Arbetsliv & Välfärd. Hållbar styrning, organisering och ledning i välfärden, SOLWE
Vår inriktning är samhälls- och vårdvetenskaplig forskning av arbetsliv och välfärd med särskilt fokus på hållbar styrning, organisering och ledning i välfärden.
.
Hoppa till huvudinnehålletVår inriktning är samhälls- och vårdvetenskaplig forskning av arbetsliv och välfärd med särskilt fokus på hållbar styrning, organisering och ledning i välfärden.
Forskningen bedrivs regionalt, nationellt och internationellt såväl av enskilda forskare som i tvär-/mångvetenskapliga forskargrupper både inom Arbetsliv och välfärd och i samverkan med andra.
Fokus ligger på utvecklingen av ny textilstruktur, garnstruktur hållbar fiber och mekanisk återvinning av textil.
Gruppens ambition är att använda bioteknik som ett verktyg för att lösa miljörelaterade problem och utveckla hållbara processer inom området för energi och material.
Forskning inom samhällsbyggnad fokuserar på de stora utmaningar samhället står inför när det gäller nybyggnation och renovering samt resurshållning i byggsektorn.
Forskningsinriktningar är maskininlärning, data mining, high performance computing och distributed computing.
I den här tvärvetenskapliga forskningsgruppen utforskar vi digitaliseringen av konsumtion.
Forskning inom Early Childhood Education (ECE) fokuserar på yngre barns lärande och lärmiljöer samt lärarutbildning mot förskola och skolans tidigare år. Genom att bedriva forsknings- och utvecklingsprojekt vars resultat är av hög relevans för förskollärar- och lärarutbildningar samt yrkesverksamma knyter vi samman forskning och utbildning.
I forskargruppen samlas forskare och lärare som har ett intresse av att utveckla och fördjupa vårdvetenskap med fokus på existentiella frågor i ett vårdande och lärande sammanhang.
Forskargruppen ”Högre utbildning, politik och profession” (Hupp) utgår från forskningsfrågor relaterade till högskolans politiska styrning och uppdrag, forsknings- och utbildningsuppdragets innehåll och kvalité med anknytning till internationalisering, rättvisa, välfärd och digitalisering. Visionen för forskargruppen är att stärka områdets forskningskvalitet och räckvidd, men också frågornas anknytning till utbildning på grund-, avancerad- samt forskarutbildningsnivå.
Forskargruppen för Hållbar energi och termiska processer är engagerad i att förbättra effektiviteten och ekonomin för värme- och kraftverk med ett starkt fokus på hållbarhet.
Forskargruppens vision för verksamheten är att vara den självklara samarbetspartnern för såväl medarbetare inom Högskolan i Borås som för regionens kommuner och företag som önskar mer kunskap om forsknings-, utbildnings- och innovationsarbete inom Industriell ekonomi med fokus på automation och AI.
Hur interagerar olika professioner och grupper i samhället med kunskap och information? Vad innebär det att agera källkritisk i dagens datafierade samhälle med plattformar, sökmotorer och algoritmer? Hur förändras läspraktiker när de tekniska förutsättningarna för läsning skiftar?
Vi studerar och utvecklar digitala innovationer samt värderar hur dessa gör nytta i samhället, med utgångspunkt i ämnet informatik.
Forskargruppen JEDi innefattar forskare som är intresserade av att tillsammans fördjupa sig i problematiken kring rättvisa i skolan.
Studier av kulturförmedling och medborgarnas delaktighet, (folk)bibliotekens aktuella och historiska villkor, och kulturpolitikens förändringsprocesser. Dessa tre teman samlar forskargruppens medlemmar.
Kunskapens infrastrukturer (KIR) är de fysiska och samhälleliga arrangemang som behövs för att skapa, använda och förmedla kunskap. Forskargruppens huvudfokus ligger på hur information och kunskap genereras, underhålls, delas och överförs genom sådana infrastrukturer.
Fokus för denna forskargrupp är interorganisatoriska relationer och hur dessa etableras, underhålls och förvaltas av involverade intressenter. Dessa relationer ska förstås som både interaktion och ömsesidigt beroende mellan organisationer för att möjliggöra hållbarhet för varje enskild aktör såväl som samhället.
Forskargruppens medlemmar bedriver framförallt grundforskning inom matematik.
Forskargruppen Nationalekonomi och redovisning samlar forskare med intresse för välfärdsekonomi, statens roll i samhället samt strategier och entreprenörskap i fastighetsbranschen.
Forskningsverksamheten vid Akademin för polisiärt arbete startade under 2021. Ambitionen är att bli en central aktör i den svenska och nordiska polisforskningen.
Forskningsgruppen Polymera e-textiler verkar i gränslandet mellan textilteknologi och polymerteknologi. Textilen med dess möjligheter till att lösa tekniska och samhälleliga problem sätts i centrum.
Målet är att utveckla miljömässigt hållbara polymera material från biobaserade råvaror samt avfallsströmmar.
Inom denna forskargrupp bedrivs forskning inom prehospital vård där vårdvetenskap, medicin, medicinsk teknik och informatik ingår.
Avfall har blivit ett kritiskt globalt problem under de senaste decennierna, på grund av dess miljömässiga, ekonomiska och sociala påverkan. Resursåtervinning syftar till att minska dessa effekter, genom att minska avfallet och omvandla det till värdefulla resurser.
Managementforskning i syfte att undersöka olika aspekter av hur organisationer påverkas och påverkar.
I forskargruppen samlas forskare och lärare med ett intresse för att tillsammans utveckla forskningen inom ämnesdidaktik – läran i konsten att undervisa i ett ämne från förskola upp till högre utbildning.
Forskargruppen är en mångvetenskaplig ämnesdidaktisk miljö som består av professorer, lektorer, adjunkter och doktorander med intresse för frågor av betydelse för lärande av, och undervisning i, språk och litteratur.
Detta är en nationell och tvärvetenskaplig nod för forskning, men som också berör frågor om professionsutbildning, samverkan och utveckling. Noden etablerades 2022 med avsikt att ta itu med hur yrkeskunskap och professionsutbildning påverkas relativt välfärdssamhällets stora utmaningar.
Målet är att bidra till textilindustrins nationella och internationella konkurrenskraft och dess förmåga att producera hållbart värde.
Vi fokuserar på utvecklingen av framtidens material inom funktionella och smarta textiler, såväl som innovativa och resurseffektiva produktionsprocesser.
För konstnärlig forskning inom textil- och modedesign ligger fokus på att, såväl teoretiskt som praktiskt, fördjupa förståelsen för samspelet mellan analys och syntes i designprocessen. Det är en grundval för utveckling av designmetodik, designtekniker och designprogram och förutsätter en praktikbaserad ansats; för design genom design.
Tillämpad forskning inom vården – för utveckling av vård som stödjer och stärker patientens hälsa och välbefinnande.
Forskargruppen Tjänster och handel är en flervetenskaplig grupp som samlar forskare med ett intresse för digital, social och cirkulär transformation av tjänster, affärsmodeller och marknader.