Tro på dig själv och använd dina nätverk – tipset från alumnen Hanna Blixt

Efter utbildningen på Högskolan i Borås, där hon studerade industriell ekonomi med inriktning på arbetsorganisation och ledarskap och tog examen 2012, började Hanna som Trainee på Nelly. Där fick hon möjlighet att bygga upp kunskap inom flera operativa områden, såsom logistik och inköp.

– Eftersom Nelly då ägdes av CDON Group, som bestod av många olika e-handelsbolag, fick jag möjlighet att tidigt bygga ett nätverk inom en större koncern. Här fick jag även vara sekreterare på bolagets lednings- och styrelsemöten, vilket gav mig insikter om det arbetet, berättar hon.

I slutet av tiden där arbetade hon som projektledare med tvärfunktionella projekt. Hon gick sedan vidare till Gina Tricot och arbetade som både Project Management Officer, PMO, E-Commerce Manager och senare som Cheif Digital Officer, CDO, med ansvar för e-handel och IT. Sedan 2020 arbetar hon på RevolutionRace.

– Där har jag fått möjligheten att vara med på en fantastisk tillväxtresa och börsnotering med allt vad det innebär, säger hon.

Vad innebär ditt arbete i dina olika roller?

– Mitt arbete består främst av att arbeta med målsättning, planering och uppföljning tillsammans med mitt närmaste team. Logistik arbetar med att planera, administrera och följa upp våra olika leverantörer i logistikflödet, så som speditörer, tredjepartslogistik, 3PL, samt transportörer. Målet är hög tillgänglighet av produkter på våra lager samt nöjda kunder som handlar på vår sajt.

– Vi finns på 40 marknader och har två 3PL-lager i Europa. Summerat kan man säga att vi handskas med alla rörelser som en produkt gör från att den lämnar hamnen i ursprungslandet till att säkerställa leveranser ”on time in full” för alla flöden.

Hanna förklarar vad hon gör i de olika rollerna.

  • Teamet för kundservice arbetar med att kommunicera med kund i alla de kanaler företaget finns i, så som chatt, mejl och sociala medier. Målsättningen är proaktiva och snabba svar på kundens eget språk.
  • Projektledning handlar om att leda olika tvärfunktionella projekt, det vill säga sådana som berör fler funktioner. Det kan vara av större eller mindre karaktär och med olika mål. Målsättningen är att alltid ha tydliga mål och scope samt tidplan och resurser, men att samtidigt vara flexibel, eftersom omvärlden och förutsättningar konstant är under förändring.
  • HR-teamet arbetar främst med chefsstöd i form av utbildningsinsatser och stöd i olika personalfrågor samt med personaladministration så som nya avtal, lönehantering, med mera. Målsättningen är att utveckla chefernas ledarskap och att vara en briljant supportfunktion.

2022 gick hon Styrelseakademiens utbildning och i början av 2024 tog hon sitt första uppdrag, i Baltic Safety Products AB.

– Det styrelseuppdraget är, förutom det sedvanliga med styrelsearbete, att komma med erfarenhet från internationell tillväxt, e-handel och operativa processer för att stödja i den fortsatta resan, förklarar Hanna.

Vad inspirerar dig mest i ditt arbete?

– Det gör människorna omkring mig och den genomförandekraft som finns när man kommer tillsammans och arbetar mot gemensamma mål.

Vad tyckte du om utbildningen och tiden på Högskolan i Borås?

– Utbildningen hade en bra mix av teori och praktisk tillämpning. Det var mycket eget ansvar, samtidigt som det alltid fanns stöd att få och en uppskattning från föreläsare när man ville veta mer eller förstår något bättre.

– Jag är född och uppvuxen i Borås och började studera ett par år senare än många i min klass, så jag nyttjade inte riktigt alla möjligheter till nätverkande mellan studenter, det kanske jag hade gjort mer om jag hade studerat i dag. I övrigt var det ett bra lärosäte med allt du behöver – många olika platser att sitta och arbeta på, både själv och i grupp samt ett bra bibliotek.

På vilket sätt har du haft nytta av din utbildning i ditt nuvarande arbete och i din karriär?

– Jag gillade verkligen bredden i utbildningen som tidigt gav mig insikter i de olika delarna av ett bolag och hur de påverkar varandra samt nivåerna av strategiskt och operativt arbete. Något som var väldigt värdefullt var att kunna ta del av och göra riktiga case samt föreläsningar från företag. Och det faktum att vi lyckades få till en väldigt intressant och bra frågeställning i vårt examensarbete med ett bolag som avsatte tid och resurser för oss. Dessutom har dimensionen med organisation och ledarskap har bidragit till att lättare ta sig an ledande positioner.

Hur ser dina framtidsplaner ut? Har du några spännande projekt på gång?

– Det är att fortsätta omge mig med roliga och smarta människor för att inspireras och ”pay it forward” genom att nätverka och dela med mig. Att alltid ha roliga saker att se fram emot med familjen är också en viktig del för att må bra och göra ett bra jobb.

Vad har du för råd till nuvarande studenter som vill följa i dina fotspår?

– Lägg extra tid på att hitta intressanta företag för att göra case i relevanta kurser. Använd nätverket och ta hjälp av de kontakter du har. Var beredd på att sälja in dig, då många har kalendern full och underlätta för företagen att ställa upp. Det kan bli många nej innan du får ett ja. Engagera dig i något vid sidan av, som inspirerar men även skapar vägar framåt. Till exempel hittade vi ett intressant uppdrag som ledde till examensarbete – och allt började med ett ”kallt samtal.” En allt är möjligt-inställning är bra att ha både under studierna och i arbetslivet, samt att lägga saker bakom sig och fokusera framåt. 

Utbildning: Industriell ekonomi – arbetsorganisation och ledarskap

Examen:  2012

Jobbar som: Chief Operation Officer på Revolution Race, sedan 2022 styrelseuppdrag i Baltic Safety Products AB

Gör på fritiden: Jag är uppvuxen och bor på landet tillsammans med min man och våra två fantastiska barn. Vi har fyra får och två katter och njuter så mycket vi kan av naturen, att resa och träna

Text: Sandra Bergqvist
Foto: Privat

Publicerades: 2025-01-07