Ämnen och kontaktpersoner
På Högskolan i Borås har du möjlighet att studera på forskarnivå inom fem områden; Bibliotek och informationsvetenskap, Människan i vården, Forskarskolan i Resursåtervinning samt Forskarskolan i Textil och mode (vetenskaplig och konstnärlig grund). Knutna till dessa fem områden finns totalt sex olika forskningsämnen. För varje ämne finns en allmän studieplan som reglerar utbildningens innehåll och upplägg.
För studie- och utbildningsrelaterade frågor kontaktar du den studierektor som ansvarar för ditt område.
Biblioteks - och informationsvetenskap
Forskarutbildningen bedrivs inom området biblioteks- och informationsvetenskap, som omfattar behandling av meningsbärande information i vid bemärkelse och hur denna kan ordnas, göras sökbar och tillgänglig samt förmedlas med olika tekniker och informationstjänster.
Forskningen behandlar förutsättningar och metoder för enskilda och verksamheter att få tag i önskad/relevant information för olika aktiviteter, för utbildning och för bildning eller upplevelser. Området fokuserar på såväl biblioteks- och informationstjänster som hur individer, verksamheter eller organisationer söker, använder och får tillgång till information. Förutsättningarna studeras på såväl mikro- som makronivå och innefattar också kulturpolitiska och informationspolitiska aspekter.
Forskningsmiljön inom biblioteks-och informationsvetenskap i Borås omfattar följande mer specifika delområden/forskargrupper:
- Informationspraktiker och digitala kulturer (bl a informationssökning, informationsanvändning, och strategisk informationshantering)
- Kunskapens infrastrukturer (inklusive bl a kunskapsorganisation, IR bibliometri och information management)
- Kultur, bibliotek och politik (inklusive läsforskning, kultur- och informationspolitik)
- SMS – Social media studies
Kontaktperson och studierektor: Ola Pilerot
Forskningshandläggare: Anette Trennedal
Resursåtervinning
Resursåtervinning omfattar utveckling av tekniska metoder för att förädla och återvinna resurser – energi och material – från avfall eller restprodukter för att möjliggöra en omställning till en cirkulär ekonomi i samhället. Förutom tekniska metoder ingår också forskning om beteendeaspekter kopplade till samhälleliga lösningar vid återvinning av resurser.
Forskningsmiljön är flervetenskaplig med följande inriktningar:
- Bioteknik
- Kemiteknik
- Polymerteknik
- Textilteknik
- Energiteknik
- Resurshantering
Studierektor och kontaktperson för Resursåtervinning: Päivi Ylitervo
Forskningshandläggare: Carina Kauppi
Textil- och Modedesign
För vår forskarutbildning Textil- och modedesign ligger fokus på att, såväl teoretiskt som praktiskt, fördjupa förståelsen för samspelet mellan analys och syntes i designprocessen som grundval för utveckling av designmetodik, designtekniker och designprogram och förutsätter en praktikbaserad ansats; för design genom design.
Utvecklingen av metodik, program och tekniker förutsätter kritiskt experimentellt konstnärligt arbete. En fördjupad förståelse för uttrycksfullheten i material, tekniker och tänkt användning förutsätter på samma sätt experimentellt konstnärligt arbete.
Utbildningen fokuserar på konstnärlig designforskning inom området textil och mode där det finns möjlighet att inrikta sig på:
- textildesign; att utveckla, fördjupa och kritiskt belysa den konstnärliga grunden för design som verksamhet och hantverk med inriktning mot uttrycksfullheten i textila material och tekniker så som de bygger och uttrycker textila produkter och miljöer,
- modedesign; att utveckla, fördjupa och kritiskt belysa den konstnärliga grunden för design som verksamhet och hantverk med inriktning mot uttrycksfullheten i plagget så som det klär och uttrycker människor,
- textil interaktionsdesign; att utveckla, fördjupa och kritiskt belysa den konstnärliga grunden för design som verksamhet och hantverk med inriktning mot uttrycksfullheten i användningen av textilier så som den definierar och uttrycker textila produkter och miljöer.
Studierektor och kontaktperson för Textil & Mode: Eva Gustafsson
Forskningshandläggare: Petri Granroth
Textilt management
Forskarutbildningen Textilt management är flervetenskapligt ämne och hämtar sin kunskapsbas från områden som företagsekonomi, sociologi och industriell ekonomi, och ämnen inom dessa som adresserar fenomen som är angelägna för textilindustrin.
