Nu lanseras Lånegarderoben – ett bibliotek av kläder

Detta är en artikel från Science Park Borås som är en del av Högskolan i Borås.

Modebranschen står inför enorma utmaningar när det gäller hållbarhet och att hitta nya typer av intäktskällor med mindre miljöpåverkan. Vägen dit kräver bland annat att modeindustrin digitaliseras genom hela ekosystemet, från råvaruproducent till slutkonsument, men också att vi använder plaggen längre. Hela 80 % av ett plaggs klimatpåverkan uppstår i produktionsfasen. Detta innebär att det bästa man kan göra för att minska ett plaggs miljöpåverkan är att använda redan tillverkade plagg så länge som möjligt.

Nu lanseras Lånegarderoben, en projektidé utvecklad inom Circular Hub vid Science Park Borås, som är en del av Högskolan i Borås. I stället för nya klädinköp är tanken att konsumenter nu ska kunna låna plagg under en period för att sedan, efter en tids användning, lämna tillbaka dem. På så sätt kan plaggens livslängd öka och slöseriet av naturresurser minska.

– Föreställ dig att det finns en lånegarderob på platsen där du arbetar, eller på hotellet du precis checkat in på, eller varför inte på konferensen du just anlänt till. En garderob fylld med plagg och accessoarer där du kan hitta något att använda, bara för ett par timmar eller kanske en hel dag. Det finns många olika sätt en lånegarderob kan tillämpas på. Vår förhoppning är att konceptet ska leda till att du inte köper nytt lika frekvent som innan, utan ser lån som ett alternativ istället. Vi är jätteglada att lansera lånegarderoben och hoppas det finns många som anammar konceptet, företag som privatperson, säger Marie Widén, projektledare för Lånegarderoben.

Genom att sätta en NFC-tagg (Near Field Communication – avläsning av tagg utan direktkontakt med läsare) och en QR-kod på kläderna och koppla dessa till en applikation, så möjliggörs utlåningen. Genom taggningen skapas också en spårbarhet som gör det möjligt för låntagaren att ta del av plaggens produktinformation. Spårbarhet kan också bidra till transparens av en produkts värdekedja för att skapa trovärdighet mot konsumenter och omvärld. Lånegarderoben som koncept är ett exempel på en affärsmodell inom cirkulär ekonomi.

Funktion

Låntagaren registrerar ett konto på hemsidan lanegarderob.eu och scannar sedan in de plagg som ska lånas med sin mobiltelefon. När låntagaren inte längre vill låna plagget lämnas det tillbaka igen genom att än en gång scanna plagget och återlämna det i Lånegarderoben. Genom att få konsumenter att förstå cirkulariteten med Lånegarderoben, hoppas också projektgruppen kunna skapa förståelse kring tekniken att integrera taggar och spårbarhet i textil.

Lånegarderoben lanserades den 23 oktober och premiärvisades samma dag under Textile Fashion Center Day i Borås.

Mer om projektet

Läs mer om Circular Hub

Läs mer om Science Park Borås