SydVästenpriset 2016-2024: dessa chefer har prisats

Priset instiftades av Centrum för välfärdsstudier (CVS) vid Högskolan i Borås och syftet med priset var att sätta ledarskapet inom vård- och omsorgssektorn på kartan.

– Chefer inom välfärden behöver navigera mellan olika krav från medarbetare, överordnade chefer, brukare, patienter, anhöriga och politiker, som ofta ställer höga krav på såväl effektivitet som resursanvändning. Arbetet för cheferna inom välfärden har om möjligt blivit än mer komplext de senaste åren varför utmaningarna kvarstår. Men även om forskning visar hur viktig chefen är för såväl medarbetare som verksamhet behöver vi efter nio år fundera över om det finns andra, bättre sätt, att lyfta fram och premiera denna viktiga grupp inom välfärdsområdet, säger Päivi Riestola, föreståndare för CVS.

Chefer som sticker ut

De chefer som fått SydVästenpriset har utsetts av en jury med representanter från offentlig och idéburen verksamhet. Juryn har försökt hitta något unikt, något som sticker ut i ledarskapet och som kan inspirera andra chefer.

Eva Lundh, områdeschef för VGR Akademi inom Västra Götalandsregionen, har varit med i juryn sedan starten.

– Pristagarna kännetecknas av ett genuint intresse för att göra skillnad och en långsiktig vision som delas med medarbetare och brukare. De har också förståelse för den offentliga sektorns utmaningar och förmågan att hantera dessa på ett klokt sätt. Slutligen har de uthållighet och insikt om att hållbara förändringar tar tid, säger hon.

Priset sätter ledarskapet i välfärdssektorn på kartan. Hållbart ledarskap ska vara hållbart för både medarbetarna, organisationen och den enskilda chefen. Jag tycker att priset lyfter ledarskapet i en viktig sektor som är mycket komplex men som kanske inte har samma status som chefskap i andra sektorer eller i privata verksamheter.

Catarihna Petersson, vinnare av SydVästenpriset 2016

Nya förutsättningar för chefer

Eva Lundh menar att förutsättningarna för chefer har ändrats en del sedan SydVästenpriset började delas ut, bland annat som en följd av pandemin.

– Pandemiåren påverkade verkligen chefsrollen i välfärden, både för chefer som jobbade brukar- och patientnära och för dem som fick leda medarbetare på distans. Pandemin innebar att vi tog ett digitalt språng, oavsett om vi ville eller inte. Digitalisering och välfärdsteknik är nya inslag som vi i dag sätter hopp till, bland annat för att klara kompetensförsörjningen.

Hon framhåller också att förändringar i omvärlden och geopolitiken är nya förutsättningar för chefer.

– Sårbarhet och cybersäkerhet, påverkanskampanjer och välfärdsbrottslighet påverkar chefsuppdraget i stor utsträckning och uppdraget har blivit ännu mer komplext än tidigare.

Hon tycker att en sydväst fortfarande är en passande symbol för ledarskap.

– Att vara chef kan ibland betyda blåsväder, men att om man är rätt rustad, eller rätt utrustad, som chef, så klarar man det mesta. Chefer i välfärden behöver fortsatt ha rätt förutsättningar för att möta nya utmaningar och då passar en sydväst bättre än finskor.

Vad har varit roligast med att sitta i juryn?

– Det har varit roligt att se så många duktiga och engagerade chefer inom välfärdssektorn som skapar värde för invånarna i Västra Götaland. Jag har uppskattat de trevliga samtalen med dem som nominerat sina chefer, glädjen hos pristagarna och det goda samarbetet med kollegorna i juryn.

Vinnare av SydVästenpriset 2016–2024


Om SydVästenpriset

SydVästenpriset instiftades av Centrum för välfärdsstudier (CVS) vid Högskolan i Borås och finansierades av Västra Götalandsregionen. En jury från offentlig och idéburen sektor utsåg pristagare utifrån inlämnade nomineringar. Priset bestod av ett diplom, en sydväst och en prissumma på 50 000 kronor.

Läs mer om Centrum för välfärdsstudier (CVS)