Utbildningen gav en bättre förståelse för att bedöma svårt sjuka patienter
– Utbildningen innebar en fördjupning av de kunskaper som jag redan hade som sjuksköterska. Den gav mig en bättre förståelse för att bedöma svårt sjuka patienter och jag lärde mig förstå hur kroppen reagerar vid kritisk sjukdom. Vi fick bland annat lära oss att minska riskerna för patienterna under vårdtiden, eftersom intensivvård innebär stora risker för patienterna, säger hon och fortsätter:
– Alla kurser var intressanta och gav en bra förberedelse för arbete inom intensivvården. Lärarna var engagerade och gjorde undervisningen rolig. Dessutom var klassen inte så stor vilket gjorde att vi kände varandra och det blev lättare att ställa frågor. Jag är väldigt nöjd med utbildningen.
En trygg punkt för patienter och anhöriga
Josephine fick inspiration till sitt yrkesval genom de intensivvårdssjuksköterskor som hon träffade i sitt tidigare jobb.
– Jag var ofta i kontakt med IVA-sjuksköterskor när jag jobbade på kirurgisk akutvårdsavdelning (KAVA) på Södra Älvsborgs sjukhus (SÄS). Jag kände alltid en stor tilltro till och respekt för dem, berättar hon.
Till neurointensivvårdsavdelningen kommer patienter med akuta skall- och ryggradsskador och patienter med akut neurologisk sjukdom. De flesta patienter som är på avdelningen vårdas i respirator. Josephine ser till att de får tillräckligt med luft, har bra cirkulation i kroppen och att blodtrycket är som det ska. Hon arbetar med olika typer av mediciner som hjälper patienten att vara bekväm och lugn, utöver att behandla grundorsaken till patientens tillstånd.
– En av de vanligaste patienterna som vi tar emot är de som fått hjärnblödning på grund av pulsåderbråck som brister i hjärnan. När det är lugnare tar vi också emot patienter från den allmänna intensivvården, säger hon.
Hon beskriver ett meningsfullt och varierat yrke där det bästa är närheten till patienter och anhöriga:
– Jag är i rummet med patienten hela tiden, eftersom patienten kräver konstant övervakning. Det innebär att jag verkligen får ägna mig åt patienten, vården och omvårdnaden. Jag har också mycket kontakt med anhöriga som ofta har ett stort behov av information. Det känns viktigt och meningsfullt att få vara en trygg punkt både för patienter och anhöriga. Det är också givande att få vara med under hela förloppet från att patienten kommer in på salen tills att patienten vaknar upp och påbörjar rehabilitering.
Hon trivs dessutom att arbeta med avancerad medicinsk-teknisk utrustning.
– Det kommer ofta nya övervakningstekniker, vilket innebär att jag får lära mig nya saker hela tiden och ständigt utvecklas. Patienterna är individuella i hur de svarar på olika läkemedel och vilken behandling de behöver. Det gör att jobbet blir väldigt omväxlande.
Fick stipendium för bästa magisteruppsats
Josephine tilldelades SÄS vårdstudiestipendium år 2024 för bästa magisteruppsats. Uppsatsen är en litteraturstudie där hon undersökt evidensläget kring klorhexidin när man utför munvård på patienter i respirator.
– Munvård brukar man göra inom intensivvården för att undvika att patienter i respirator utvecklar lunginflammation, så kallad ventilatorassocierad pneumoni. Jag hittade ett antal studier som undersökte evidensläget för att munvård med klorhexidin skulle förebygga lunginflammation, men jag hittade inget övertygande bevis för att det skulle minska risken. Eftersom klorhexidin dessutom innebär risker och lidande för patienten bör det omvärderas om det ska ingå i munvårdsrutiner inom intensivvården, förklarar Josephine.
Josephine kan tänka sig att fortsätta med forskning på olika sätt i framtiden.
– Det är jätteintressant med forskning. Jag kan tänka mig att hjälpa till i forskningsprojekt som forskningssjuksköterska eller att läsa vidare på masternivå framöver, avslutar hon.
Läs mer
Specialistsjuksköterskeutbildning med inriktning mot intensivvård
Josephines Fyrs uppsats har titeln ”Avsaknad av evidens för att munvård med klorhexidin förebygger ventilatorassocierad pneumoni hos patienter inom intensivvården.”
Juryns motivering, SÄS vårdstudiestipendium:
"Rutiner och arbetsmetoder behöver ständigt utvärderas, särskilt om dessa medför andra risker eller obehag för patienten. Genom denna genomlysning kan arbetssätt justeras för en bättre patientvård."
Text: Kristina Axelsson
Foto: Privat
Publicerades: 2025-07-01