Inkluderande och hållbar internationalisering för studenterna på sjuksköterskeprogrammet
Genom Nordkvist-nätverket har ett samarbete mellan sjuksköterskeutbildningar i hela Norden ägt rum i över 30 år. För ungefär ett år sedan gick Högskolan i Borås samman med två andra lärosäten i nätverket, UCL (University College) i Danmark och UiA (Universitetet i Agder) Kristiansand, Norge, för att samverka särskilt kring digitala utbyten.
I slutet av mars deltog Caroline Alfredsson, universitetsadjunkt på Akademin för vård, arbetsliv och välfärd, tillsammans med sjuksköterskestudenterna Sofia Fors och Linnea Fridén Larsson, på en workshop i Kristiansand, Norge. Workshoppen syftade till att utveckla det digitala utbyte som lärosätena haft under tidigare terminer, men också till att diskutera hur man som student kan känna sig trygg när man väl åker i väg på fysiska utbyten.
- Det var viktigt att få studenternas synpunkter och reflektioner för att se vad som fungerat bra och vad som kan bli bättre för att få än mer givande och engagerande utbyten i framtiden, säger Caroline.
Enligt henne blev workshopen också ett tillfälle att stärka banden med kollegorna i Danmark och Norge och att samarbetet bara växer för varje gång de ses. Caroline förklarar vidare varför internationalisering i vårdutbildningar är så viktigt.
- Vården idag är global och att möta patienter från olika kulturer är mer regel än undantag. Vi behöver ge våra studenter de verktyg de behöver för att kunna möta varje människa med förståelse och professionalitet – och där spelar internationalisering en jättestor roll.
Hon menar att genom internationella möten får studenter chansen att reflektera över olika sätt att tänka kring hälsa, sjukdom och vård. Men att det också handlar om personlig utveckling och att våga ta sig an nya situationer, kommunicera även när det finns språkbarriärer, vara flexibel och lösningsfokuserad. Internationalisering ger också en inblick i globala hälsoutmaningar, som antibiotikaresistens eller ojämlik vård. Det skapar ett bredare perspektiv på vård och hälsa.
- Men vi vet att alla studenter inte har möjlighet att resa. Därför är det bra att det idag finns alternativ som digitala utbyten eller att vara "buddy" åt en internationell student här hemma. För mig handlar det i grunden om att ge våra studenter en trygghet i sin yrkesroll, en förståelse för andra och en nyfikenhet på världen, säger Caroline.
Givande dagar när studenterna utbytte erfarenheter
Workshoppen pågick under två heldagar på campus i Kristiansand men gav även tillfälle för praktisk erfarenhet. Studenten Sofia berättar vad de fick göra under resan till Norge.
- Vi fick besöka Universitetet i Agder där vi mötte både norska och danska sjuksköterskestudenter. Vi pratade mycket om utbyte och hur man ska göra för att alla ska känna sig trygga i det. Vi fick även chansen att följa med varsin norsk student till deras praktikplats en halvdag, för att se hur sjukvården i Norge är, och kunna jämföra den med svensk sjukvård.
Sofia och Linnea berättar vidare att de under workshoppen bidrog med det svenska perspektivet till diskussionerna, om deras upplägg för sjuksköterskeprogrammet i Borås, vilka likheter och skillnader det finns länderna emellan, och deras syn på hur utbyten kan ske. Båda tyckte det var jättekul och givande att få göra resan till grannlandet.
- Vi fick se och göra en hel del och det var så intressant att se vad sjuksköterskorna gjorde annorlunda i Norge jämfört med i Sverige. Det var givande på så många plan och jag har fortfarande kontakt med några av de danska och norska studenterna, säger Linnea.
Hon konstaterar att internationella utbyten är en fantastisk möjlighet.
- Det är en otroligt bra erfarenhet och en resa för livet. Det är något jag verkligen tror att man inte ångrar att man gör. Det är en möjlighet att få se andra länder, hur de fungerar, och att lära sig av varandra.
Sofia instämmer och rekommenderar starkt utbyten även för sina klasskamrater.
- Man växer så mycket som person av att få se och lära sig nya saker och speciellt i andra länder med en annan kultur och livsstil. Jag tror att man får en större bild av att vara sjuksköterska och en annan förståelse och inblick i hur både vård och bemötande kan se ut beroende på vart i världen du är.
Framöver ska Sofia och Linnea träffa de norska och danska studenterna igen, via ett zoom-utbyte, för att prata mer om utbildningen och dela erfarenheter och idéer, framtida kollegor emellan.
Text och bild: Sara Lundgren
Publicerades: 2025-04-28