Borås som studentstad

Den moderna studentstaden Borås

Borås är en perfekt blandning av storstad och småstad. Med bekväma avstånd till allt du behöver och närhet till natursköna omgivningar finns här goda möjligheter för ett rikt studie- och fritidsliv.

I den trevliga stadskärnan finner du såväl stora som små företag samt museum och utställningar, teater, konsertscener och sportarenor. Med flera stora parker och friluftsområden kan du motionera, bada eller ta en avkopplande dag i naturen. En självklar del av staden är utomhusutställningen No Limit Street Art, där street art-konstnärer från hela världen klätt Borås i muralmålningar, skulpturer och installationer.

På Borås Stads webbplats finns flera användbara länkar samt tips på studentrabatter för dig som är student. Till Borås Stads webbplats. Passa också på att läsa om aktiviteter och utbud på Borås TME.

Roliga saker du kan hitta på i Borås är att åka gokart på Regementet, besöka djurparken, grilla på Almenäs eller vid Kypesjön eller spela padel.

/Paolo, student Industriell ekonomi - affärsingenjör

Upptäck Borås

Parker och friluftsområden

Stadsparken, Annelundsparken och Ramnaparken är några av de centrala parkerna i Borås där du finner långa promenadstråk, discgolf och boulebana. I Ramnaparken finns även friluftsmuseum och fågelkoloni.

Kypegården, Rya åsar och Ymer är några av alla de natur- och friluftsområden som finns kring Borås. Här hittar du bland annat bad- och grillplatser, motions- och skidspår, vandringsleder och utegym. På flera av områdena har du också möjlighet till fiske, picknick, discgolf, boule och beachvolleyboll. Flera friluftsområden som Storsjön och Kransmossen är tillgänglighetsanpassade.

Nöjen

Barer & klubbar

Högskolans campus ligger mitt i stan vilket innebär att du alltid har nära till roliga utekvällar! Många uteställen har studentrabatt, bland annat klubben X&Y som anordnar ”Klubb Pank” på torsdagar med sänkta priser fram till midnatt. På studentkårens pub The Kårner kan du gå på sittningar, temafester och After School. På IVY Nightclub har medlemmar i studentkåren gratis inträde fram till 23.00.

Sommartorsdagar

Åtta torsdagar varje sommar fylls Stortorget av en gratis utomhuskonsert med artister som Peg Parnevik, Miss Li, Molly Sandén, Sabina Ddumba, Daniel Adams-Ray, Hoffmaestro, Loreen m.fl.

Shopping

Från campus är det nära till stadens centrum där du hittar kända och väletablerade butiker samt lokala affärer. Med cykel, buss eller en promenad tar du dig enkelt till shoppingcentret Knalleland, cirka 1,5 km från högskolan, där du hittar två stora gallerior med butiker, kaféer och restauranger.

I Borås är det även ett riktigt helgnöje att gå på loppis och handla secondhand! I centrum finns välsorterade secondhand-butiker som Björkå Secondhand, Erikshjälpen och Myrorna. Tillfälliga och permanenta loppisar finns överallt i och utanför Borås, håll utkik på sociala medier eller sök på nätet!

Restaurang & café

I Borås har flera restauranger och caféer studentrabatt mot uppvisande av Studentkortet. Detta gäller till exempel indiska restaurangen InSpice, pizzerian Funky town och caféet Tant Grön. På restaurang Bara får du som är medlem i studentkåren rabatt.

På mysiga Sandwalls plats vid ån Viskan hittar du både caféer och barer. Terrassen mot vattnet har blivit en självklar samlingspunkt under ljumma sommarkvällar.

Träning

Flera av de stora gymkedjorna i Borås erbjuder studentrabatter. För dig som vill besöka sportanläggningar finns Stadsparksbadet med äventyrsbad och motionsbassänger, Borås Simarena, Borås Skatehall, Borås Klätterklubb, Parasportcenter, ishall och curlinghall, Poolhouse Padel, Ryahallen Friidrottsanläggning m.m.

Du som är intresserad av bollsporter och andra sportsällskap kan kolla in Borås Bandy, Borås IBF (innebandy), Borås GIF (skidor, fotboll, orientering m.m.), Borås Basket, Borås Bågskyttesällskap m.fl.

Sport & spel

Borås Arena är hemmaarenan för fotbollslaget Elfsborg. Studentkåren delar ut biljetter till sina medlemmar. För dig som gillar basket eller ishockey finns Borås Basket och Borås HC med regelbundna ligamatcher. Båda erbjuder studentrabatter.

För dig som gillar spel finns bland annat Katrinedals bowling med bowling- och shuffleboardbanor. I Borås finns även Pinballs eye, Sveriges största pinball- och spelhall.

Kultur

Röda kvarn

Art house-biograf som drivs av kommunen och visar internationell och nationell kvalitetsfilm. Billigare biljettpriser än kommersiella biografer.

Teater

Sagateatern anordnar teaterföreställningar, konserter, stand-up mm. Stadsteatern har en fast anställd ensemble med flertalet stora produktioner varje år.

Musik

På Pumphuset finns livemusikklubbarna Klubb Undergrunden och Jazz & Bluesklubben Cookin’. Scen för konserter och turnerande shower finner du på Saga teatern och eventlokalen Åhaga. På Åhaga finns även Borås Symfoniorkester som ger tre-fyra klassiska konserter per säsong.

Museum

Textilmuseet

På entréplan i Textilhögskolan finns ett av nordens ledande museum inom textil. Här kan du se på utställningar, gå på workshops, prova kläder eller skapa själv i en kreativ miljö bland tusentals tyger, kläder och textilprodukter. Fri entré för studenter.

Abecita Popkonst & Foto

Foto-, grafik- och textilmuseum med verk från såväl internationella som nordiska fotografer och konstnärer. Med ca 400 verk med fokus på popkonstens genombrott fram till idag är utställningen unik i Europa. Museet anordnar även föreläsningskvällar med aktuella fotografer. Studentrabatt.

Borås museum

Friluftsmuseum beläget i vackra Ramnaparken med möjlighet till picknick, julmarknader, midsommarfirande etc. Ta del av Borås kulturhistoriska arv eller ta en fika i caféet.

Utflykter

Hofsnäs herrgård

Herrgård från 1500-talet med restaurang, café, cykling, vandring, båtuthyrning, bad och fiske.

Borås djurpark

En av Sveriges största djurparker. Borås djurpark var en av de första att låta djuren gå fritt i stora inhägnader istället för i bur.

Vänga mosse

Vacker vandringsled på 2-5 kilometer genom naturreservatet Vänga mosse. En del av vandringen är tillgänglighetsanpassad och går på breda träspänger. Busshållplats: Solgärdet (600 meter från leden).

Ramnakyrkan

Träkyrka från 1600-talet som idag är en del av Borås museum / Friluftsmuseet.