Utlysning av forskningsstöd 2025
Projektet ska ligga inom något av CVS tre fokusområden och inbegripa högskoleövergripande samarbete och/eller samarbete/samverkan med extern aktör.
Öppen utlysning av forskningsstöd
CVS är ett forskningscentrum som bidrar till samhällsutvecklingen genom att analysera och problematisera välfärdens utmaningar. Forskningen som bedrivs belyser frågor om välfärdssamhällets förändring med avseende på styrning, ledning och organisering. Analyserna är gränsöverskridande, tvärvetenskapliga och sker i samarbete med externa aktörer. För att samla spetskompetens inom verksamhetsområdet utlyser CVS årligen forskningsstöd. Syftet med dessa medel är att ge forskare möjlighet till att utföra en avgränsad forskningsuppgift inom ramen för något av CVS tre fokusområden (se nedan).
Villkor och vem kan söka?
Forskningsstödet, som kan sökas av disputerade medarbetare vid Högskolan i Borås, är till för att utföra en avgränsad analys- eller forskningsuppgift. Forskningsstödet omfattar 750 000 kr, inklusive OH-kostnader. Summan används till lönekostnader (inkl. OH-kostnader) och omkostnader i samband med projektets utförande (t.ex. etikprövning, fältresor, konferensavgifter, språkgranskning etc.).
CVS forskningsstöd bekostar inte lokalkostnader och får i normalfallet inte medföra en minskning av sökandes tid för kompetensutveckling.
Projektet ska analysera styrning, organisering och ledning i välfärden och empiriskt handla om något av CVS tre fokusområden:
- Tvärsektoriell samverkan
- Välfärdens kompetensförsörjning
- Digitaliseringens utmaningar och möjligheter
Ytterligare villkor:
- Projektet ska rymma samarbete utanför den egna forskningsmiljön, d.v.s. mellan olika akademier/centrumbildningar/plattformar vid Högskolan i Borås, med annat lärosäte eller extern välfärdsaktör.
- Forskningsprojektet ska påbörjas och medlen användas snarast efter att beslut erhållits och avslutas senast 30 juni år 2026.
- Under den tid som projektet pågår ska analyser presenteras och diskuteras vid CVS forskarworkshops som är till för att bygga upp en stark forskningsmiljö och stötta de projekt som pågår inom centrumbildningen.
- Varje projekt som erhåller forskningsstöd ska resultera i minst två refereegranskade journalpublikationer, utöver populärvetenskaplig spridning.
- Projektets resultat ska presenteras inför CVS styrgrupp och/eller inom ramen för den öppna seminarieserien Det socialt hållbara välfärdssamhället.
- Projekt som erhåller medel ska efter genomförandet använda en särskild blankett, som tillhandhålls av CVS, för kortfattad redovisning av genomförande och resultat.
- Medarbetare med pågående forskningsstöd eller som inte rapporterat tidigare projekt kan inte ansöka om nya medel.
- Ledamöter i CVS styrgrupp kan inte ansöka om forskningsstöd.
Bedömning
Ansökan bedöms av CVS styrgrupp. För att beviljas medel krävs att projektet är relevant i relation till CVS verksamhetsområde och CVS-fokusområden. Därtill bedöms ansökan utifrån projektets vetenskapliga kvalitet och samhällsrelevans, problemformuleringens klarhet samt hur externa samarbetspartners kommer att användas och gagna forskningen.
Läs mer om CVS bedömningskriterier
Beslut om vilka som tilldelats forskningsstöd fattas vid CVS styrgruppsmöte den 25 april.
Ansökans utformning
I ansökan beskrivs projektet syfte och forskningsfrågor, genomförande och översiktlig budget, hur resultat ska redovisas (t.ex. journalpublikation, konferens, offentliga anföranden), kort områdesöversikt, samhällsrelevans och samarbetspartners.
Observera att ansökan tydligt ska beskriva hur projektet är relevant i relation till CVS verksamhetsområde och hur det anknyter till CVS fokusområden.
Ansökan omfattar max. antal tecken: 8500 inkl. mellanslag. Märk ansökan med diarienummer FO2025/13.
Till ansökan bifogas följande:
- en sammanfattning av projektet (max. antal tecken: 1000 inkl. mellanslag)
- projektledarens CV där personnummer inte ska anges (max. antal tecken: 2000 inkl. mellanslag)
- en förteckning över projektledarens fem viktigaste publikationer med relevans för projektet.
Sammanfattning, ansökan, projektledarens CV samt publikationslista sammanfogas till en PDF-fil och insändes till cvs@hb.se, senast 11 april.
Ansökningar som inte följer angivna instruktionerna kommer inte att bedömas.