Tekniskt basår – intensivt år som ger bra skjuts inför studierna till textilingenjör (Tekniskt basår för sökande till textilingenjörsutbildning)

– Jag saknade behörighet för att söka till textilingenjörsutbildningen som var min drömutbildning. Jag läste ekonomi på gymnasiet och fick varken fysik, kemi eller de matematiska kunskaperna med mig vilket utbildningen till textilingenjör kräver. Sen såg jag det som en bonus att det här basåret ger en garantiplats till just textilingenjörsutbildning.

Hur är det att studera på basåret?

– Studietiden på tekniskt basår är intensivt. Det är många kurser som ska klaras av på kort tid. Men samtidigt är det roligt just av den anledningen att du jobbar mot ditt mål och att du verkligen får betyg efter din prestation. Vår kemilärare sa till oss de första dagarna att "klarar du basåret så klarar du allt”. Det har jag levt på länge.

Vad är det bästa med basåret?

– Det finns mycket bra med basåret, men det bästa är nog att du kommer igång med studierna innan din kommande utbildning. Jag hade själv inte studerat på några år innan jag började på basåret och för mig var det skönt att jag efter basåret var förberedd på vad som väntade med de fortsatta studierna. 

Varför ska man studera på Högskolan i Borås?

– Högskolan i Borås erbjuder både lärorika och roliga program och kurser. Du får möjlighet att utvecklas som individ både i skolan och utanför. Men framförallt är det en riktigt bra högskola som erbjuder erfarenheter för framtiden.

Vad tycker du om Högskolan i Borås?

– Högskolan i Borås har en bred variation av program, kurser och föreningsliv. Med andra ord så har den en del av allt. Det är en fantastisk högskola med många bra lärare och roliga föreningar. Det finns alltid något att hitta på, är det inte sittningar med studentkåren så är det tävlingar i högskolans lokaler och en massa fler roligheter.

Vilken är din favoritplats på campus?

– Labben i Textilhögskolan utan tvekan!

Hur är studentstaden Borås?

– Studentkåren i Borås har en riktigt rolig introduktion för alla nya studenter som erbjuder allt från ”Pubcrawl” till båtbygge i ån Viskan som flyter genom centrum. Föreningslivet på högskolan är brett. Borås har en rad mysiga caféer som är perfekta platser om du vill sitta och plugga eller bara ta en kaffe.

Vad har du för tips till den som funderar på att söka till Tekniskt basår för sökande till textilingenjörsutbildningen?

– Sök! Även om det är tufft vissa perioder så är det så värt det när du sedan börjar på Textilingenjörsutbildningen som erbjuder så mycket roligt, allt från handarbete i väveriteknik till kurser inom fiber- och garnteknologi. Du får lära sig så otroligt mycket om textilier som du tidigare inte visste.

Vad gjorde du innan du började plugga på högskolan?

– Då var jag ute och reste runt i Sydostasien, rekommenderas starkt! När jag kom hem arbetade jag ett tag innan jag hittade drömutbildningen här. 

Emelie Unnersjö
Har studerat: Tekniskt basår för sökande till textilingenjörsutbildning
Studerar nu: Textilingenjörsutbildning

Läs mer

Läs mer om Tekniskt basår, 60 förutbildningspoäng.

Efter avslutat och godkänt basår ges garantiplats (25 platser) till Textilingenjörsutbildning, 180 hp, på Textilhögskolan.

Läs mer om Textilingenjörsutbildning, 180 hp.

Text och foto: Solveig Klug

Publicerades: 2020-02-26