CVS fokusområden
Tvärsektoriell samverkan
Inom detta fokusområde kan kunskap nås genom att undersöka hur offentliga, privata och civilsamhälleliga aktörer samverkar för att organisera en hållbar välfärd.
Inom fokusområdet söker CVS projekt som analyserar frågor om tvärsektoriell samverkan för en hållbar livsmiljö i stad och glesbygd, samt samverkan för att motverka polarisering mellan sociala grupper och platser. Såväl platsutveckling för hållbar glesbygd, som stadsutveckling för hållbar livsmiljö och ekonomisk utveckling är intressanta studieobjekt. Hur välfärdens utmaningar definieras i samverkan mellan olika organisationer och vad denna samverkan medför i form av makt och tolkningsföreträden är ett centralt tema inom detta fokusområde. Frågor om demokrati och olika definitioner av en god välfärd är alltså här en viktig aspekt.
Välfärdens kompetensförsörjning
Detta fokusområde rör frågan om framtida rekrytering och kompetensförsörjning i välfärdssektorn och hur välfärden på sikt ska kunna möta dessa utmaningar. Utmaningen är förbunden med en bredare och helt avgörande fråga om hur levnadsstandarden i välfärdssamhället på sikt ska kunna upprätthållas. För detta krävs att både yngres och äldres arbetskraftsdeltagande ökar, samt att arbetslösheten minskar bland utrikes födda.
Inom hälso- och sjukvård finns idag strategier för rekrytering av utlandsutbildade vilka lett fram till ett utvecklat organisatoriskt arbete med integration. CVS ser gärna ansökningar om projekt med syfte att studera liknande organisatoriska arbeten. Andra projekt kan handla om att analysera hur välfärdsorganisatörer arbetar med ”age management” för att behålla den äldre arbetskraften, generationsöverföring eller utvecklar strategier för att rekrytera unga medarbetare. Projekt kan syfta till att undersöka de satsningar som görs för att en yngre generation ska värvas till välfärdsyrken med förståelse för vad som utgör ”pull-faktorer” (vad som lockar) för unga in i dessa yrken, samt identifiera möjliga ”push-faktorer” (med risk för avhopp från utbildning och yrkesverksamhet).
Digitaliseringens utmaningar och möjligheter
Inom detta fokusområde studeras digitaliseringens innebörd för samverkan och organisering av välfärdens tjänster, brukare och professioner. Angelägna frågor är vad digitalisering och AI kan betyda för olika aspekter av den välfärdsprofessionella yrkesutövningen (t.ex. inom vård, polis och socialtjänst), samt vilka styrmodeller som utvecklas i detta sammanhang. Studier kan syfta till att undersöka digitala beslutsstöds inverkan på professionell autonomi och kompetens och mening i yrkesutövandet. En central fråga är med andra ord hur digitalisering kan uppfattas både som en möjlighet och risk för olika yrkesutövare, brukare och klienter.