Susanne gjorde ett taktiskt val inför studierna till energiingenjör

Varför valde du att läsa Tekniskt basår?

– Jag saknade en del av de kurser som ingår i gymnasiet och som krävs för att vara behörig till energiingenjörsutbildningen.

Vad innebar basåret för dig när du skulle studera vidare?

– Utöver att det gav mig behörighet, så gav det mig bra förutsättningar för att gå en ingenjörsutbildning. Om jag inte hade behövt gå basåret och börjat direkt på ingenjörsutbildningen så hade det varit betydligt mer krävande och så mycket mer att lära sig på en och samma gång.

Hur är det att studera på basåret?

– Det är roligt om du gillar matematik, vilket jag gör, men det är också väldigt intensivt. Du bör vara beredd på långa dagar och att det är mycket kunskap som ska läras in under kort tid.

Vad är det bästa med basåret?

– På basåret fräschar du verkligen upp dina gamla kunskaper. Även om du redan har betygen för att kunna söka in till en ingenjörsutbildning, så kan jag rekommendera det för din egen skull, ifall det var längesedan du gick ut gymnasiet. Du får en bra grund att stå på.

Varför ska man studera på Högskolan i Borås?

– Jag har ingen annan högskola att jämföra med, men jag har intrycket av att Högskolan i Borås är lite mer "down to earth" än vad andra skolor är. Här finns ett bra bibliotek och atmosfären i skolan är behaglig.

Vad tycker du om Högskolan i Borås?

– Det är en bra högskola med kompetenta lärare som vill se studenterna lyckas.

Vilken är din favoritplats på campus?

– Oj… Det är nog biblioteket, då jag och mina klasskamrater spenderar mycket tid där. Sen är ju lunchrestaurangen Balder alltid uppskattad efter en lång föreläsning på morgonen! De har väldigt bra mat där för ett bra pris.

Hur är studentstaden Borås?

– Borås är en fin liten stad där man kan ta sig till det mesta genom att promenera.

Vad har du för tips till den som funderar på att söka till Tekniskt basår?

– Var säker på din sak innan du söker, det är ett tufft år som kräver din uppmärksamhet. Arbeta inte under tiden, då det är mer än ett heltidsjobb att plugga. Sikta högt i varje kurs, så har du mer att falla tillbaka på. Hitta den studieteknik som funkar bäst för dig. Var inställd på att det är du själv som ansvarar för din egen utbildning och självstudier är ett måste.

Vad gjorde du innan du började plugga på högskolan?

– Jag arbetade på en industri där man tillverkar hydraulikslangar till bilar, båtar och bussar.

Susanne Dahlby
Har studerat: Tekniskt basår
Studerar: Energiingenjör

Läs mer

Tekniskt basår omfattar ett års studier och ger behörighet i matematik, fysik och kemi, för att kunna följa naturvetenskapliga och tekniska utbildningar vid högskolor och universitet. Godkänt tekniskt basår ger garantiplats på ingenjörsutbildningar vid Högskolan i Borås.

Läs mer om Tekniskt basår, 60 förutbildningspoäng