Arbeta med hela designprocessen från handgjorda skisser till komplexa processer

Textildesign 180 hp

Hösttermin 2024
Heltid 100%, Dag
Borås

I utbildningen utvecklar du kunskaper i form, färg, textila materialkonstruktionstekniker och mönsterformgivning vilka är viktiga kunskaper för en textildesigner. Du får också möjligheter att under utbildningen skapa branschkontakter och bygga upp en portfolio. Utbildningens lärare och handledare ställer din individuella utveckling i centrum för att du ska kunna utveckla dina kunskaper inom textildesignområdet och bidra till ett hållbart framtida samhälle.

Textildesignutbildningen är en internationell utbildning med studenter från hela världen.

Som textildesigner kan du arbeta både inom textilbranschen och som frilans. De tre huvudsakliga arbetsområdena för en textildesigner är:

• inredning eller interiör och arkitektur
• produktdesign
• mode

Utbildningen gör det möjligt att arbeta på många olika typer av företag och organisationer. Tidigare studenter har fått arbete som designers på företag som: IKEA, Åhléns, Granit, H&M, Volvo Cars, Toyota, Hemtex, Kasthall, Boråstapeter, Bolon, Gina Tricot, Lindex, Tengbom arkitekter, J. Lindeberg, med flera.

Under utbildningen ges grundläggande och fördjupande kunskaper i de textila teknikerna stickat och trikå, väv samt färgställning- och mönsterformgivning för interiör- och modetextilier. Under utbildningen arbetar du bl.a. med ett antal designprojekt vilka resulterar i textila kollektioner. Dessa kollektioner använder du sedan för att bygga upp din portfolio.

Textildesignutbildningen kräver ett stort personligt engagemang och förmåga till självständigt arbete, och i gengäld öppnar utbildningen dörrar till en nationell och internationell yrkeskarriär inom textildesignens många olika områden.

På Textilhögskolan blir du också en del av vår unika interdisciplinära utbildnings- och forskarmiljö. Du kommer att arbeta tillsammans med studenter från andra program t.ex. Textilekonom- och Textilingenjörsprogrammet, vilket kommer att ge dig en bred förståelse för hur textilbranschen fungerar. Du får en egen arbetsplats med tillgång till ateljéer, verkstäder, labb och bibliotek.

Utbildningen består bland annat av följande moment:

• Form och material
• Konstnärligt utvecklingsarbete i projektform
• Textila tekniker (väv, trikå och surface design)
• Designmetodik
• Designestetik
• Textil kommunikation och portfolio
• Examensarbete

Examen: Konstnärlig kandidatexamen i Textildesign

Besök vår designwebb

Department of design (På engelska)

Om Textilhögskolan
Du läser utbildningen på Textilhögskolan, vid Högskolan i Borås, ett nav för idéer, innovation och utveckling inom textil och mode. Textilhögskolan rankas som en av världens bästa modeskolor!