Genvägar
.
Hoppa till huvudinnehålletVad roligt att du vill söka till oss på Högskolan i Borås! Här hittar du svar på vanliga frågor om bland annat viktiga datum, ansökan och studieval inför dina studier.
Vi har inte någon utbildningskatalog, men vi har en inspirationsbroschyr som du kan få hemskickad. Den innehåller en översikt över våra utbildningar och även information om hur högskolestudier går till, hur studentlivet i Borås är och hur du som student hittar boende.
Ja, för dig som är intresserad av att studera på Högskolan i Borås erbjuder vi Inspirationsdagarna, där du får möjlighet att ta del av information om våra olika utbildningsområden. Datum och mer information om Inspirationsdagarna 2026 kommer att publiceras inom kort.
Vad tråkigt att höra!
När du inte tackar ja till din plats stryks du från utbildningen och platsen går till en annan student. På antagning.se kan du göra en sen anmälan om utbildningen fortfarande är öppen för det. Då kan du fortfarande bli antagen till utbildningen om det finns platser kvar. Vi håller tummarna!
Om du behöver hjälp med din anmälan eller har fler frågor kan du kontakta Antagningsfunktionen.
Det är enkelt att komma i kontakt med våra studie- och karrirärvägledare.
Du kan ringa, maila eller boka tid via ett formulär. Här finns kontaktuppgifter.
Lycka till!
Så här räknar du högskolepoäng (hp).
1 års studier på heltid = 60 högskolepoäng
1 termins studier på heltid = 30 högskolepoäng
Kandidatexamen, 3 år = 3 x 60 = 180 högskolepoäng
Observera: 1 veckas heltidsstudier motsvarar inte automatiskt 1,5 högskolepoäng. Hur många högskolepoäng en kurs motsvarar bestäms utifrån arbetsinsatsen som normalt krävs för att uppnå kursens mål - vissa kurser kan anses kräva en stor arbetsinsats och andra en mindre.
Det krävs olika insatser beroende på hur länge sedan du avbröt dina studier och på vilket sätt det gjordes. Kontakta studievägledningen för att få veta vilken insats som krävs i just ditt fall. Kontaktuppgift till studie- och karriärvägledningen.
Om du har anmält avbrott eller fått beviljat studieuppehåll ska fylla i ett webbformulär för att återanmäla din till din utbildning. Läs mer på webbsidan för återkomst till studier efter uppehåll.
En del av våra utbildningar och kurser går att söka efter sista ansökningsdag. Du ser vilka som fortfarande är öppna under respektive utbildning på webben. Se alla utbildningar här.
Du kanske har flera intressen och vacklar mellan olika områden du vill studera. På Högskolan i Borås finns många utbildningar där du t.ex. kan kombinera ekonomi med ingenjörsyrket. Eller varför inte textil med produktutveckling?
Våra studievägledare kan hjälpa dig att välja en utbildning som passar just dig och dina intressen. Du kan ringa, maila eller boka tid via ett formulär. Här finns kontaktuppgifter.
Lycka till!
Högskolan i Borås erbjuder många sätt att ta sig utomlands som student. I vissa av våra utbildningar ingår så kallade valbara terminer då man kan plugga kurser i ett annat land. Det finns också möjlighet att göra praktik eller skriva uppsats utomlands.
Du kan läsa mer på våra webbsidor för utlandsstudier. Där hittar du också kontaktuppgifter till våra internationella koordinatorer som har koll på vad som går att göra för just den utbildning du vill läsa eller redan läser. Lycka till!
För att kunna besvara denna fråga, behöver vi lite mer information. Enklast är att du kontaktar våra studie- och karrirärvägledare.
Du kan ringa, maila eller boka tid via ett formulär. Här finns kontaktuppgifter.
Lycka till!
Har du tidigare studier eller kunskaper från yrkeserfarenhet som du tycker motsvarar utbildning vid Högskolan i Borås kan du ansöka om tillgodoräknande.
Till många utbildningar måste du styrka behörighet genom dokument/intyg. Vilken behörighet som behöver styrkas beror på vilken utbildning du sökt. Du finner information om behörighet under rubriken ”Förkunskapskrav” på respektive utbildnings presentationssida. Du når även presentationssidorna via inloggning på antagning.se.
Här kan du läsa om hur man laddar upp dokument
Har du frågor som rör din komplettering eller din anmälan kontakta antagningsfunktionen på Högskolan i Borås.
Om du inte har möjlighet att ladda upp dokument läs om du inte kan ladda upp på antagning.se Skicka inte in betyg och/eller legitimation i original!
Om du inte kommer att påbörja dina studier som du tänkt så är det bra om du kontaktar oss och lämnar återbud så snart som möjligt. På så sätt kan vi erbjuda din plats till en annan student.
Meddela vilken utbildning du planerat att studera. Du behöver inte ange varför du inte längre vill ha din plats.
