Disciplinärenden och förseelser
Ett disciplinärende är ett ärende där det har kommit in en anmälan om att en student misstänks ha gjort sig skyldig till en förseelse enligt 10 kap. högskoleförordningen. Här kan du läsa om allt från exempel på förseelser, till vad som händer vid anmälan och hur du kan överklaga.
Förseelse
Reglerna om disciplinära åtgärder vid misstänkt förseelse finns i 10 kap. högskoleförordningen.
En förseelse enligt 10 kap.1§ kan bestå i att:
- med otillåtna hjälpmedel eller på annat sätt försöka vilseleda vid prov eller när en studieprestation annars skall bedömas,
- störa eller hindra undervisning, prov eller annan verksamhet inom ramen för utbildningen vid högskolan,
- störa verksamheten vid högskolans bibliotek eller annan särskild inrättning inom högskolan,
- utsätta annan student eller en arbetstagare vid högskolan för trakasserier avseende:
- kön: att någon är kvinna eller man,
- könsöverskridande identitet eller uttryck: att någon inte identifierar sig som kvinna eller man eller genom sin klädsel eller på annat sätt ger uttryck för att tillhöra ett annat kön,
- etnisk tillhörighet: nationellt eller etniskt ursprung, hudfärg eller annat liknande förhållande,
- funktionsnedsättning: varaktiga fysiska, psykiska eller begåvningsmässiga begränsningar av en persons funktionsförmåga som till följd av en skada eller en sjukdom fanns vid födelsen, har uppstått därefter eller kan förväntas uppstå,
- sexuell läggning: homosexuell, bisexuell eller heterosexuell läggning, och
- ålder: uppnådd levnadslängd.
Även den som avser att ändra eller har ändrat sin könstillhörighet omfattas av diskrimineringsgrunden kön.
Att försöka vilseleda (så som sägs i punkt 1 ovan) kan exempelvis bestå i
- att bereda sig tillgång till otillåtna hjälpmedel vid salsexamination (såsom lappar, otillåtna anteckningar i tillåtet hjälpmedel, telefon eller annat otillåtet hjälpmedel),
- att lämna in annans arbete (t.ex. text, bild, diagram, designprodukt) i eget namn utan att ange källa (plagiat),
- även självplagiering kan bedömas som plagiering när student inte refererar till ursprungsarbetet,
- att hjälpa någon annan att försöka vilseleda examinator räknas också som en förseelse att genomföra otillåtet samarbete vid en individuell examination,
- att ändra svar och poängresultat på en rättad examination,
- att ha otillåten tillgång till examinationsinnehåll.
Det är viktigt att man som student tar reda på vilka regler som gäller för den aktuella examinationen. Informationsvägar genom vilka förmedling av information kan ske är exempelvis via kursens webbsida, skriftlig information som delas ut i samband med undervisning, information som skickas till studenternas e- postadress eller muntlig information vid kursstart. Som student ansvarar man för att ta del av informationen om vad som är tillåtet/otillåtet vid en examination.
Enligt lagtexten räcker det att en student har försökt att vilseleda för att disciplinär åtgärd ska kunna vidtas. Det krävs inte att vilseledandet har fullföljts. Det räcker t.ex. att ha lappar med sig till salsexamination med avsikt att använda dem som hjälp, oavsett om man sedan faktiskt använder lapparna eller inte.
Exempel på disciplinära förseelser
Exempel på disciplinära förseelser (som faller under 10 kap. 1§ punkt 2-3 högskoleförordningen) kan vara:
- att en student i undervisningssammanhang har återkommande olämpligt beteende som påverkar undervisningen negativt,
- överträdelser av ordningsregler vid salsexamination (t.ex. om studenter stör genom att samtala med varandra under själva examinationen) eller andra inlämningsuppgifter,
- att student uppträder hotfullt eller våldsamt,
- när student bryter mot säkerhetsföreskrifter i exempelvis en laborationssal,
- när student uppträder störande i biblioteket/i samband med verksamhet inom ramen för utbildningen som är förlagd till exempelvis sjukhus, skolor eller liknande,
- när student använder högskolans datornät på ett sådant sätt som bryter mot gällande användningsregler (t.ex. genom att lagra otillåtet material i högskolans datorer),
- när student förstör egendom vilket medför negativa effekter på verksamheten där egendom finns.
Upplever sig en person trakasserad på annan grund än de som framgår av 10 kap. 1§ punkt 4 högskoleförordningen kan det eventuellt bli fråga om anmälan för störande av verksamhet.
Trakasserierna behöver inte ha skett i högskolans lokaler men för att händelsen ska kunna tas upp för utredning av eventuell disciplinär förseelse måste den ha anknytning till högskolan.
