Karriärbytet till byggingenjör ger Amy rätt utmaningar och valmöjligheter
Du har valt att byta karriär! Hur gick dina tankar inför karriärbytet?
– Jag har jobbat inom vården under många år och har trivts väldigt bra med det. Men jag kände att jag behövde en förändring, att jobba inom tandvården är underbart men jag upplevde att jag behövde komma vidare och prova något annat. Jag ville studera och byta till ett yrke med större valmöjligheter.
– Jag har alltid älskat att få lära mig nya saker och utmaningar gör att man växer. Om man har viljan och möjligheten så tycker jag man ska ta den!
Varför föll valet just på byggingenjörsutbildningen?
– Jag visste att jag ville studera till ingenjör, yrket tilltalar mig både vad gäller utbildningen och valmöjligheterna det ger i den kommande karriären.
– Jag har vänner som är byggingenjörer, så jag pratade med dem och efter olika ”förhör” kände jag att det kan vara ett yrke som jag skulle kunna trivas med. Först behövde jag komplettera mina gymnasiebetyg och damma av skolkunskaperna inför kommande ingenjörsstudier och valde därför att söka till Tekniskt basår.
– Under basåret fick jag mer information om de olika ingenjörsutbildningarna på högskolan. Alla verkade väldigt roliga men valet föll ändå slutligen på byggingenjörsutbildningen.
Hur är det att byta karriär ”mitt i livet”?
– Det är som med precis alla större val i livet, både skrämmande och väldigt roligt. Man vet vad man har men inte vad man får. Jag trivdes väldigt bra på mitt tidigare jobb vilket naturligtvis gjorde valet lite svårare, men jag kände att om det är någon gång jag ska göra det här så är det nu. Jag ville inte vänta längre och fundera över om, när och hur.
– Stundtals har det varit svårt, det har varit en del utmanande kurser under det första året och jag har ibland funderat över hur jag ska orka, men det har ju gått vägen och man klarar mer än vad man tror. Känslan som kommer efteråt, när man har klarat och förstått saker som man inte kunde innan, är obeskrivlig! Det är extremt roligt att få lära sig nya saker och att få utmana sig själv.
Hur är det att kombinera studier med familjeliv?
– Det gäller att planera och vara strukturerad. Tid finns, det gäller bara att organisera den på rätt sätt. Jag har en man som är väldigt stöttande och vi har tillsammans fått det att fungera bra hittills. Mina studier är ju mitt jobb nu och det gäller att schemalägga, hur tråkigt det än låter.
– Den största skillnaden mellan att jobba och studera är att tidigare var jag ledig efter jobbet, pluggstressen gör ibland att man kanske inte tar ledigt på samma sätt som när man jobbar. Men jag ser även att jag kan vara en förebild för mina barn, att jag kan visa att man kan byta karriär och studera även när man är lite äldre än många andra som pluggar.
Vad är det bästa med att plugga på Högskolan i Borås?
– Eftersom jag och min familj bor i Borås var valet enkelt med tanke på att högskolan har den utbildning jag ville söka. Men sedan tycker jag att Högskolan i Borås erbjuder bra lokaler för självstudier, har hög klass på föreläsarna och högskolans nära samarbete med yrkeslivet är toppen.
– Vi som läser någon inriktning mot bygg och är tjejer erbjuds att få vara med på byggträffar där vi får möta kvinnor inom branschen och ta del av deras erfarenheter, det har varit väldigt givande och roligt.
– Ytterligare ett plus är att restaurangen på högskolan har, förutom trevlig personal, väldigt god och bra lunchmat de dagar man inte fått med sig matlåda.
Namn: Amy Mattsson, 39 år
Bor: Borås
Utbildning på Högskolan i Borås: Byggingenjör, tidigare Tekniskt basår
Tidigare arbete: Tandsköterska
Läs mer om Byggingenjörsutbildningen
Läs mer om Tekniskt basår
Text: Emilia Wermelin
Publicerad: 2024-05-24