Rutin för hållbarhetskrav vid inköp till Högskolan i Borås (M17.3)
Mål
Målet med rutinen är att Högskolan, där så är möjligt, alltid ska ställa relevanta hållbarhetskrav i samband med inköp och därmed bidra till en hållbar utveckling.
Ansvar
Ansvaret för att hållbarhetskrav ställs vid inköp i enlighet med denna rutin följer Högskolans delegationsordning, det vill säga den som har delegation att besluta om inköpet ansvarar även för att hållbarhetskrav ställs.
Som stöd för att ställa hållbarhetskrav finns upphandlare och handläggare för hållbar utveckling.
Definitioner
Ramavtal
Befintligt avtal avseende vara eller tjänst. Ramavtal kan vara tecknat av Högskolan, Göteborgs Universitet, Kammarkollegiet eller annan samarbetspartner. Kammarkollegiet och Göteborgs universitet utgår i sina upphandlingar från upphandlingsmyndighetens hållbarhetskriterier och EU-kommissionens databas för miljökrav för majoriteten av de upphandlade ramavtalen.
Läs mer om de ramavtal som högskolan ska använda sig av
Upphandling
Förfarande i enlighet med Lagen om offentlig upphandling. Inköp där det inte finns befintligt avtal eller ramavtal.
Avrop
Nyttjande av befintligt ramavtal där det i avtalet anvisas en leverantör.
Förnyad konkurrensutsättning
Nyttjande av befintligt ramavtal där inköp genomförs genom förfrågan till flera, i avtalet, anvisade leverantörer.
Direktupphandling
Inköp som inte omfattas av ett befintligt avtal eller ramavtal och värdet av inköpet är mellan 1 – 700 000 SEK.
Livscykelperspektiv
Miljöpåverkan under hela produktens/tjänstens livscykel, från utvinning av råvaror till avfallshantering.
Miljöpåverkan under hela produktens/tjänstens livscykel, från
utvinning av råvaror till avfallshantering.
Beskrivning/Genomförande
Hållbarhetskrav vid upphandling
Vid upphandling tar beställaren fram underlag för hållbarhetskrav i samarbete med upphandlare. Hållbarhetskrav och utvärderingskriterier i anbuden ska granskas och utvärderas av beställare och upphandlare.
Högskolan ska som lägst ställa krav på att miljöpolicy och att ett aktivt arbete med miljöförbättrande åtgärder, relevant för företagets organisation och miljöpåverkan, ska kunna uppvisas.
I upphandlingsunderlag ska länkar till webbsidorna "Mål för hållbar utveckling, internationalisering, samverkan och jämställdhet" och "Policy för hållbar utveckling" anges:
Vid kravställande ska miljöpåverkan under produktens eller tjänstens hela livscykel beaktas i den mån det är tillämpligt.
Avtal ska upprättas som möjliggör uppföljning av ställda krav.
Hållbarhetskrav vid avrop
Inom ett ramavtal kan det finnas mer miljövänliga och hållbara produkter. Dessa ska i första hand väljas vid inköp till högskolan.
Hållbarhetskrav vid förnyad konkurrensutsättning
Vid en förnyad konkurrensutsättning finns ibland möjlighet att ställa högre hållbarhetskrav än vad som ställdes vid den ursprungliga upphandlingen. Rekommendationen är då att använda upphandlingsmyndighetens ”krav på avancerad nivå” och EU-kommissionens databas för miljökrav.
Hållbarhetskrav vid direktupphandling
Även vid direktupphandling rekommenderas upphandlingsmyndighetens kriterier för varor och tjänster och EU-kommissionens databas för miljökrav till grund för kravställande.
Kravställande
Stöd för att utforma/formulera miljökrav och sociala krav finns på upphandlingsmyndighetens hemsida:
Upphandlingsmyndigheten tillhandahåller kriterier för att ställa miljökrav inom olika produktgrupper. Kriterierna och produktgrupperna finns på Upphandlingsmyndighetens hemsida om kriterier:
upphandlingsmyndigheten.se/kriterier/
Vid upphandling, avrop eller direktupphandling av varor eller tjänster som inte ingår i dessa produktgrupper ställs krav utifrån de av högskolans prioriterade miljö- och hållbarhetsaspektsområden som är relevanta för inköp; avfallshantering, energiförbrukning, kemikalieanvändning, koldioxidutsläpp samt resursanvändning.
Avvikelser och förbättringsförslag
En avvikelse är en händelse som strider mot denna rutin. Avvikelser och förbättringsförslag ska rapporteras visa mejl till Miljöledningssystemet:
Källa: Dokumentet Rutin för miljökrav vid inköp till Högskolan i Borås, M17.3, Dnr. 259-23 version 5
Beslutsdatum: 2023-11-01
Fastställd av: Förvaltningschef