Academic Communication
För dig som är medarbetare vid Högskolan i Borås finns det möjlighet till stöd och kompetensutveckling inom akademisk kommunikation på engelska i högskolemiljö.
Academic Communication är ett forum för kompetensutveckling inom muntlig och skriftlig kommunikation på engelska för professionella och vetenskapliga ändamål. Aktiviteterna är riktade till högskoleanställda, oavsett roll. Målet är att stötta internationalisering och forskning.
Alla aktiviteter genomförs på engelska. Aktiviteterna som genomförs är till exempel seminarier, workshoppar och skrivretreat.
Läs mer om högskolans skrivretreat.
Läs mer om högskolans mini-skrivretreat, Just Write!
Avdelningen Kommunikation, Enheten för högskolepedagogisk forskning och utveckling (HUF), Grants and Innovation Office samt språkhandledarna på biblioteket erbjuder alla support i frågor kring akademisk kommunikation. Utöver deras vanliga ansvarsområden, samarbetar funktionerna för att erbjuda kompetensutvecklingsaktiviteter under rubriken Academic Communication.
Ta gärna kontakt med Eva Medin om du vill veta mer eller har förslag för framtida aktiviteter.
Kommande och pågående aktiviteter
Just Write!
Behöver du skriva något? Ibland hjälper det att avsätta lite tid, tillbringa tid i en miljö med andra skribenter eller kunna diskutera din text med någon annan. Just Write! är en mini skrivretreat öppen för alla forskare vid högskolan.
Just Write! arrangeras av Academic Communications Eva Medin, språkspecialist på Kommunikationsavdelning, tillsammans med Doktorandkommittén.
Workshop om koncist akademiskt skrivande på engelska
Kontaktperson: Eva Medin, språkspecialist, Kommunikationsavdelningen
Denna workshop ger dig tips och verktyg för att minska antalet ord och skriva koncisa akademiska och vetenskapliga texter. Samma skriv- och revisionstekniker som bidrar till att minska antalet ord i en akademisk text kan också bidra till tydlig och koncis skrivning. Denna workshop ger dig revisionsmetoder, såsom Lanhams paramedicinska metod, samt en mängd konkreta tips, fraslistor och en abstrakt mall för att hjälpa dig att skriva mer koncist. Det finns en presentation och flera praktiska övningar.
OBS: Denna workshop kan bokas för enskilda institutioner/grupper. För mer information kontakta Eva Medin
Workshop om "English at Work"
Kontaktperson: Eva Medin, språkspecialist, Kommunikationsavdelningen
Workshoppen syftar till att förbättra professionella engelska kommunikationsfärdigheter, med fokus på korrekt användning och terminologi samt undvikande av svengelska. Den täcker publik-specifika strategier, e-post, brittisk stavning och vanliga misstag, med övningar för att förstärka inlärningen. Genom att betona tydlighet tillhandahåller workshoppen resurser som grammatikverktyg och officiella riktlinjer för att säkerställa en effektiv representation av högskolan.
OBS: Denna workshop kan bokas för enskilda avdelningar/grupper och därmed anpassas efter specifika behov. För mer information kontakta Eva Medin
Workshop om att skriva e-post på engelska
Kontaktperson: Eva Medin, språkspecialist, Kommunikationsavdelningen
Workshopen ger dig mallar, verktyg och fraser för att skriva e-post på engelska för arbete. Den innehåller en presentation av vanliga fraser för olika nivåer av formaliteter och sammanhang, information om verktyg och saker att tänka på, samt praktiska övningar.
OBS: Denna workshop kan bokas för enskilda avdelningar/grupper och därmed anpassas efter specifika behov. För mer information kontakta Eva Medin
Workshop om att ge feedback: Varför, när och hur?
Kontaktperson: Anna Ekman, Språkverkstaden vid Biblioteket
Har du någonsin känt dig överväldigad av alla krav på svar från dina studenter? Undrar du om de läst dina väl formulerade kommentarer och förslag? Eller om du helt enkelt har studenter som inte förstår hur man använder feedback, och vem ska i så fall lära dem det?
I denna workshop kommer vi att använda våra samlade erfarenheter för att hitta anledningar till att börja eller fortsätta ge feedback. Vi kommer också att titta på när du ska använda feedback i ditt dagliga arbete och kurser för att göra skillnad. Slutligen kommer jag att föreslå sätt att kommunicera feedback i olika situationer för att utveckla motivation och lärande.
Teoretisk bakgrund till denna workshop är Hattie, Dylan och Dweck som alla fokuserar på utbildning tillsammans med metoder för coachning från områdena business och sport.
OBS: Denna workshop kan bokas för enskilda institutioner/lärarlag och därmed anpassas efter specifika behov. För mer information kontakta Anna Ekman.