Anmälan
När misstanke uppstår om att en student har gjort sig skyldig till förseelse enligt 10 kap. högskoleförordningen rapporteras detta till akademichef/förvaltningschef eller den denne delegerat till (exempelvis prefekt, proprefekt, avdelningschef).
Rapportering sker via tentamensvakt, examinator eller annan som misstänker att student har gjort sig skyldig till förseelse. En första bedömning görs där det bedöms om förseelsen är ett brott mot de regler som gällde vid examinationstillfället och huruvida förseelsen är relevant i förhållande till ämnet. För att anmälan till rektor ska kunna göras måste båda dessa kriterier vara uppfyllda. Grundad misstanke om disciplinär förseelse är anmälningspliktig enligt 10 kap. 9§ högskoleförordningen.
Handläggning
När en bedömning har genomförts och det har konstaterats att det föreligger grundad misstanke om förseelse, upprättas en anmälan och skickas till registrator för diarieföring. Rektor ska låta utreda ärendet och ge studenten tillfälle att tidigt yttra sig över anmälan.
Vid Högskolan i Borås finns en handläggare med särskilt ansvar för studenträttsliga frågor som även utreder och handlägger disciplinärenden samt är föredragande/sekreterare i högskolans disciplinnämnd. Under utredningen ges studenten möjlighet att yttra sig och får då möjlighet att redogöra för sin syn på anmälan.
Det är en viktig del av utredningen att studenten informeras om anmälan och tar tillvara möjligheten att ge handläggaren sin version av det inträffade eftersom det är handläggarens uppgift att både tillvarata studentens och högskolans intressen. Om någon ny information som kan komma att ligga till grund för beslutet tillförs ärendet av någon annan under utredningen informeras studenten om detta och ges möjlighet att bemöta informationen.
Rektors beslut
När ärendet är färdigutrett och berörd student har fått tillfälle att yttra sig, föredras ärendet för rektorn som efter en föredragning av handläggaren fattar beslut. Rektor kan fatta beslut om att avskriva ärendet det vill säga lämna ärendet utan vidare åtgärd, att utfärda en varning eller att hänskjuta ärendet till disciplinnämnden.
Om rektor avskriver ärendet innebär det att ärendet är avslutat och studenten är fri från misstanke. En varning innebär att utredningen har visat att studenten har gjort sig skyldig till en förseelse men att det antingen finns förmildrande omständigheter i ärendet eller att förseelsen kan anses vara så ringa så att rektor inte finner anledning att hänskjuta ärendet till disciplinnämnden.
Om rektor beslutar att hänskjuta ärendet vidare till disciplinnämnden innebär det att ärendet tas upp av högskolans disciplinnämnd för prövning. Rektor har även möjlighet att i dessa fall, efter samråd med den lagfarna ledamoten (som är en rådman), interimistiskt avstänga studenten från verksamheten vid högskolan med omedelbar verkan. Ett beslut om interimistisk avstängning ska gälla till dess ärendet har prövats av disciplinnämnden, dock längst under en månad.
Disciplinnämnden
Disciplinnämnden består av rektor, en lagfaren ledamot och en lärarrepresentant. Studenterna vid högskolan har rätt att vara representerade i nämnden med två ledamöter. Utöver dessa närvarar vid sammanträdet även disciplinnämndens sekreterare som också är föredragande.
Om rektor beslutar att hänskjuta ärendet vidare till disciplinnämnden har studenten möjlighet att inför nämnden redogöra för sin syn på anmälan. Om studenten inte har möjlighet att närvara vid sammanträdet kan även en skriftlig redogörelse lämnas in.
Studenten får medverka vid sammanträdet efter att föredragande har informerat nämnden om ärendet. Nämnden har möjlighet att ställa frågor till studenten och studenten har möjlighet att framföra sin syn på anmälan. Efter att studenten har hörts och lämnat sammanträdet överlägger nämnden och fattar beslut. Disciplinnämnden kan fatta beslut om avskrivning, varning eller avstängning. Studenten informeras om nämndens beslut genom ett förhandsbesked via mejl eller telefon påföljande dag.
Varning
En varning av disciplinnämnden innebär att nämnden har funnit att studenten har gjort sig skyldig till en förseelse men att det p.g.a. av omständigheter i det aktuella ärendet funnits anledning att utfärda en varning istället för fatta beslut om avstängning. När en student återfaller i sitt beteende, det vill säga begår ny disciplinär förseelse och nämnden anser hen skyldig till förseelsen, kan påföljden komma att påverkas av det upprepade beteendet. I praktiken kan detta innebära att en disciplinär förseelse som i vanliga fall skulle leda till en varning resulterar i en avstängning på grund av upprepat beteende.
