Forskningspodden


Avsnitt 3 2020. Framtidens klimatsmarta mat

Vad ska vi äta i framtiden? Ett klimatsmart svar på den frågan är kanske en burgare, majonnäs eller chokladkaka som alla har några saker gemensamt: de smakar gott, de innehåller inga animaliska produkter och de tillverkas av ett svampprotein som utvecklas vid Högskolan i Borås. Svampen matas med exempelvis torrt bröd, som affären annars skulle slänga. Patrik Lennartsson, docent och forskare inom resursåtervinning, berättar om forskningen som är unik i världen. 

Läs mer: Patrik Lennartssons forskarprofil


Avsnitt 2 2020. För bra för att vara sant? Om pedagogiska myter och trender i skolan.

Kan korta motionspass eller minnesträning göra att elever får bättre betyg i skolan? Råden till lärare haglar och metoderna förpackas till kompetensutveckling som skolor köper in. Anita Norlund är professor i pedagogiskt arbete vid Högskolan i Borås och granskar de myter och pedagogiska trender som florerar. I det här avsnittet av Forskningspodden berättar hon varför vissa metoder rent av kan vara skadliga och tipsar om när lärare bör dra öronen åt sig.

Läs mer: Anita Norlunds forskarprofil


Avsnitt 1 2020. Googla – istället för att ringa mamma

Sökmotorernas intåg och den digitala kulturen i stort påverkar samhället i grunden – långt mer än bara på det privata planet. Förändringen går fort. De här frågorna har Jutta Haider, professor inom biblioteks- och informationsvetenskap vid Högskolan i Borås bra koll på.

Läs mer: Jutta Haiders forskarprofil