Workshop om muntlig kommunikation samt presentationsförmågor
Kontaktperson: Johanna Persson, Språkverkstaden vid Biblioteket
Denna workshop är en introduktion till muntlig kommunikation samt presentationsförmågor. Vi diskuterar vad som behöver beaktas vid en muntlig presentation inför grupp. Vilka positiva och negativa faktorer som påverkar en presentation? Hur för du fram ditt budskap på bästa sätt? Denna session täcker också de olika delarna av en typisk presentation och hur man organiserar innehållet. Vidare diskuteras olika vanliga presentationshjälpmedel och hur de kan/bör användas.
OBS: Denna workshop kan bokas för enskilda avdelningar/grupper och därmed anpassas efter specifika behov. För mer information kontakta Johanna Persson.
Retoriskt skrivande
Kontaktperson: Anna Ekman, Språkverkstaden vid Biblioteket
I akademiskt språk strävar vi ständigt efter saklighet och formalitet, men hur ofta skriver vi retoriskt med syfte att övertyga? Kanske oftare än vi ofta tror. Därför kommer vi på denna workshop lägga fokus på retoriskt skrivande, alltså hur vi för fram våra argument i texttyper som förslag, ansökningar, yrkanden och diskussioner.
Ni kommer få en kort introduktion till retorikens grund följd av exempel på det språk som hör till de olika retoriska argumenten Ethos (trovärdighet) Logos (förnuft) och Pathos (känsla). Jag hoppas att ni har med egna texter att bearbeta med olika syften. Innan vi avslutar får ni en chans att analysera de påverkansfaktorer vi möter och se vilken effekt de kan ha på din text.
OBS: Denna workshop kan bokas för enskilda institutioner/lärarlag och därmed anpassas efter specifika behov. För mer information kontakta Anna Ekman.
Abstrakt skrivverkstad
Kontaktperson: Eva Medin, språkspecialist, Kommunikationsavdelningen
Denna interaktiva workshop presenterar verktyg för att skriva ett abstrakt för en vetenskaplig/vetenskaplig text.
OBS: Denna workshop kan bokas för enskilda avdelningar/grupper och därmed anpassas efter specifika behov. För mer information kontakta Eva Medin
Peer review-session med särskilt fokus på tydlighet
Kontaktperson: Eva Medin, språkspecialist, Kommunikationsavdelningen
Denna interaktiva workshop hjälper oss att tänka på att kommunicera komplexa idéer genom tydligt språk. Vi kommer att titta på varandras texter och överväga skrivandet på stycke- och meningsnivå samt titta på tydlighet i meningar.
OBS: Denna workshop kan bokas för enskilda avdelningar/grupper och därmed anpassas efter specifika behov. För mer information kontakta Eva Medin
First Page Concept: Finansieringsansökningar
Kontaktperson: Stefan Permanto, Forskningsrådgivare, Grants and Innovation Office
Denna workshop fokuserar på presentationen av centrala argument i en ansökan om forskningsmedel. Workshopen består av två delar. I den första delen presenteras verktyg och övningar för finansieringsansökningar. Den andra delen består av en gemensam diskussion om resultatet av övningarna där alla deltagare får återkoppling på några av de centrala argumenten i sin text.
OBS: Denna workshop kan bokas för enskilda avdelningar/grupper och därmed anpassas efter specifika behov. För mer information kontakta Stefan Permanto.
Högskolans skrivretreat
Academic Communication och Grants and Innovation Office arrangerar regelbundet skrivretreater för högskolans forskare.
Syftet är att ge forskare möjlighet och coachning för att få mycket skrivande gjort. Skrivretreaten kommer att bestå av två eller tre heldagar med helpension. Forskarna som deltar får möjlighet att ta del av en fördjupad upplevelse, nära naturen, där du kan skriva utan distraktioner. Du får tillgång till professionell utveckling i engelska och akademiskt skrivande genom workshops och genom individuella bokningsbara coachande samtal. Retreaten blir också ett utmärkt tillfälle för högskolans forskare från olika ämnesområden att träffas. Du kan använda tid och stöd till att skriva vad du vill, till exempel artiklar för vetenskapliga tidskrifter, konferensbidrag eller ansökningar om forskningsmedel.
Resurser
Resurser vid högskolan
- Svensk-engelsk ordlista
- Engelska språkrekommendationer
- Workshoppar och aktiviteter från språkpedagogiskt stöd på biblioteket
- Akademiskt språk
- Skriva mejl på engelska: tips, verktyg och fraser
- Att skriva kortfattat
Externa resurser
- Academic Writing in English, Lund University
- Purdue Online Writing Lab, Purdue University
- Writing Guide from Blekinge Institute of Technology, Kristianstad University, Linnaeus University and Umeå University
- Academic Phrasebank, University of Manchester
- Academic Writing Resources from ECHER, Early Career Higher Education Researchers
- Sketch Engine for Language Learning, examples, collocations and thesaurus