Avstängning
Ett beslut om avstängning innebär att studenten måste hålla sig till följande regler:
Det är tillåtet för studenten att:
- bedriva självstudier vilket innebär att förbereda sig för det som kommer efter avstängningen och förbereda det man skulle gjort under avstängningen
- vistas i högskolans lokaler dit allmänheten har tillträde vilket innebär att vistas i exempelvis högskolans bibliotek, högskolans restauranger
- anmäla sig till examinationer som ligger efter avstängningsperioden, vilket innebär att man under avstängningsperioden får anmäla sig till examinationer som infaller efter avstängningsperioden. För att få hjälp med anmälan till en sådan examination måste man som student ta kontakt med Studentexpeditionen (kontaktuppgifter: Studentexpeditionen - Högskolan i Borås hb.se)
- ha kontakt med högskolans studievägledare och studenthälsa vilket innebär att man får besöka studievägledare, kurator, sjuksköterska och präst under avstängningsperioden
- man kan komma behöva få hjälp med att registrera sig på kurser som ges efter avstängningsperioden. I sådana fall måste man kontakta Akademistöd/utbildningsadministrationen. De hjälper till med kursregistrering men avstängd student får avvakta med kontakt tills avstängningsperioden är avklarad. Deras kontaktuppgifter är: https://www.hb.se/Student/Vi-hjalper-dig/Program--och-kursadministration/
Det är inte tillåtet för studenten att:
- kontakta högskolans lärare för att få råd och hjälp vilket innebär att hen inte får ha någon kontakt med lärare/handledare angående något som har med studierna att göra, att hen inte får lämna in laborationsuppgifter, övningsuppgifter, få handledning o.s.v. under avstängningsperioden, att hen inte får delta i något slag av examination under avstängningsperioden
- använda de dataprogram som vanligtvis tillhandahålls högskolans studenter (såsom Canvas, Ladok, studentmejlkonto m.fl.)
- använda högskolans passerkort vilket innebär att hen under avstängningsperioden endast har tillträde till de lokaler som allmänheten har tillträde till. Studenten har alltså inte tillträde till exempelvis institutionsutrymmen, laborationslokaler, föreläsningssalar och lektionssalar.
- använda högskolans datanät vilket innebär att hen endast har tillträde till de sidor på internet som allmänheten har tillträde till.
Ett beslut om avstängning kan förläggas under en eller flera perioder och får pågå under sammanlagt högst sex månader. Avstängningsperioden påbörjas normalt första måndagen efter den dag då beslutet fattades. Undantag kan göras i särskilda fall, exempelvis med hänsyn till sedan tidigare inplanerad verksamhetsförlagd utbildning, studieuppehåll m.m.
Konsekvenser vid avstängning
Studenter är skyldiga att efterfölja de regler som gäller vid en avstängning. Brott mot dessa regler under avstängningsperioden får konsekvenser enligt nedan.
On studenten på något sätt
- medverkar vid någon typ av examinerande moment eller en situation när en studieprestation ska bedömas, kommer detta att anmälas och hanteras som ett fall av försök till vilseledande (Högskoleförordning (1993:100) Kap 10 §1 punkt 1)
- lämnar in laborationsuppgifter/övningsuppgifter och medverkar vid seminarier/ föreläsningar/ grupparbeten/workshops eller liknande, kommer detta att anmälas och hanteras som ett störningsärende (Högskoleförordning (1993:100) Kap 10 §1 punkt 2). Detta oberoende av om överträdelsen har skett i fysisk form eller via digital plattform som studenten har fått tillgång till genom högskolan. Handlingen stör högskolans verksamhet om studenten medverkar i studiesammanhang som hen på grund av en avstängning inte ska ha tillgång till och som inte heller är öppna för allmänheten
- kontaktar högskolans lärare/handledare för att få råd och hjälp kommer detta att anmälas och hanteras som ett störningsärende (Högskoleförordning (1993:100) Kap 10 §1 punkt 2)
- på något sätt går in i de lokaler på högskolan som inte är öppna för allmänheten eller använder högskolans datanät/dataprogram som allmänheten inte heller har tillträde till, kommer detta att anmälas och hanteras som ett störningsärende (Högskoleförordning (1993:100) Kap 10 §1 punkt 2)
CSN
Om disciplinnämnden fattar beslut om avstängning meddelas Centrala studiestödsnämnden (CSN) beslutet. En avstängd student är inte berättigad studiemedel eftersom en avstängning betraktas som ett avbrott i studierna.
Överklaga beslut
Rektors beslut om varning kan på students begäran prövas av disciplinnämnden. Beslut av rektor att avskriva ett ärende från vidare handläggning går inte att överklaga liksom beslut om att hänskjuta ett ärende till disciplinnämnden då det sistnämnda inte utgör ett slutligt beslut.