Inom Textilt management studeras fenomen som, i vid betydelse, kan kopplas till en eller flera delar av den textila värdekedjan. Ämnen som management, logistik, marknadsföring och konsumentbeteende kan utgöra teoretisk utgångspunkt för studier av social och miljömässig hållbarhet, material- och produktutveckling och entreprenörskap inom det textila fältet.
Kännetecknande för en filosofie doktor och licentiat i Textilt management är att hen har fördjupade kunskaper i lednings-, marknads- och organisationsfrågor som aktualiserats av samhällets krav på hållbarhet, och den alltmer avancerade materialutveckling som främjar textila innovationer och skapar ett ökat användningsområde för textila material. Hen har vidare utvecklat ett förhållningssätt till den textila värdekedjan som är hållbart i ett längre perspektiv, både ur ett miljö- som ett socialt avseende.
Studierektor och kontaktperson för Textil & Mode: Gabriella Wulff
Forskningshandläggare: Petri Granroth
Textilteknologi
Forskarutbildningen Textilteknologi är multidisciplinär till sin natur och kombinerar olika vetenskapliga discipliner med många applikationsområden. Textilteknologi spänner från välkända tillämpningar i kläder och inredning till avancerade tekniska produkter.
Forskningen inom textilteknologi vid Högskolan i Borås är därför kännetecknad av att skilda teknologier tas i anspråk för samhälls- och industrirelevanta applikationer där typiskt avancerade och smarta material och nya processer är centrala teman.
Kännetecknande för en teknologie doktor och licentiat i Textilteknologi är att hen har fördjupade kunskaper i nya, avancerade smarta/funktionella textila material och dess tillämpningar. Hen har vidare utvecklat ett förhållningssätt till materialutveckling och materialanvändning som är hållbart i ett längre perspektiv, både ur ett miljö- som ett socialt avseende.
Studierektor och kontaktperson för Textil & Mode: Maria Persson
Forskningshandläggare: Petri Granroth
Vårdvetenskap
Forskarutbildningen inom forskningsområdet Människan i vården bedrivs inom ämnet vårdvetenskap. Området Människan i vården förankras teoretiskt inom humanvetenskap, och en helhetssyn på människor som vårdas eller arbetar inom vård i olika vård- och omsorgsverksamheter. Perspektivet bygger på en människosyn där det finns både vilja och förmåga att reflektera över hur en god och välfungerande vård ska utformas. Den humanvetenskapliga förankringen handlar om det angelägna och meningsfulla i att människan både kan ge och själv behöva vård under olika perioder av livet. Forskningsintresset riktas mot frågor som studerar mänskliga aktiviteter inom olika vårdverksamheter, inte bara som patient, närstående eller vårdare, utan också som chef, medarbetare eller vårdyrkesstudent. Vårdvetenskap förstås som en professionsneutral akademisk vetenskap och teoretiskt ämne som grundar sig i ett tydligt patientperspektiv som grund för vårdandet. Begreppet vårdande förstås som en djupare dimension av vård, riktat mot ansvar och omsorg om den människa som är utsatt, sårbar och i behov av vård och syftar till att stödja och stärka hälsa och välbefinnande.
Den vårdvetenskapliga forskning som bedrivs vid Högskolan i Borås har resulterat i en gedigen kunskapsbas som bland annat rör existentiella frågor och vårdande, mänskliga erfarenheter av ohälsa, sjukdom, rätten till hälsa, utövande av en vårdprofession, reflektionens betydelse för lärande, beslutsfattande, bedömning, kommunikation, vårdande samtal och möten samt med vårdmiljöers betydelse.
Inom forskarutbildningen sker kontinuerlig handledning av doktorand med stöd av huvudhandledare och bihandledare. Forskarutbildningen består också av forskarutbildningsveckor där seminarier och forskarutbildningskurser ingår. Akademins forskargrupper deltar aktivt i forskarutbildningen och varje doktorand erbjuds tillhöra en forskargrupp.
Studierektorer och kontaktpersoner för Människan i vården: Laura Darcy
Forskningshandläggare: Daniel Kristiansson
För generell information om högskolans forskarutbildningar vänligen kontakta forskarutbildningssamordnare, Hanna Kantola.