Isabelle gör praktik hos Karl Lagerfeld i Amsterdam
Du genomför Erasmus+ praktik hos Karl Lagerfeld, hur kommer det sig?
– När examen närmade sig började jag söka olika praktikplatser i Europa som var inriktade på inköp eller produktutveckling och blev väldigt glad när jag hamnade på just Karl Lagerfeld. Dels för att den tjänsten var mest fokuserad på inköp, men även för att deras kontor ligger i Amsterdam och jag gjorde min utbytestermin här och trivdes väldigt bra i staden.
– Karl Lagerfeld tar bara emot praktikanter som studerar så möjligheten att göra Erasmus+ praktik genom högskolan var avgörande för att jag skulle kunna genomföra praktiken.
Vad får du göra under praktiken?
– Varje vecka ser olika ut, men vissa uppgifter är konstanta varje vecka. Varje måndagsmorgon gör jag till exempel en ”Trade Report” på nio sidor som går ut internt för att kommunicera veckans försäljningsresultat. Jag skickar även ut ”Sell-Through Reports” till licensinnehavare för försäljningen av deras produkter och det är även mitt ansvar att skapa ”Merchandising Calendars” för alla kollektioner med skisser och information över produkter. De uppgifter jag tyckt mest om har varit de som är lite mer kreativa, som att välja ut prover till fotograferingar hos externa företag eller spåna fram idéer till hur SS22 Iphone fodral ska se ut.
– Hur stor inköparens medverkan är inom designprocesser ser olika ut beroende på modeföretag. Hos Karl Lagerfeld har inköpare ganska mycket att säga till om eftersom priset är en central faktor för dem och inköpare besitter kunskap om vad som är kommersiellt gångbart för företagets målgrupper. Det är väldigt kul att jag som praktikant inom inköp också får vara med i så mycket som relaterar till produktutveckling.
Hur kommer utbildningen till nytta på praktiken?
– Jag tycker att jag på olika sätt har haft nytta av utbildningen i mer eller mindre alla mina arbetsuppgifter. Den har också gett en övergripande förståelse över hur modeföretag fungerar för att kunna hänga med på vad som diskuteras i olika möten mellan avdelningar. Jag har haft stor nytta av kurser inom inköp och företagsekonomi, men eftersom vår avdelning på Karl Lagerfeld jobbar så tätt med produktutveckling och designavdelningen, så har kurser inom textilproduktion också varit användbara. Sammanfattningsvis skulle jag säga att nästan varje kurs jag har haft under utbildningen har varit direkt användbar under praktiken. Det är skönt för mig att få bekräftat att utbildningen är så pass förankrad i branschen.
– Inom programmet hade jag också möjlighet till en utbytestermin som jag gjorde vid Amsterdam Fashion Institute, och även den erfarenheten har förberett mig inför att arbeta i branschen. Överlag är jag imponerad över att en utbildning i Borås förbereder en så pass för att kunna arbeta internationellt.
Vad har du för planer efter praktikperioden?
– Mitt mål är att fortsätta arbeta med inköp hos ett företag som har kvalitet och hållbarhet i fokus för att kunna vara med och skapa produkter som håller länge. Helst hade jag arbetat någonstans inom Europa, men jag är rätt öppen för alla möjligheter.
Vad har du för rekommendationer till andra som funderar på praktik utomlands?
– Ta absolut chansen om du kan göra praktik utomlands – du kommer inte att ångra dig! Det har varit så kul och jag känner att jag gjorde helt rätt. Om du gör din praktik i just Amsterdam, skulle jag också rekommendera att boka tid för registrering och börja leta boende så fort du vet att du har en praktikplats, vilket säkert stämmer i andra länder också.
– Jag skulle också rekommendera att under praktikperioden våga fråga om hjälp och knyta an till kollegor och andra praktikanter. Det är så viktigt att hjälpa varandra, då en kan känna sig ensam och förvirrad i ett nytt land, när du gör praktik så flyttar du ju helt ensam, utan andra utbytesstudenter i samma situation.
Läs mer
Läs mer om Textilekonomutbildningen
Text: Gustav Kibe
Foto: Privat
Publicerades: 2022-01-24