Akademin för textil, teknik och ekonomi
E-post: a1@hb.se
Telefon: 033-435 4011 (telefontid kl.10:00-12:00)
Akademin för vård, arbetsliv och välfärd
E-post: a2@hb.se
Telefon: 033-435 4012 (telefontid kl.10:00-12:00)
Akademin för bibliotek, information, pedagogik och IT
E-post: a3@hb.se
Telefon: 033-435 4013 (telefontid kl.10:00-12:00)
Akademin för bibliotek, information, pedagogik och IT
E-post: a3@hb.se
Telefon: 033-435 4013 (telefontid kl.10:00-12:00)
Akademin för polisiärt arbete
E-post: polisutbildning@hb.se
Telefon: 033-435 4014 (telefontid kl 10:00-12:00)
Om du inte vet vilken akademi som ger utbildningen, så kan du mejla kommunikation@hb.se
Måste jag göra högskoleprovet för att komma in på min utbildning?
Högskoleprovet kan öka dina chanser att komma in på din utbildning. Men även om du gör högskoleprovet måste du uppfylla behörighetskraven för utbildningen. Högskoleprovet är endast ett sätt att konkurrera och öka sina chanser om en plats. Kolla in tidigare terminers antagningsstatistik.
Och om du vill göra högskoleprovet kan du läsa mer om det på vår webb.
Om din arbetslivserfarenhet ska räknas med vid antagning, måste du ladda upp intyg på antagning.se.
Alla dokument som är godkända av antagningsenheten sparas och den arbetslivserfarenhet som registreras ligger kvar i systemet. Arbetslivserfarenheten blir medräknad i urvalet.
När du söker en utbildning hos oss så kommer du se att varje utbildning har en studieort angiven. I bland står det en ort, men det kan även stå distans eller ortsoberoende.
Här kan du läsa mer om vad de olika begreppen innebär.
Ort
Anger var du kommer att genomföra dina studier. Vi erbjuder studier på våra campus i Borås, Varberg och Skövde. Den här utbildning genomförs huvudsakligen fysiskt på campus, men vissa moment kan göras på distans.
Ortsoberoende
När en utbildning är ortsoberoende så innebär det att inga fysiska träffar, kommer att äga rum. Man träffas endast online eller via dator.
Distans
Utbildningen ges huvudsakligen på distans, men kan innehålla träffar – både obligatoriska och icke-obligatoriska.
Obligatoriska träffar på campus
När en utbildning har obligatoriska träffar på campus innehåller examinerande moment/examinationer, som krävs för att man ska få godkänt på kursen.
Obligatoriska träffar på distans
Innehåller examinerande moment/examinationer, som krävs för att man ska få godkänt på kursen.
På Yrkeshögskolan utbildar du dig till ett yrke, på högskolan utbildar du dig för en bransch.
Det handlar om lite olika skillnader. Till att börja med är ofta högskoleutbildningar 2-5,5 år medan yrkeshögskoleutbildningar oftast är 1-2 år.
När det gäller innehåll så är högskoleutbildningar ofta breda, innehåller både beprövad erfarenhet och aktuell forskning och ger möjlighet till både jobb och vidare studier som t.ex. masterutbildningar. Högskoleutbildningar anordnas av högskolor och universitet och genomförd utbildning leder till högskoleexamen/kandidatexamen/yrkesexamen/magisterexamen/masterexamen.
Yrkeshögskoleutbildningar är mer praktiskt inriktade, innehåller mer praktik och leder till ett specifikt yrke. Yrkeshögskoleutbildningar anordnas av privata företag, kommuner, landsting och högskolor i samverkan med arbetslivet och leder till yrkeshögskoleexamen eller kvalificerad yrkeshögskoleexamen. En del yrken kan man bara utbilda sig till på högskola eller bara på yrkeshögskola medan en del yrken går att utbilda sig till både på högskola och yrkeshögskola.
Statistik över antagningspoäng och hur många som kommit in på en utbildning hittar du på UHR:s hemsida. Till UHR.se
Fyll i vilken antagningstermin du vill se statistik för, och klicka i Urval 2 för att få de senaste uppdateringarna.
Du som vill börja plugga till hösten 2025 kan söka utbildningar mellan 17 mars-15 april.
Du ansöker på antagning.se
Du som är ny student behöver registrera dig på din utbildning. Du kan registrera dig under en särskild period, information om aktuella datum får du via e-post.
Fler datum hittar du på webbsidan Viktiga datum.
Om du inte har kommit in på en utbildning (d.v.s. blivit struken från utbildningen) kan du logga in på Antagning.se och kontrollera om du har fått information om din strykning. Du kan även kontakta antagningsfunktionen på Högskolan i Borås (ange alltid anmälningsnummer, alternativt personnummer vid e-post-kontakt).