Nu involveras akademierna i ny satsning för samverkan

Projektledarna Malin Andrén och Peter Serrander har under våren besökt flera kommuner i Sjuhärad för att skapa ett starkt samverkansnätverk och främja en närmare relation mellan högskolan och kommunerna. Målet är att tillsammans lösa samhällsproblem och stärka regionen.

– Nu går arbetet in i en ny fas där fokus ligger på att träffa våra akademier och berätta om Arena för kommunsamverkan. Under hösten träffar vi akademiernas olika ledningsråd för att belysa och diskutera det som kommunerna har lyft med oss under våren. Där vi ser fram emot att koppla kommunernas perspektiv till akademiernas intresse att knyta samverkanskontakter till utbildning, forskning och innovation – att hitta nya beröringspunkter inom kommunsamverkan utifrån ömsesidigt intresse, säger Malin Andrén.

Vinsterna med utökad kommunsamverkan är många, dels för kvalitet i utbildningarna och möjligheter till forskningssamarbeten, dels är det viktigt att kontinuerligt arbeta tillsammans med strategisk kompetensförsörjning för att stärka vår region och skapa en hållbar framtid.

– För att skapa de starka nätverk och synergieffekter som vi hoppas på, är det viktigt att högskolans anställda vill och kan engagera sig. Det går bra att kontakta oss direkt för att diskutera olika möjligheter till samverkan inom utbildning, forskning och innovation, säger Peter Serrander.

Fortsatta möten om kompetensförsörjning

Hösten innebär också fortsatta möten utifrån näringslivets behov av kompetensförsörjning, och frågan diskuteras flitigt med kommunernas olika företagsnätverk och lokala näringslivschefer.

– Ett exempel på det var en träff med nätverket Tillväxt Tranemo tillsammans med Tobias Minin, projektledare för högskolans projekt EEEA, där karriäreventet Elevate lyftes fram och utmaningar med kompetensförsörjning diskuterades. Högskolan får dessutom besök av företag i Svenljunga och en delegation från Vårgårda för att diskutera samverkan. Det är spännande att näringslivet i kommunerna visar så stort intresse på en gång, säger Peter Serrander.

Om Arena för kommunsamverkan

Arena för kommunsamverkan är ett nätverk som projektleds från Högskolan i Borås. Arbetet är initierat av rektor och syftet är att skapa enkla vägar till samverkan för att tillsammans lösa svåra samhällsutmaningar.

Läs mer om Arena för kommunsamverkan

Kontakt

För mer information om hur du kan engagera dig, kontakta projektledarna:

Malin Andrén

Peter Serrander