:

  • Forskning, utbildning och samverkan
  • Tjänsteresor samt personal och studenters resor till och från arbetet
  • Energianvändning vilket omfattar uppvärmning och kylning av byggnader samt elanvändning i fastigheter och verksamheten.
  • Upphandling och inköp av IT-utrustning och användning av densamma
  • Avfallshantering

Fysisk omfattning

Miljöledningssystemet vid Högskolan i Borås omfattar hela organisationen och all verksamhet som bedrivs av denna; grundutbildning, forskning, forskarutbildning, samverkan med det omgivande samhället, administration och tekniskt underhåll. Högskolans verksamhet bedrivs till största del i Borås, med undantag av vissa utbildningar som ges vid andra högskolor och utbildningsarrangörer. Styrning av miljöpåverkan, vid utbildning på annan ort, är begränsad till själva utbildningsuppdraget och de resor som är kopplade till denna verksamhet. Då samtliga lokaler hyrs, styr högskolan inte över fastighetsdriften men har möjlighet att påverka den genom ett nära samarbete med fastighetsägarna i Borås. Som en del i detta finns samverkansavtal med fastighetsägare med gemensam handlingsplan. Entreprenörer som arbetar på uppdrag av högskolan ska enligt avtal agera utifrån högskolans policy för hållbar utveckling och de riktlinjer som kommer till följd av denna.

Fastställd av Stf, förvaltningschef 2023-06-07
Version: 3
Dnr: 168-23