Framtidens Shopping: Virtuella provrum och digital modeinnovation

Genom att ta itu med viktiga utmaningar såsom kundosäkerhet i online-shopping och miljöpåverkan av returer, erbjuder dessa teknologier innovativa lösningar för personalisering och hållbarhet. Resultaten framhäver CLO:s förmåga att effektivisera designprocesser genom att minska behovet av fysiska prototyper, medan 3D-bodyscanning möjliggör realistisk visualisering av plagg på skräddarsydda avatarer. Tekniska begränsningar, såsom bristen på tillgängliga bodyscanningapplikationer och rörelsesimulering måste dock lösas för att maximera deras användning. Virtuella provrum representerar en lovande väg mot en mer hållbar och kundcentrerad modeindustri.

Syfte

Syftet med studien är att analysera hur virtuella provrum och relaterade teknologier kan bidra till att möta modeindustrins utmaningar. Fokus ligger på att undersöka teknologernas tillämpning ett konsumentperspektiv, där osäkerhet kring passform och storlek kan reduceras samt ur ett företagsperspektiv – genom effektivare design- och produktionsprocesser – och

Forskning

Studien bygger på tidigare forskning som belyser 3D-bodyscanningens och CLO:s potential att förbättra design och passform, samtidigt som transportutsläpp minskas. Branschinitiativ som Zalandos pilotprojekt med virtuella provrum visar att dessa teknologier kan tillämpas för att stärka kundlojalitet och minska returer. Virtuella provrum har potential att bli en ny standard för hållbar och kundanpassad e-handel.

Metod

Studien genomfördes med en kombination av litteraturstudier, fältobservationer och praktiska tester. Litteraturstudierna fokuserade på tidigare forskning om digitala designverktyg och bodyscanning. Observationer inkluderade analys av Zalandos virtuella provrum. Praktiska simuleringar i CLO användes för att testa hur plagg kan visualiseras och anpassas för olika kroppstyper.

Resultat

Resultaten visar att virtuella provrum erbjuder stora möjligheter för hållbarhet och personalisering. Genom 3D-avatarer baserade på kroppsmått kan konsumenten få en realistisk bild av passformen, vilket minskar osäkerheten och stärker köpbesluten. CLO effektiviserar designprocessen och reducerar behovet av fysiska prototyper. Dock kvarstår tekniska utmaningar, såsom bristen på användarvänliga bodyscanning-applikationer, stor mängd finjusteringar och begränsad rörelsesimulering, vilket påverkar teknologins bredare tillämpning.

Rekommendationer

  • Utveckla mer användarvänliga och tillgängliga bodyscanning-lösningar, exempelvis mobilbaserade applikationer.
  • Förbättra integrationen mellan bodyscanning och designverktyg som CLO för att underlätta användning.
  • Öka konsumenternas förtroende genom transparens i dataskydd och inkludering i designprocessen.

Om projektet

Titel: Framtidens Shopping: Virtuella Provrum och Digital Modeinnovation

År: 2025

Författare: Ella Bergström

Kurs: Fältstudie

Program: Kandidatprogram i textilt management, inriktning mode och handel

Handledare: Marianne Louwerse och Lars Hedegård

Teknik: Clo3D - Bodyscanner