Frågor och svar om avstängning
Här får du svar på frågor om vad en avstängning innebär för dig som student.
Vad gäller om ärendet finns för beslut hos disciplinnämnden men är inte avgjort?
Stäng Vad gäller om ärendet finns för beslut hos disciplinnämnden men är inte avgjort?
Du fortsätter dina studier som vanligt.
Vad händer om beslutet i disciplinnämnden blev avstängning?
Stäng Vad händer om beslutet i disciplinnämnden blev avstängning?
Du får ett beslut på avstängningstidens längd och tidpunkt och under denna tidpunkt gäller följande:
Du får:
- bedriva självstudier, vilket innebär att du kan förbereda dig för det som kommer efter avstängningen och förbereda det du skulle gjort under avstängningen;
- vistas i högskolans lokaler dit allmänheten har tillträde, vilket innebär att vistas i t.ex. högskolans bibliotek (utom lokaler som är bokningsbara för högskolans studenter), högskolans restauranger;
- anmäla dig till examinationer som ligger efter avstängningsperioden, vilket innebär att du – under avstängningsperioden – får anmäla dig till examinationstillfällen som infaller efter avstängningsperioden. För att få hjälp med anmälan till en sådan examination måste man som student ta kontakt med Studentexpeditionen (kontaktuppgifter Studentexpeditionen - Högskolan i Borås hb.se). Du kan komma behöva få hjälp med att registrera dig på kurser som ges efter avstängningsperioden. I sådana fall måste du kontakta Akademistöd/utbildningsadministrationen (kontaktuppgifter:
Program- och kursadministration - Högskolan i Borås hb.se) De hjälper dig med kursregistrering men du får avvakta med kontakt tills din avstängningsperiod är avklarad. Det kan dock finnas lokalt utarbetade riktlinjer som hindrar efterregistrering på en kurs. - ha kontakt med högskolans studievägledare och studenthälsa vilket innebär att du får besöka studievägledare, kurator, sjuksköterska eller präst under avstängningstiden.
Du får inte:
- kontakta högskolans lärare för att få råd och hjälp, vilket innebär att du inte får ha någon kontakt med lärare/handledare under avstängningsperioden angående något som har med studierna att göra
- lämna in laborationsuppgifter, övningsuppgifter, få handledning, delta i seminarier/ föreläsningar/ grupparbeten/workshops etc. under avstängningsperioden
- delta i något slag av examination under avstängningsperioden
- använda högskolans passerkort vilket innebär att du – under din avstängningsperiod – endast kommer att ha tillträde till de lokaler som allmänheten har tillträde till. Du har alltså inte tillträde till exempelvis institutionsutrymmen, labblokaler, föreläsningssalar och lektionssalar.
- använda högskolans datanät, vilket innebär att du endast har tillträde till de sidor på internet som allmänheten har tillträde till.
Hur kommer min avstängning att kommuniceras med högskolan och övriga aktörer?
Stäng Hur kommer min avstängning att kommuniceras med högskolan och övriga aktörer?
En avstängning kommer att meddelas berörd akademi, IT-avdelningen, Studentcentrum, biblioteket, Ladok-enheten, examensfunktionen samt Centrala studiestödsnämnden. Handlingarna kommer att finnas i högskolans registratur vilket innebär att de kan komma att lämnas ut till den som begär det.
Kommer det att synas i examensbevis/kursbevis/registerutdrag att jag varit avstängd?
Stäng Kommer det att synas i examensbevis/kursbevis/registerutdrag att jag varit avstängd?
Under en avstängning läggs en teknisk spärr i det studieadministrativa systemet Ladok som förhindrar inläggning av resultat och registreringar. Avstängningen syns i registerutdrag men inte i studieintyg eller i intyg som tas ut från Student-portalen. En varning registreras inte i Ladok. I examensbevis eller kursbevis kommer det aldrig att synas att en student har varit avstängd eller varnad.
Vad händer efter avstängningsperioden?
Du går tillbaka till, det vill säga återupptar dina studier. Behöver du hjälp att planera dina studier efter avstängningen ska studievägledare/motsvarande hjälpa till med detta.
Vilka vet att jag varit avstängd?
Enligt svensk lag gäller offentlighetsprincipen för nästan alla handlingar, även handlingar som rör disciplinärenden. Det betyder att vem som helst kan få ta del av de handlingar som finns hos högskolans registrator. Enligt högskoleförordningen ska de organ inom högskolan som berörs samt Centrala studiestödsnämnden meddelas då beslut om avstängning fattats.
Vad händer om jag inte följer gällande avstängningsregler
Stäng Vad händer om jag inte följer gällande avstängningsregler
Som student är du skyldig att följa de regler som gäller vid en avstängning.
Följande händer om du bryter mot reglerna under pågående avstängningsperiod:
Om du på något sätt
- medverkar vid någon typ av examinerande moment eller en situation när en studieprestation annars ska bedömas, kommer detta att anmälas och hanteras som ett fall av försök till vilseledande (Högskoleförordning (1993:100) Kap 10 §1 punkt 1)
- lämnar in laborationsuppgifter/övningsuppgifter och medverkar vid seminarier/ föreläsningar/ grupparbeten/workshops eller liknande, kommer detta att anmälas och hanteras som ett störningsärende (Högskoleförordning (1993:100) Kap 10 §1 punkt 2).
Detta oberoende av huruvida överträdelsen har skett i fysisk form eller via digital plattform som du som student har fått tillgång till via högskolan. Handlingen stör högskolans verksamhet genom att du som avstängd medverkar i studiesammanhang som du inte får ha tillgång till och som inte heller är öppen för allmänheten - kontaktar högskolans lärare/handledare för att få råd och hjälp kommer detta att anmälas och hanteras som ett störningsärende (Högskoleförordning (1993:100) Kap 10 §1 punkt 2)
- går in de av högskolans lokaler som inte är öppna för allmänheten eller använder högskolans datanät som inte heller allmänheten har tillträde till, kommer detta att anmälas och hanteras som ett störningsärende (Högskoleförordning (1993:100) Kap 10 §1 punkt 2).
Vem skall jag kontakta om jag har fler frågor?
Nermina Aljic, Utbildningsstöd (handläggare studenträtt), telefonnummer 033-
435 41 62
Petra Gustafsson, Utbildningsstöd (handläggare studenträtt), telefonnummer 033-435 43 76