Deras smarta innovation tar dem till Silicon Valley

Kaj Lindecrantz och Fernando Seoane Martinez, båda professorer inom medicinsk teknik vid Högskolan i Borås, var med från starten i ett av flera Vinnova-finansierade projekt som avslutades 2018. Ett par år senare valdes initiativet ut till Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademins 100-lista, som lyfter fram projekt som bedöms ha potential att utvecklas till innovationer, affärsutveckling eller annan form av nytta. Sedan dess har ett bolag startats.

Belastningsskador är ett globalt problem som kostar många länder omkring 1 procent av BNP. Er idé med smarta arbetskläder – hur funkar det?

– Tanken är att man ska kunna mäta på människor i arbetslivet, utan att störa dem. Istället för att en ergonom ska gå bredvid dig och se hur du arbetar, så ska du kunna ta på dig en t-shirt med integrerade sensorer och elektronik trådlöst kopplad till en smartphone. Det ger ett objektivt mått och användaren får feedback direkt. Du kan mäta hela dagen, exempelvis vid banden på Volvo eller vid postsorteringen. Tanken är att kläderna ska kunna integreras i det ordinarie sortimentet i arbetskläder. Då kan man kontinuerligt mäta doser av dåliga arbetsställningar, säger Kaj Lindecrantz.

Vad innebär inkubatorsprogrammet REACH?

–  Vi skickade in en intresseanmälan och är glada att ha blivit utvalda. Vi ser fram emot att ta del av stimulerande idéer kring hur man kan utveckla den här typen av verksamheter, mentorsverksamhet med folk från Silicon Valley, och att skapa kontaktnät med människor i innovationskretsar. Det är ett stort kursprogram som drar igång på distans under hösten, och som avslutas med två veckor i Palo Alto nästa vår, säger Kaj Lindecrantz.

I forskningsprojektet Smarta textilier för ett hållbart arbetsliv ingick förutom Högskolan i Borås ett flertal andra lärosäten och företag, bland andra KTH, Karolinska institutet, Volvo och Scania. Kaj Lindecrantz och Fernando Seoane Martinez är numera delägare i företaget Wergonic. Företagets VD Farhad Abtahi, är alumn från Högskolan i Borås.

Läs mer

Läs mer om projektet Smarta textilier för ett hållbart arbetsliv 
Läs mer om Wergonic 

Fernando Seoane Martinez forskarprofilsida