Disciplinnämndens beslut om varning och avstängning får av studenten överklagas hos allmän förvaltningsdomstol. Andra beslut av en disciplinnämnd får inte överklagas enligt 12 kap. 3§ högskoleförordningen.
När rektor eller disciplinnämnd fattat ett överklagbart beslut får studenten ta del av en besvärshänvisning som beskriver hur man går tillväga för att överklaga.
Ett överklagande ska vara skriftligt. Det ska innehålla uppgift om vilket beslut studenten överklagar, varför studenten anser att beslutet ska prövas och vilken ändring av beslutet som hen begär. Överklagandet ska ha inkommit till Högskolan i Borås inom tre veckor från den dag studenten fick del av beslutet. Om studenten har fått ta del av beslutet, besvärshänvisning samt övrig information via elektronisk väg till sin sedan tidigare bekräftad mejladress, räknas tiden från och med den dagen då dokumenten skickades. I övriga fall skickas beslutet till studenten per vanlig post och överklagandetiden räknas därefter.
Den som överklagar ett avstängningsbeslut kan ansöka om att Förvaltningsrätten förordnar inhibition, det vill säga begära om att avstängningen inte ska träda ikraft förrän frågan slutligt har avgjorts.
Examination under pågående ärende
Vad gäller examinators bedömning av den studieprestation som varit föremål för bedömning då den misstänkta förseelsen upptäcktes gäller det som huvudregel att examinator väntar med att bedöma prestationen till dess att beslut är fattat. Examinators bedömning styrs inte av det beslut som fattas i ärendet men huvudregeln är ändå att en studieprestation bör bedömas i de fall ärendet avskrivs. I de fall rektor eller disciplinnämnd fattar beslut om disciplinär åtgärd är det brukligt att bedömning av prestationen inte sker. Det kan dock finnas fall då det är motiverat med andra bedömningar i frågan. Det är viktigt att komma ihåg att det är examinator som i sin suveränitet äger rätt att godkänna eller underkänna en studieprestation oavsett utgången i ett disciplinärende.
Ett redan fastställt betygsbeslut kan komma att omprövas om rektor/disciplinnämnden fastställer att fusk har förekommit. Om det vid omprövningen visar sig att beslutet var felaktigt får det med stöd av rektors/disciplinnämndens beslut ändras så att det blir korrekt, även om det skulle vara till nackdel för studenten. Detta undantag från 6 kap. 24§ högskoleförordningen, där förbud mot att ändra ett gynnande förvaltningsbeslut i negativ riktning för den enskilde framgår av 37§ Förvaltningslag (2017:900).
Var syns en disciplinär åtgärd?
Under en avstängning läggs en teknisk spärr i det studieadministrativa systemet Ladok som förhindrar registrering av resultat. Avstängningen syns i registerutdrag men inte i studieintyg eller i intyg som tas ut från Studentportalen. I examensbevis eller kursbevis kommer det aldrig att synas att en student har varit avstängd eller varnad.
Beslut om disciplinär åtgärd och handlingar som finns i akten vilken diarieförs hos högskolan kan komma att bli offentliga och kan därför begäras ut av alla och envar.
Om du har fler frågor är du välkommen att kontakta: Nermina Aljic, handläggare studenträtt 033-435 41 62 eller Petra Gustafsson, handläggare studenträtt, tfn. 033-435 43 76
Råd till dig som har blivit anmäld
Om du blivit anmäld för en disciplinär förseelse har du under
tiden som handläggningen pågår rätt att genomföra dina studier som
tidigare planerat. Under utredningens gång har du alltså rätt att genomföra
examinationer, omexaminationer, delta i föreläsningar m.m. Huvudregeln
är att examinator väntar med att bedöma den examination som varit
föremål för bedömning då den misstänkta förseelsen upptäcktes, tills dess
att beslut i disciplinärendet är fattat. Därför kan det vara bra för dig som
student att fundera kring din studiesituation under tiden som
handläggningen pågår samt förbereda dig för eventuell omexamination i
den berörda kursen. Det är alltså examinator som i sin suveränitet äger
rätt att godkänna eller underkänna en studieprestation, oavsett utgången i
ett disciplinärende.
OBS! Viktigt att tänka på inför ev. risk för avstängning är att du som student inte har rätt till några extra examinationstillfällen, någon extra
handledning eller liknande efter passerad avstängningsperiod. Det är tänkt
att konsekvensen av en avstängning ska vara kännbar och även en kortare
avstängningstid kan få långtgående konsekvenser för den planerade
progressionen.