Bodyscanning möter CLO 3D
2025-01-27
Genom att kombinera digitala plaggsimuleringar med exakta kroppsmått från bodyscanning syftar studien till att förbättra passformen, minska behovet av fysiska prototyper och därmed främja en mer hållbar design- och produktionsprocess. Resultaten visar att dessa teknologier kan minska resursförbrukningen och förbättra designprecisionen, vilket leder till en mer personaliserad kundupplevelse och en effektivare produktionsprocess.
Syfte
Syftet med studien var att få en förståelse för hur CLO 3D och bodyscanning fungerar både individuellt och kombinerat, samt undersöka teknikens möjligheter att effektivisera designprocessen och stärka modeproduktionens hållbarhet, med Etons skjortor som exempel.
Metod
Denna studie tillämpar en kvalitativ och praktisk metod för att undersöka integrationen av CLO 3D och bodyscanning inom modeindustrin. Genom en fältstudie har bodyscanning utförts med Human Solutions Assyst AV för att skapa en digital avatar, vilken sedan testades i CLO 3D för att simulera passform och plaggdesign. Data samlades in genom praktiska experiment, fältanteckningar och observationer där tekniska aspekter och arbetsflöden analyserades. Etiska överväganden inkluderade anonymisering av kroppsmått och säker hantering av insamlade data.
Resultat
Studien visar att integrationen av CLO 3 och bodyscanning kan förbättra passform och effektivisera designprocessen inom modeindustrin. Body scanning möjliggjorde hög precision i kroppsmått, men kompatibilitetsproblem mellan avatarformat i Human Solutions Assyst AV och CLO 3D skapade tekniska hinder CLO3D visade sig vara ett kraftfullt verktyg för att simulera plagg och reducera behovet av fysiska prototyper, vilket kan leda till minskat materialspill och kortare utvecklingstid. Dock uppstod utmaningar i att exakt simulera vissa materialegenskaper. Studien identifierar även att en framgångsrik implementering av dessa teknologier kräver standardisering, utbildning och investeringar. Men på lång sikt kan de bidra till en mer hållbar och kundanpassad modeproduktion.
Rekommendationer
För att ta detta vidare rekommenderar jag att Högskolan i Borås integrerar fler praktiska moment kring CLO 3D och Bodyscanning i sin utbildning. Detta skulle inte bara ge studenterna en konkurrensfördel på arbetsmarknaden utan också stärka kopplingen mellan teori och praktik.
Om projektet
Titel: Bodyscanning möter CLO 3D
År: 2025
Kurs: Fältstudie inom detaljhandel AE1FD1 M91H4
Program: Kandidatprogram i textilt management, inriktning mode och handel
Författare: Hani Awes och Edom Tekie
Handledare: Lars Hedegård och Marianne Louwerse
Teknik: Clo3D - Bodyscanner
Hani Awes och Edom Tekie