Utbytet i Portugal gav bredare syn på internationella relationer
Utbildningsprogram: Industriell ekonomi - logistikingenjör, respektive arbetsorganisation och ledarskap
Partnerlärosäte: University of Porto
Varför valde ni att göra utbytesterminen i Porto?
Louisa: Jag valde att göra min utbytestermin i staden Porto i Portugal, främst för att jag tyckte den verkade rolig att bo i. Staden har perfekt storlek för att bara bo där i några månader. Dessutom är det ju varmare där under en länge period än i Sverige, vilket också lockade.
Pim: Jag valde främst University of Porto för att det ligger i Portugal. Jag hade ingen specifik plan för mitt utbyte, så jag kollade upp vilka platser högskolan hade samarbete med. Det var då jag upptäckte hur vackert Porto är och bestämde mig för att välja det.
Vilka är de största skillnaderna mellan att studera i Porto och i Borås?
Louisa: En av de största skillnaderna mellan Porto och Borås är att man studerar tillsammans med människor från hela världen där. Man får en inblick i hur olika länder och människor funkar, vilket man inte får på samma sätt hemma i Sverige.
Pim: Tiderna man går i skolan skiljer sig också mot hur det är i Borås. I Borås har vi ju de flesta föreläsningarna på förmiddagen. I Portugal börjar däremot de flesta skoldagarna kl. 14:00 och slutar runt kl. 18:00–19:00 på kvällen. Dessutom läser man 30 högskolepoäng på samma gång i Porto. Terminen är alltså inte uppdelad på två läsperioder, som hemma i Sverige. Därmed hade vi fem grupparbeten samtidigt fram till i mitten på terminen och sedan fem tentor samtidigt i slutet. Jag visste att det skulle vara tufft med studierna periodvis, eftersom jag skulle läsa kurser på ett masterprogram också, men det löste sig, tillsammans med kurskompisarna.
Vilka var de största utmaningarna under utbytesterminen?
Louisa: Det var just skillnaden på upplägget i skolan – att läsa fem kurser samtidigt istället för två åt gången. Det tog lite tid att vänja sig vid det och det krävdes lite mer plugg än vad jag hade förväntat mig.
Pim: Jag skulle säga att den största utmaningen under utbytet var den sista månaden, när jag började räkna ner dagarna som var kvar på utbytesperioden. Efter att ha bott där i fem månader hade jag börjat känna mig som hemma och det var jobbigt att inse att jag skulle behöva lämna det. Det fanns dessutom mängder av grejer som jag inte hunnit med att göra, så den sista månaden blandades tentaplugget med massor av utflykter, för att känna att jag hade gjort allt man kan göra och upptäckt allt som finns att upptäcka.
Vilka var de främsta fördelarna med utbytesterminen?
Louisa: Det var möjligheten att träffa och lära känna alla dessa människor från så många olika platser, som jag antagligen aldrig skulle ha träffat annars. Alla var så öppna för att lära känna nya människor, vilket gjorde det lätt att snabbt få nya kompisar. Gemenskapen som vi byggde upp var också väldigt stark, eftersom alla var i samma situation och var där för att göra den bästa upplevelsen av tiden. Vi lärde oss väldigt mycket av varandra.
Pim: Förutom att träffa och skapa kontakt med mycket nytt, trevligt folk, så var en fördel att det alltid fanns någonting att göra. Både skolan och andra föreningar anordnar en massa aktiviteter, vilka var jätteroligt att gå på. Det fanns alltid nya grejer att upptäcka och det är alltid kul att göra något för första gången.
En annan fördel med en utbytestermin är att du ökar dina språkkunskaper jättemycket av att bara lyssna och småprata på ett annat språk. Hade jag gjort denna resa igen, hade jag försökt lära mig språket, du lär sig otroligt mycket bara av att höra det runt omkring sig hela tiden.
Vilka erfarenheter har utbytet gett för era framtida karriärer?
Louisa: Under utbytet har jag fått en bredare syn på internationella relationer, inte bara i Portugal, utan runt om i världen. Dessutom har min engelska blivit bättre av att umgås och lära känna människor från olika platser. Jag tror verkligen att detta kommer att vara till nytta för mig framöver. Dessutom har jag insett vikten av att ta steget utanför min ”comfort zone”, att utforska nya saker och hur kul det är att göra det.
Pim: Utbytet har gett mig många erfarenheter. Det har gett mig en klarhet i vad jag vill göra i framtiden och vad jag vill inrikta mina studier på. Med studenter från så många olika inriktningar och program får man en insyn i vad man kan göra och vad som verkar som roliga arbetsuppgifter. Detta hjälpte mig och gav mig vägledning i mina studier. Utbytet ger en även kontakter mestadels från Europa, men även andra delar av världen.
Har ni något favoritminne från utbytesterminen att dela med er av?
Louisa: Ett av de mest oförglömliga minnena var när jag och Pim, tillsammans med några vänner, åkte till Azorerna, en ö mitt ute i Atlanten. Det var helt fantastiskt att utforska vattenfall och vulkaner, bada i varma källor och se den vackra naturen som påminde om en tropisk regnskog. Det var verkligen en resa utöver det vanliga och ett minne för livet.
Pim: Den utflykten är mitt favoritminne också. Det var otroligt vackert.
Bästa tips till andra som ska på utbytestermin?
Louisa: Åk! Du kommer inte att ångra dig! Det blir en upplevelse du aldrig glömmer.
Ett annat tips är att bo på ett studentboende. Det är perfekt eftersom du träffar människor som bor på samma ställe, vilket gör det lätt att skaffa nya och nära vänner.
Pim: Använd Google Maps och skapa dig små listor med saker du vill upptäcka eller besöka. På så sätt kan du göra en lista med guldkorn att uppleva när du är där. Men det bästa tipset är helt enkelt att faktiskt åka! Det är inte så ofta man får möjlighet att bo i ett annat land och uppleva det på det här sättet. Jag tror att alla har olika upplevelser, men det gäller bara att ta chansen att skapa sig den upplevelsen.
Läs mer
Läs mer om utbytesstudier
Läs mer om Industriell ekonomi - logistikingenjör
Läs mer om Industriell ekonomi - arbetsorganisation och ledarskap
Läs mer om utbytesprogrammet Erasmus+
Foto: Adobe Stock och privat
Text: Wilma Persson