Eva gick från undersköterska till enhetschef (Vård- och omsorgsadministration 1)
Direkt efter det första vikariatet 2015 fick hon frågan om ett nytt vikariat som administratör, denna gång på en annan enhet inom kommunen. Cheferna där var så nöjda med Evas jobb och tyckte att hon skulle börja studera för att kunna söka tillsvidareanställningen som krävde utbildning. Sagt och gjort, 2016 började Eva på utbildningen Vård & Omsorgsadministration 1, 30 hp, vid Högskolan i Borås.
– Jag minns att jag var så skraj när jag kom till kursstarten, jag hade ju aldrig pluggat på högskola och visste inte alls hur det var. Jag tog ett klokt beslut när jag direkt hoppade på en introduktionskurs i akademiskt skrivande och att kunna ge feedback, vilket var väldigt bra. Den gav mig en trygghet som jag haft med mig under hela utbildningen, säger Eva Kallin.
Hon fick mersmak av att plugga, likaså av att jobba som administratör. Nu ett antal kurser senare är hon redo att skriva uppsats i den avslutande kursen i vård och omsorgsadministration. Tillsammans med studiekamraten Anna Seidemar ska hon göra en litteraturstudie om glädje i ledarskapet och vilka faktorer som har betydelse för första linjens chefer inom vård och omsorg. Numera vet hon själv vad det innebär att vara chef. Våren 2019 fick hon under några månader chansen att gå in som tillförordnad chef på den centrala hemtjänsten i Ulricehamn och i september samma år tillträdde hon tjänsten som enhetschef för äldreboendet Ekero i Gällstad. På boendet vårdas äldre med somatiska (fysiska) besvär och dementa, som bor i speciella lägenheter. Antalet medarbetare är drygt 50 personer och två enhetschefer.
– När jag var administratör såg jag att det här med stöd är viktigt för att orka som chef. Inte mängden stöd, utan att chefen får rätt stöd. Vi vill ta reda vad det är som gör att chefer blir utbrända, inte orkar. Det är ett stort tryck på chefsrollen att kunna hantera både medarbetare, anhöriga och boende. Du förväntas lösa och fixa allt, ansvar för att ha igång verksamheten, samtidigt som du ska hinna hålla löne- och medarbetarsamtal med alla. Jag har 28 medarbetare.
Vad har utbildningen gett dig?
– En helhetssyn, skulle jag säga. Det har min chef sagt också, att jag har fått en ökad helhetssyn. En av kurserna som jag gillade lite extra handlade om hälsoekonomi, den har jag haft jättemycket nytta av. Kursen gav mig ett annat perspektiv på hela verksamheten, vilka ska behandla, vem ska behandlas, hur mycket pengar har vi, med mera. Jag har också hunnit med att läsa kursen Ledarskap för äldreomsorgens chefer. Jag kan inte riktigt ta på vad den har gett, men den innehåller bitar som vi alltid träffar på, så den var nyttig. Tyngre var metodkursen som vi läst precis nu, den var tuff. Men generellt sett har utbildningen gett mig otroligt mycket.
Hur ser du på ditt yrkesliv framöver?
– Jag tänker att jag jobbar på nu ett tag som enhetschef och sedan får vi se. Jag kan tänka mig att läsa någon mer utbildning, så att jag tar min kandidatexamen. En dröm jag har är att själv bli lärare och hålla en kurs någon dag.
Du har arbetat 100 procent parallellt med din utbildning, hur har det gått?
– Det har varit mycket emellanåt, inte minst sedan jag blev chef, men barnen är utflugna och jag har kunnat växla min semester. Jag har också fått möjlighet att läsa en viss del på arbetstid, vilket har underlättat såklart. Jag gillar att ha mycket att göra så det har gått bra.
Text: Henrik Grönberg
Foto: Privat