Konstnärligt masterprogram i textil- och modedesign, inriktning textildesign 120 hp

Hösttermin 2024
Heltid 100%, Dag
Borås

Programmets innehåll

Exempel på innehåll i utbildningen:

  • Praxisbaserad designforskning
  • Designmetoder och processer
  • Materialutforskning
  • Kritiskt tänkande inom design
  • Innovation och kreativitet
  • Reflektion och dokumentation
  • Utveckling av portfolio och presentationsfärdigheter
  • Arbete med textilier i olika sammanhang
  • Vikten av en hållbar praxis för textildesign

Studier

I denna utbildning har du möjlighet att specialisera dig på ett särskilt område inom textildesign, vilket tillåter dig att fördjupa dig inom dina intresseområden. Under varje kurs kommer du att få handledning och delta i seminarier som är utformade för att underlätta reflektion över dina egna metoder.

Dessutom erbjuder programmet praktikplatser som ger värdefull erfarenhet av arbetslivet inom textildesign. Vi erbjuder också en mångsidig rad av workshoppar, seminarier och gästföreläsningar ledda av forskare och branschexperter. Dessa möjligheter hjälper dig att utveckla en omfattande förståelse för aktuella ämnen, trender och krav inom akademin och branschen.

Utöver det ger vårt program möjligheter att visa upp ditt arbete på nationella och internationella plattformar, vilket möjliggör att du kan introducera dina kreationer för världen och etablera viktiga kontakter till ditt nätverk.

Karriär

En examen från masterprogrammet med inriktning textildesign ger många karriärmöjligheter, både nationellt och internationellt. Potentiella karriärvägar för utexaminerade studenter innefattar till exempel att jobba som textildesigner. Idag kan du hitta våra tidigare studenter på framstående företag så som Ikea, Volvo, Toyota, HAY, Ludvig Svensson, Indiska, Norrøna och många fler, där innovativa textilier skapas. Andra kan välja att satsa på entreprenörskap och starta sina egna företag inom textil- och modebranschen eller designstudios, likt Studio Juliette Berthonneau. Vissa alumner fokuserar på hållbar utveckling och samarbetar med organisationer och projekt som är dedikerade till miljövänliga och socialt ansvarstagande metoder inom textilindustrin. Dessutom kan de som är intresserade av akademin och forskning bedriva doktorandstudier, vilket öppnar dörrar för undervisning och fördjupning av kunskaper inom området.

Alumner

https://www.hb.se/en/department-of-design/graduates/

Vem kan ansöka till programmet?

Studenter med en kandidatexamen i textil- och modedesign är behöriga att ansöka. Dessutom kan studenter från andra discipliner eller med färdigheter motsvarande en kandidatexamen i konst och design också accepteras om de uppfyller de nödvändiga antagningskriterierna, vilka vanligtvis inkluderar förståelse för design och kreativa designfärdigheter.

Examen

Detta program leder till följande MFA examen:

Examen inom Konstnärligt masterprogram i textil och modedesign, inriktning textildesign (120 hp)

Läs mer om masterprogrammets andra inriktningar:

Textil interaktionsdesign
Modedesign
Performance Wear

Besök vår designwebb

Department of design (På engelska)

Urval av kandidater

Behörighetsbedömning och urval genomförs utifrån konstnärliga kriterier. Dessa bedömningar fokuserar främst på arbetsprover i kandidaternas portfolios, ansökningsprojekt och intervjuer.

Det första steget innebär att bedöma portfolion med hänsyn till konstnärlig kreativ förmåga, kompetens i experimentellt arbete, tekniska färdigheter och reflekterande förmågor.

I nästa steg blir utvalda kandidater inbjudna till en intervju. En slutgiltig bedömning av behörighet och en rangordning av sökande genomförs innan slutliga antagningsbeslut fattas.

NOTERA: Du kan söka flera inriktningar; var noggrann med dina val och se till att välja inriktning i rätt prioriteringsordning, utifrån vad som stämmer överens med dina mål och intressen.

Om Textilhögskolan
Du läser utbildningen på Textilhögskolan, vid Högskolan i Borås, ett nav för idéer, innovation och utveckling inom textil och mode. Textilhögskolan rankas som en av världens bästa modeskolor!

Kontakt
För frågor om antagning, kontakta Antagningen.
För övriga frågor, kontakta Studentexpeditionen.