Kompetensförsörjning inom äldreomsorgen i fokus för nytt projekt
2024-09-16
Kompetensförsörjning inom välfärden är en framtida knäckfråga. Omsorgen behöver rekrytera cirka 93 000 undersköterskor fram till 2031 enligt Sveriges kommuner och regioner (SKR).
Goran Puaca, universitetslektor vid Högskolan i Borås, som genomför studien tillsammans med kollegan Margareta Carlén, också universitetslektor, berättar:
– Ungefär hälften av undersköterskorna inom äldreomsorgen säger att de vill sluta. Vad beror det på? Vi hoppas att vår studie ska kunna bidra med kunskap om hur undersköterskor uppfattar och värderar sin yrkeskunskap, hur kompetens kan förstås i relation till arbetsvillkor och hur medarbetare kan tas till vara och utvecklas.
Projektet är ett samarbete mellan FoU Sjuhärad Välfärd (FoUS), Centrum för välfärdsstudier (CVS) och Sjuhärads kommunalförbund. I projektet deltar en referensgrupp med enhetschefer och undersköterskor från kommunerna Mark, Vårgårda, Tranemo och Bollebygd, samt en socialt ansvarig samordnare från Borås Stad. Material till studien kommer att samlas in genom enskilda intervjuer och fokusgrupper med personal inom kommunerna.
Vill stärka undersköterskans roll
3 september träffades referensgruppen för en uppstart av projektet. Angelina Edenvik, projektledare för Kompetensförsörjning välfärd på Boråsregionen, ser fram emot samarbetet:
– På Boråsregionen ser vi väldigt positivt på samverkan med FoU Sjuhärad Välfärd. Vi måste använda oss av forskning så att vi gör rätt saker för de vi är till för. Undersköterskorna inom äldreomsorgen har ett stort ansvar för såväl medicinska insatser som sociala omsorgsinsatser. De har en unik kompetens i att möta upp hela människans behov av hjälp och stöd i vardagen.
Vad hoppas ni att uppnå med samarbetet?
– Jag hoppas att vi kan hitta nya verktyg för att stärka undersköterskans roll inom äldreomsorgen och ser fram emot att sprida resultaten av studien till övriga kommuner inom Sjuhärad.
Det bästa är mötet med människor
Ulrica Svenningsson, undersköterska i Tranemo kommun, var en av dem som deltog i uppstartsmötet. Hon har jobbat som undersköterska i 39 år. Hon berättar:
– Jag hade knappt flyttat hemifrån när jag började jobba inom hemtjänsten. Jag ville inte jobba inom textilindustrin, utan valde den här banan och det kändes rätt på en gång. Det som får mig att vilja fortsätta inom yrket är mötet med nya människor och att jag lär mig nytt hela tiden. Ingen dag är den andra lik. I mitt yrkesliv har jag jobbat både inom hemtjänsten, på demensboende, vård- och omsorgsboende och nu inom korttids- och växelvård. Det är väldigt omväxlande, säger hon och fortsätter:
– En del är rädda för äldre personer och tror att alla är jättesjuka, men jag tror att fler skulle lockas till yrket om fler besökte oss och vågade umgås med äldre personer. Mitt mål är att fortsätta inom yrket, men det gäller att orka också. Det hade varit bra om vi hade kunnat påverka vår arbetstid mer så att den passar bättre in i olika faser av livet – ibland behöver man tjäna lite mer pengar, ibland är det viktigare att umgås med barn och barnbarn.
Även Magnus Nyström-Grimstedt, undersköterska på Kullingshemmet i Vårgårda, var med på uppstartsmötet och har jobbat länge inom yrket.
Vad fick dig att bli undersköterska?
– Min mor jobbade inom sjukvården och jag tyckte det verkade vara intressant, jag gjorde prao inom vården, utbildade mig och blev färdigutbildad 1992. Det bästa med yrket är att man gör skillnad och att uppleva att folk blir glada när man hjälper dem. Sedan är det också ett intressant och omväxlande yrke.
Hur tror du fler kan lockas till yrket?
– Jag har tidigare arbetat på sjukhus. Många har fel bild av hur det ser ut inom den kommunala vården och omsorgen och tror att man inte får göra något spännande. Det är inte lika mycket medicinska insatser som när du jobbar på sjukhus, men samtidigt är vi som undersköterskor i kommunen mer självständiga och har ett större ansvar för vårdtagaren. Jag tror att det är viktigt att visa upp sin yrkesstolthet, prata om yrket och inspirera andra. Sedan tror jag det är bra att få in folk som besöker oss och prövar på yrket.
Sofia Wilgotsson, enhetschef på demensenheten i Bollebygds kommun, var en av enhetscheferna som deltog på mötet.
Vad tar du med dig från dagen?
– Jag tar med mig att vi har medarbetarnas perspektiv på hur vi kan möta utmaningarna inom äldreomsorgen. Min förhoppning är att medarbetarna ska känna sig hörda i det här arbetet, att vi får behålla dem på arbetsplatsen, rekrytera fler kunniga undersköterskor och att vi kan hitta arbetssätt som frigör tid för undersköterskorna.
Läs mer
Projektet pågår fram till och med juni 2025 och samfinansieras av FoU Sjuhärad Välfärd (FoUS) och Centrum för välfärdsstudier (CVS). I projektet ingår också workshoppar i kommunerna och seminarier för forskare och yrkesverksamma.
FoU Sjuhärad Välfärd (FoUS)
Centrum för välfärdsstudier (CVS)
Sjuhärads kommunalförbund
Kristina Axelsson
Kristina Axelsson