OPUS – en perfekt utbildning för livslångt lärande
– Jag har både genom min nuvarande yrkesroll som ekonom och min tidigare utbildning inom företagsekonomi insett att både hårda och mjuka värden bidrar till framgång, humankapitalet är verkligen värt att investera i. Trivs vi på jobbet så presterar vi bättre, vilket också syns i statistiken. Anledningen till att jag satsar på en till examen genom OPUS-programmet är för att kunna kombinera de mjuka värdena med de hårda i det arbete som jag utför i dag.
Gör det som du brinner för! Åldern spelar ingen roll. Det är snarare en förmån att studera efter att man skaffat sig arbetslivserfarenhet.
Studier på Högskolan i Borås är alltså inget nytt för Monika. Hon har sedan tidigare en filosofie magisterexamen i företagsekonomi med inriktning mot redovisning från 90-talet. Annorlunda nu är att hon är 50 plus, alltså äldre än de flesta av sina studiekamrater. En utmaning för henne är att studievanan behövts väckas till liv igen, men hon ser många fördelar med skillnaden i åldersspannet också.
– Jag ser det egentligen inte som utmaningar, utan mer som utvecklingsmöjligheter. Det är en fin förmån att få läsa här på Högskolan i Borås. Och att vi är i olika åldrar med olika förutsättningar och bakgrund gör det spännande. Diskussionerna i grupperna blir så konstruktiva eftersom vi utgår från olika perspektiv.
Vad gör ni på utbildningen?
– Nyligen läste vi kursen kompetensförsörjning och jag älskade verkligen den kursen. Nu förstår jag hur viktig en rekrytering är. Som individuell uppgift skrev jag om kompetensförsörjning och utgick från en vetenskaplig artikel som handlade om att rekrytera, och behålla personal i den kommunala sektorn. Det här gav mig så många bra tankar och infallsvinklar.
Vad är det bästa med utbildningen?
– Det är att vi studenter är i olika åldrar med olika förutsättningar och bakgrund. Alla kurser är jätteintressanta, jag får aha-upplevelser hela tiden. Vi har kunniga och engagerade lärare och en bra klass. Det är kul när jag kan koppla verklighet till teori. Utbildningen ger oss verktyg att tänka kritiskt – i positiv bemärkelse – och mod att tänka fritt och lyfta olika perspektiv. Det är en verklig förmån att, som i mitt fall, kunna studera igen efter att jag har varit ute i förvärvslivet och fått arbetslivserfarenhet.
Vad ser du för möjligheter på arbetsmarknaden efter utbildningen?
– Du kan jobba som HR-specialist, personaladministratör, enhetschef, verksamhetsutvecklare eller utredare både inom den offentliga eller privata sektorn.
Vad gör du om fem år?
– Jag hoppas att jag då jobbar inom ett område som jag brinner för, där jag kan kombinera ekonomi och HR, gärna som chef. Kanske läser jag fler kurser, för jag tror på livslångt lärande.
Varför ska man plugga just på Högskolan i Borås?
– Det är en gemytlig, normalstor högskola där du känner närhet till allt och alla. Det blir en personlig samvaro där lärarna vet vem du är. Det är goda förbindelser mellan Borås och Göteborg. Lokalerna är fräscha och det finns fina möjligheter att studera själv eller i grupp. Här finns studentlägenheter och om du bor i Borås måste du ju bara ta vara på högskolan.
Var är din favoritplats på campus?
– När värmen är här så måste jag säga att det är uteplatserna där man ser de vackra konstverken, till exempel Catafalque precis utanför entrén till biblioteket och House of Knowledge mellan alla högskolans byggnader.
Hur upplever du Borås som studentstad?
– Borås har satts på kartan tack vare Högskolan i Borås och utvecklats till en studentstad. Det har byggts studentlägenheter och området runt högskolan har utökats med flera byggnader. Här finns parkeringsmöjligheter, härliga uteplatser, kulturella inslag, ett stort bibliotek, café och restaurang. Jag studerade här redan på 90-talet och har som boråsare haft förmånen att få uppleva denna utveckling.
Var har du för tips till dem som funderar att söka till den här utbildningen?
– Följ ditt hjärta och sök om du är intresserad av HR-frågor, arbetsmiljö, kompetensförsörjning. Tiden går inte i repris. Gör det som du brinner för! Åldern spelar ingen roll. Det är snarare en förmån att studera efter att man skaffat sig arbetslivserfarenhet.
Läs mer om kandidatprogrammet Organisations- och personalutveckling i samhället, 180 hp
Publicerades: 2022-11-15