ForskarFredag 2023
Programmet 2023
Spräck myten om forskare!
Kan man bli forskare om man har gått Hotell och restaurang-programmet? Jajamän! Cirka 150 gymnasie-elever från Sven Eriksonsgymnasiet och Bäckängsgymnasiet fick träffa forskare och doktorander från Högskolan i Borås:
Ulf Andersson – som pluggade Hotell och restaurang på gymnasiet – blev senare specialistsjuksköterska med inriktning mot ambulanssjukvård. Snart är han färdig med sin doktorsavhandling om bedömning och beslutsfattande inom akutsjukvården.
Sabrina Kopf tyckte att matten i skolan stundtals var rätt kämpig, men det vände och i dag forskar hon om textila strukturer som kan hjälpa ben att läka snabbare.
Tuğba Sapmaz Wikström berättade för gymnasieeleverna om hur hon som doktorand djupdyker ner i en liten nisch av mänsklighetens samlade kunskap, hur hon och andra forskare flyttar gränserna för hur mycket vi vet. Hon arbetar med sätt att rena avloppsvatten hållbart, utan fossila råvaror.
Eleverna fick även möjlighet att själva testa experiment.
Utomhusprogram: Smådjur i vatten
Genom att fånga och studera djuren som lever i vatten skapas förståelse för olika organismers livscykler, vad de äter och hur de andas. Viskan kryllar av smådjur som planktonkräftdjur, skivsnäckor och sötvattensgråsuggor. Med hjälp av en håv och mikroskop fick elever och allmänhet chansen att kika på många olika arter! Till sin hjälp hade de Ola Svensson, docent i evolutionär ekologi som också undervisar i biologi och ekologi för förskollärar- och lärarstudenter vid Högskolan i Borås, och flera pedagoger från Navet.
Framtidens mat
Vetenskapsfestivalen ForskarFredag avslutades på Navet science center, där små och stora besökare fick testa på chokladkakor som bakats med svampprotein istället för mjöl. Det är ett hållbart livsmedel i och med att det kan produceras lokalt, görs på svensk havre och inte innehåller några tillsatser eller bindemedel.
Produkten är ett resultat av det EU-finansierade projektet Ways2Taste, som genomfördes vid Högskolan i Borås och vars resultat tas vidare i företaget Millow.
– I projektet utvecklade vi ett flertal livsmedelsprodukter – exempelvis burgare, nuggets, köttbullar och cookies. Alla med en låg miljöpåverkan och med ett högt näringsvärde, berättar Swarnima Agnihotri, universitetslektor i resursåtervinning, som medverkade tillsammans med Coralie Hellwig, Chief Product Officer på Millow.
Låna en forskare
Under hela vecka 39 lånade ett 20-tal klasser en forskare för ett skolbesök,
på plats i skolan eller digitalt. Medverkande forskare: Anita Pettersson, Emelie Hultberg, Lena Hedén, Getahun Yacob Abraham, Erik Wiezell och Wivica Kauppi.