Angelica Börjesson

Akademin för vård, arbetsliv och välfärd
— Institutionen för arbetsliv och välfärd

Telefonnummer: 033-435 4711

E-post: angelica.borjesson@hb.se

Signatur: AGBO

Jag är filosofie doktor och universitetslektor i offentlig förvaltning på Institutionen för arbetsliv och välfärd. 2019 disputerade jag vid Göteborgs Universitet på en avhandling om sjukförsäkringens idémässiga och institutionella förändring 1995–2015.

Mitt forskningsintresse kretsar i allmänhet kring välfärdspolitik, normativa perspektiv på byråkrati och offentlig förvaltning, relationen mellan byråkratin och demokratin samt olika konkurrerande kunskapsanspråk inom välfärdsinstitutioner. I synnerhet har min forskning fokuserat på det svenska socialförsäkringssystemet ur ett normativt och ideologiskt perspektiv. Under senare tid har min forskning även inriktat sig mot kritiska perspektiv på offentlig granskning av välfärdsbyråkratin, med fokus på mjukare former av granskning där sanktionsrättigheter saknas, och om och hur detta påverkar möjligheter till ansvarsutkrävande.

Innan jag började som universitetslektor och forskare på akademin för vård, arbetsliv och välfärd har jag varit verksam som utredare och forskare på Inspektionen för Socialförsäkringen. Jag har också suttit som referensperson i statliga utredningar om sjukförsäkringen.

Jag undervisar främst på Kandidatprogrammet i offentlig förvaltning och Magisterprogrammet i hållbar organisering och hälsofrämjande ledarskap inom vård och omsorg. Min undervisning fokuserar bland annat på offentlig granskning, ansvarsutkrävande inom och av offentliga institutioner, etik, politiska styrmedel, kvalitativ metod och teoriutveckling.

I media

  • Vad har hänt med sjukförsäkringen?  Reumatikervärlden 1/2020
  • Sjukförsäkringen: Förvaltningspodden avsnitt 3 2019
    Vad var det som hände med sjukförsäkringen under 00-talet? Var det alliansen som genomförde nyliberala reformer, eller har det djupare rötter än så?
    Medverkande: Angelica Börjesson, Ylva Norén Bretzer och Henrik Sandgren.